Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

za web

Popularne on-line trgovine koriste jedan od kockarskih trendova prodaje, pa se najniže cijene proizvoda najčešće vežu uz vremenski prilog – DANAS. Ovaj izraz potiče na žurnost kupnje, iskoristivost trenutka i uštedu vlastitih novčanih sredstava s jedne strane kao i na lakomislenost kupca i profiterski tretman prodavača koji ovakvim i sličnim manipulacijama uspijeva prodati i najmanje svrsishodne proizvode. S određenom dozom adrenalina koju nudi ovakva vrsta prodaje mnogi ljudi (posebice žene) i nesvjesno postaju ovisnici on-line kupovine. Stoga će neki kroz ovu korizmu deinstalirati aplikacije poput Amazon-a, Wish-a, eBay-a i sl. upravo kako ne bi uletjeli u ralje marketinških trikova i potrošili novac koji uglavnom, nemaju.

Zapitajmo se ponekad budi li u nama isti osjećaj riječ danas kada je pročitamo u Svetom pismu. Osjetimo li isti unutarnji poriv da kliknemo na prozorčić u kojem piše „Kupi“ odnosno „Obrati se!“ kada naiđemo na riječi psalma 95, 7a: O, da danas glas mu poslušate, ne budite srca tvrda... ili ovo biblijsko danas uglavnom odgađamo za sutra, dogodine, pred smrt?! Isus u Matejevom evanđelju prvi put izgovara ovaj vremenski prilog u molitvi Očenaš, kako bi nas podsjetio da valja svakodnevno moliti i nikada ne sustati (usp. Lk 18, 1) i da, kada tražim ono osnovno za život sadržano u riječi „kruh“ ne molim za sutra, jer sutra će se samo brinuti za se (Mt 6, 34b) nitko još nije jeo kruh sutrašnjice, osim djeteta koje nije naučilo razliku između jučer, danas i sutra. Problem je u tome što nam marketing biblijskog programa ne daje trenutnu sigurnost, gotovo da ga možemo usporediti sa on-line narudžbom u kojoj leži sva nepredvidivost oko datuma dospijeća, dimenzija i ispravnosti proizvoda koji smo naručili. Međutim, internetski poziv na narudžbu danas potpuno se kosi sa čovjekovom težnjom da posjeduje odmah čim poželi, tako da nas, skoro neprimjetno, uči strpljivosti jer mogućnosti počesto ne mogu slijediti naše želje. Neizvjesno iščekivanje kako kruha svagdanjeg, tako i prispijeća naručenog proizvoda Isus dokončava svojim posljednjim danas koje ohrabrujuće upućuje dobrom razbojniku (Lk 24, 39-43), u trenutku svoje najveće boli, dok izgovara: „danas ćeš biti sa mnom u raju“ odaje nam smisao ljudskog obraćenja. Rajski ambijent ne moramo zamišljati tek posthumno, otvorena nebesa razotkrit će se u trenutku kada i ti, poput dobrog razbojnika, bogobojazno priznaš da si djelima zaslužio osudu i u vlastitu cijenu trpljenja uračunaš sezonski (korizmeni) popust osobne raskajanosti i Božjeg otkupiteljskog djela.

S. Marina Jurišić, SSF

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo