Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

hod2Ove godine sam se odlučila upustiti u jednu novu avanturu pod nazivom Franjevački hod. Iako nitko drugi iz moje Frame nije išao, to me nije spriječilo da iz prve ruke vidim grad našeg serafskog oca sv. Franje.

Hodavši po Bosni već sam osjetila odličnu atmosferu u društvu franjevačke braće i sestara. Odmah sam znala da me u Asizu čeka jedno predivno iskustvo s njima. Hod je bio sve samo ne dosadan. Osim što nam nije manjkalo zabave i druženja, najveću povezanost s ostalim framašima osjetila sam kroz zajedničku molitvu.
hod1Stigavši u Asiz sva moja očekivanja su se obistinila. Posjetili smo Baziliku sv. Franje, Franjinu rodnu kuću, Crkvu sv. Rufina, sv. Mariju Anđeosku - Porcijunkulu, te mnoga druga značajna mjesta u Asizu. Nevjerovatan je osjećaj bio doživjeti i vidjeti sve ono sto smo godinama spominjali u Frami. Nevjerojatan je osjećaj hodati, za mene posebnim gradom koji je kolijevka franjevaštva. Znajući da je prije 800 godina sv. Franjo u tom gradu rođen, živio i umro te osnovao Red manje braće, veličanstven osjećaj je biti dio svega toga. U društvu svoje subraće iz drugih Frama osjetila sam Božji blagoslov i potpuni oprost grijeha. To je bio jako poseban trenutak za sve nas i voljela bih da svaki framaš to doživi.
Na Grecciu, na mjestu gdje je sv. Franjo napravio prve jaslice bilo je nezaboravno. Zajedno s framašima iz Hrvatske smo slavili svetu misu te pjevali božićne pjesme. Kasnije smo svi jedni drugima čestitali Božić.
hod3Posjetili smo crkvu sv. Damjana koja je značajna po tome što se tu raspeti Krist s križa obratio sv. Franji riječima: „Idi, Franjo, i popravi moju kuću koja se ruši“. Ostala sam iznenađena skromnošću i veličanstvenošću tako značajne crkve. Biti u prostorijama gdje je boravila i umrla sv. Klara na mene je ostavilo poseban dojam. Takoder smo posjetili i La Vernu na kojoj je sv. Franjo dobio stigme. Osjećaj koračanja po mjestu čuda je neopisiv.
Vratila sam se kući bogatija nego što sam otišla. Stekla sam jedno novo iskustvo, upoznala nove prijatelje, osjetila Božji blagoslov i franjevačku ljubav. Na Hodu sam pobliže upoznala sebe i shvatila kako me Bog neizmjerno ljubi i to mi je na neki način promijenilo život. Pozivam sve framaše koji imaju priliku, da ne propuste Franjevački hod nego da se odazovu i zaista upoznaju život sv. Franje.

Žaklina Brnadić, Frama Sivša

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo