Citat tjedna

"I sve što zaištete u molitvi vjerujući, primit ćete."

Mt 21,22

Padova/Asiz-Nakon što je 50 mladih iz 15 različitih župa provincije Bosne Srebrene propješačilo oko 100 km rutom Suho polje-Šuica-Livno-Bila-Ljubunčić-Gorica uputili su se prema Italiji kako bi primili potpuni oprost grijeha u „Majku“ svih franjevačkih crkava-baziliku Gospe od Anđela u Asizu. U programu je bio predviđen i posjet svim važnijim mjestima iz života sv. Franje i drugim svetištima. Na ovom Hodu osim područnog duhovnog asistenta Fra Danijela Rajića, mlade su pratile i dvije mlade sestre franjevke: č. s. Maja Ivković i č. s. Andrijana Dankić.

 

 U petak, 1. kolovoza u poslijepodnevnim satima framaši su u Padovi posjetili crkvu sv. Justine i slavili sv. misu u bazilici sv. Ante. Nakon toga su imali „romantičnu večeru“ na parkingu koju su inače sami sebi pripremali a svaki obrok je bio začinjen jednom dozom bratske ljubavi i zajedništva. Poslije večere su imali druženje na predivnom trgu Prato della Valle te su u kasnim večernjim satima nastavili put prema rodnom gradu sv. Franje.

 

 

 Na blagdan Gospe od anđela, 2. kolovoza, obišli su prvi dio staroga grada Asiza (bazilika sv. Franje, Nova crkva, rodna kuća sv. Franje, crkva sv. Rufina, Sveta Marija Velika). Zatim su sudjelovali u programu na trgu ispred Porcijunkule gdje su zajedno s ostalim skupinama hodočasnika izmolili potpuni oprost grijeha. Framaši Bosne Srebrene su se predstavili pjesmom i koreografijom "Mir i dobro" nakon čega su se uz pjesme i plesove družili s ostalim hodočasnicima.

 

 3. kolovoza nakon obilaska drugog dijela staroga grada Asiza ograniziran je put u Greccio. Tu je slavljena sv. misa koju je predvodio područni duhovni asistent provincije Bosne Srebrene Fra Danijel Rajić zajedno sa skupinom framaša iz Slavonije koju je vodio fra Robert Čibarić. Slavljena je božićna misa jer je na tom mjestu sv. Franjo prvi put upriličio žive jaslice 1223. godine.

 

 

 4. kolovoza, svi hodočasnici slavili su oproštajno euharistijsko slavlje u Porcijunkuli odakle su se naši framaši uputili ka razgledavanju crkve Madonna delle Rose i sv. Damjana. U popodnevnim satima raspjevana družina sv. Franje posjetila je i svetište  La Verna. Na tom mjestu gdje je sv. Franjo primio stigme imali su razotkrivanje "pastira i ovčica", igre u kojoj su mladi molili jedni za druge na cijelom hodočašću. Tu su se oprostili od Italije i krenuli u svoju domovinu Bosnu s jednim novim, riječima neopisivim iskustvom i s gomilom novih sklopljenih prijateljstava. Ova duhovna obnova framaša Bosne Srebrene je poseban događaj koji će zauvijek ostati urezan u srcima mladih.

Danijel Čuturić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo