Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

country meadowFramaši,

potaknuti nedavnim Danom planeta Zemlje, ali i današnjim Svjetskim danom zaštite okoliša obraćamo se tebi.

Tebi, koji si danas od ovog doma kojeg nazivamo Zemlja dobio zrak koji dišeš, vodu koja okrjepljuje i čisti, toplinu koja grije, hranu koja snaži i još mnogo toga. Toliko toga ti ona nesebično pruža, daruje, ali nemoj početi izrabljivati njezine darove. Znaš koliko je radosnije darovati nego sam biti darovan, zato sjeti se da sve što tako obilno primaš od prirode trebaš joj vratiti. Nikad to nećeš moći uraditi na način koja ona tebe obogaćuje, nikad joj nećeš moći vratiti i odužiti se za sve, ali ono što možeš jest osluškivati je i živjeti u skladu sa njom. Nemoj tražiti izgovore, nemoj sam sebe uvjeriti da si malen da budeš promjena, nego se pokreni. Kao inspiracija neka ti bude naš serafski otac Sv. Franjo. Mali brat Franjo je bio opijen ljepotom Stvoritelja u svakom stvorenju. Toma Čelanski piše: „I u najmanjoj stvari Franjo gleda dar Božje dobrote i ljubavi. U svemu je pronalazio razlog zahvaljivanja dobrom Ocu, svima je bio brat, sav njegov život je bio jedan veliki hvalospjev stvorenja Stvoritelju. Ovakav Franjin odnos prema stvorenjima proizlazi iz čistoće i ljepote njegovog srca koje je usidreno u Bogu. Srce je središte svih čovjekovih djelovanja i nastojanja. Samo oni koji su čisti srcem mogu u svakom stvorenju gledati lice Stvoritelja, u svakom stvorenju prepoznati otisak Božje ljubavi. Čistoća i ljepota srca duboko su povezane s čistoćom i ljepotom prirode i stvari koje nas okružuju.“
Zato framašu crpeći snagu iz vjere u Isusa Krista po uzoru na sv. Franju pozivamo te da se pokreneš. Kreni od sebe, pokreni se prvo ti. Probudi ekološku svijest u sebi i širi to dalje, širi na svoje bratstvo. Da tvoje bratstvo u potpunosti živi dostojno poziva na koje je pozvano.
U nastavku ti dajemo neke ideje za aktivno djelovanje nakon tvog ekološkog obraćenja, ali neka tvoja mašta nema granice. Osluhni što je najpotrebnije tvom mjesnom bratstvu i zajedno sa svojom braćom i sestrama učini nešto, donesi promjenu. Djeluj lokalno, misli globalno. Veliku snagu ima Frama Bosne Srebrene ako svi ovako krenemo razmišljati.
•    Krenite sa vlastitim informiranjem o problemima i mogućim rješenjima, a zatim sa informiranjem Frame. Možda u vašem mjestu postoji netko tko o ovome zna više. Zamolite ga da podijeli svoje znanje sa vama.
•    Organizirajte ekološke radionice ne samo za framaše, nego i za članove Male Frame, ali i OFS-a. Upoznajte ih za problemima i zajedno osmislite projekat.
•    Reciklirajte. Krenite od jednog materijala, npr. papira koji ćete sakupljati na Frami. Neka framaši potaknu svoje obitelji na isto. Kako vam okolnosti budu dopuštale krenite i na druge materijale (plastika, staklo, metal, baterije, organske materije za kompost…).
•    Napustite udobnost framaških dvorana. Stupite u kontakt sa lokalnom šumarijom i  raspitajte se za pošumljavanje. Vratite prirodi dio posječenih stabala.
•    Organizirajte akcije čišćenja otpada neadekvatno odlaganog u vašim mjestima.
•    Očistite neko degradirano i zapušteno prirodno stanište, zaraslo korovom.
•    Zasadite cvijeće u vašem mjestu, misleći na pčele. Pčele nažalost polako nestaju zbog silnog stresa kojemu su izložene zbog ljudskog djelovanja, zato neka cvijeće koje posadite bude bogato hranom za njih. Takvo cvijeće su verbene, iglice, suncokreti, kadife, neven…
•    Skupljajte kišnicu i koristite je za zalijevanje vrta, travnjaka, voćnjaka oko vaših župnih crkava.
•    Činite male stvari: više hodajte, koristite bicikl,  koristite manje papira, stvari iskoristite više puta prije bacanja, smanjite korištenje vode, koristite platnene vrećice, umjesto plastičnih, racionalno trošite struju…

Područno vijeće Frame Bosne Srebrene

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo