Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Visoko – U subotu, 3. svibnja 2014., u kraljevskom gradu Visokom, održan je XVII. susret ministranata provincije Bosne Srebrene, pod geslom “Služite Gospodinu radosno!”. Na susret se prijavilo 778 ministranata iz 30 župa. Ovaj projekt za djecu bio je u organizaciji područnog Vijeća Frame te uz veliku pomoć visočkih sjemeništaraca i postulanata.

 

Susret je započeo okupljanjem od 9:00 sati te podjelom posebno izrađenih majica svim sudionicima. Krunicu sa nakanom za nova duhovna zvanja su predmolili ministrantni u Domu sv. Ante. Svetu misu sa početkom u 11 sati predvodio je fra Domagoj Šimić, samostanski vikar iz Fojnice uz koncelebraciju velikog broja svećenika. Tamburaški sastav novaka iz Livna uveličao je svečanost svojim sviranjem i pjevanjem. Ministranti iz raznih župa su aktivno sudjelovali u liturgijskom čitanja i ministriranju za vrijeme svete euharistije.

Na koncu svete mise, fra Danijel Rajić, područni duhovni asistent Frame, uputio je izraze dobrodošlice svim ministrantima te predstavio program susreta i pravila igara. Nakon mise su podjeljeni sendviči i sokovi a organizirani su i „Dani otvorenih vrata klasične gimanzije“. Mladi završnih razreda osnovne škole su zajedno s ravnateljem fra Zvonkom Miličićem razgledali franjevački konvikt i sjemenište. U sklopu ovog programa organizirani su i „Dani otvorenih vrata Franjevačkog sjemeništa i Postulature“ pod geslom: „Dođi i vidi“ (Iv 1,45-51). Desetak prijavljenih mladića imaloje priliku ostati taj vikend u samostanu i upoznati se iz prve ruke sa životom u Sjemeništu i Postulaturi.Organizirano je bilo i razgledavanje samostanske knjižnice, lapidarija, etno zbirke, crkve i ostalih sadržaja.

U samostanskim dvoranama bio je organiziran „Kviz znanja“ i „Turnir u stolnom tenisu“. Ovogodišnji kviz znanja bio je organiziran na temelju knjižice koja se sastojala iz dva dijela: prvi dio sa pitanjima iz katekizma za mlade – Youcat, a drugi dio iz liturgijskog ministriranja. U međuvremenu, ostali ministranti su se zabavljali raznim plesovima i koreografijama koje su predvodili animatori Frame. Najzanimljivije su se svakako pokazale „Igre bez granica“. Najbrži u jedenju šampita bio je Gabrijel Bošnjak iz župe Busovača, u skakanju vrećama najspretniji se pokazao Josip Radošević, također iz Busovače, a najbolji u povlačenju konopca bili su ministranti iz župe Bugojno.

Susret je završio proglašenjem pobjednika a pobjednici su osvojili vrijedne nagrade. Prvo mjesto u kvizu znanja osvojila je župa Busovača. Drugo mjesto pripalo je župi Nova Bila, a treće župi Sivša. U stolnom tenisu najbolji se pokazao Franjo Posavac iz Uskoplja. Drugo mjesto osvojio je Dominik Zvijerac iz župe Osova, a treće Igor Kolar iz Bučića. Najbolji navijači susreta su bili Anamarija Matić i Samuel Kelava iz župe Domaljevac, a najglasniji navijači su bili ministranti iz Kreševa i Nove Bile.

Marija Trogrlić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo