Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Ljerka 1

U organizaciji Matice hrvatske Tuzla i društva Hrvatski dom Tuzla, u četvrtak 14. ožujka, predstavljena je zbirka sonetnih vijenaca „U korijenima“ pjesnikinje Ljerke Mikić kojom je obilježila 25 godina književnog rada. Riječ je o jedinstvenoj knjizi u kojoj se nalazi sedam sonetnih vijenaca, odnosno više od stotinu soneta. Po tome zbirka ulazi u red književnih djela u suvremenoj bosansko-hercegovačkoj književnosti koja nisu redovita pojava u opusu velikih pjesnika, najčešće privučenih drugim pjesničkim oblicima. O knjizi su govorili predsjednica ogranka Matice hrvatske Tuzla, Marica Petrović i autoričin profesor iz srednje škole – Vidan Janjić iz Orašja. Profesorica Marica Petrović je govorila o sadržaju soneta i izvorima inspiracije ili glavnih motiva koji su vodili pjesnikinju u stvaranju pjesama. Kao temeljne vrline, koje su autorici bile najvažnije dok je pisala sonete, istaknula je vjeru, nadu i ljubav. Također je spomenula da zbirka soneta „U korijenima“ pripada ozbiljnoj književnosti kojom se može baviti samo osoba “koja zna svoj posao“. „Drago mi je da promoviramo poeziju jer je sve manje čitača poezije. Ljudi i kad ih „natjeramo“ mehanizmom koji se zove lektira, kažu kako više vole prozu. Ne razumijemo poeziju, a čitati poeziju i njoj se vraćati, naš je zadatak. Zato mi u Matici hrvatskoj s proljeća predstavljamo knjigu nekog pjesnika“, izjavila je prije službenog dijela predstavljanja profesorica Marica Petrović.                       Profesor Vidan Janjić je govorio o formi soneta kao rijetke forme u književnosti u kojoj se okušaju tek pojedini pjesnici ili pjesnikinje.

Ljerka 2

„Knjiga je unikatna na cijelom prostoru bivše Jugoslavije po tome što tu susrećemo sedam sonetnih vijenaca koje je inače jako teško napisati, a Ljerka Mikić ih je uspjela toliko napisati. O motivima možemo raspravljati s obzirom na pojedinačne ukuse, ali ono po čemu ove pjesme mogu biti zanimljive jesu pravi, dobri sonetni vijenci“, izjavio je profesor Janjić.

Sama autorica je priznala kako su tekstovi za knjigu nastajali mjesecima ranije, a prije toga su „bili u srcu“.                                                                                  „Inspiraciju nalazim u životu, ljudima, prirodi, zbivanjima i osjećajima – kao i svi drugi ljudi. Uvijek me raduje susret s čitateljima, koliko god mi pišemo za sebe, također pišemo i za osobe koje će čitati. Mislim da je svakom umjetniku, bez obzira na umjetnost kojom se bavi, jako drago ako slušatelj, čitatelj ili gledatelj, nađe barem dio sebe i osjeti da ga je autor djela dotaknuo. To se može čuti u susretu s ljudima koji vole umjetnost i koji, kada je riječ o mome djelu, čitaju moje pjesme“, kazala je autorica.

Na početku programa predstavljanja nazočne je uime društva Hrvatski dom pozdravio fra Petar Matanović, kazavši kako je večer poezije, radi koje su svi došli, svojevrstan spoj vjere i kulture.

U umjetničkom dijelu večeri nastupio je Gradski dječji hor „Slavuj“ pod  vodstvom profesorice Renate Bagarić i glumac Luka Spasojević koji je govorio sonete iz zbirke.   

Pišući tekst o posljednjoj knjizi Ljerke Mikić, recenzent njezine zbirke pjesama „Pjesma tišine“, fra Luka Marković, između ostalog kaže:

„Kroz svih sedam sonetnih vijenaca u knjizi "U korijenima" hrvatske pjesnikinje Ljerke Mikić, provlači se misao koja poziva na ljubav, dobrotu, skladnost između prirode i čovjeka, zahvalnost Stvoritelju za dar života“.

Ljerka Mikić je rođena u Kostrču (Orašje) 25. rujna 1967. godine. Osnovnu je školu pohađala u Kostrču i Tolisi, a srednjoškolsko je obrazovanje stekla u Orašju. Članica je OFS-a bosanskog bratstva kraljice Katarine, mjesnog bratstva Župe Tolisa od 1989. godine. Pjesme i meditativne tekstove objavljuje i zastupljeni su u književnim časopisima, zbornicima, antologijama i na internetskim portalima. Životopisom je uvrštena u leksikonu hrvatskih pisaca BiH.  Poeziju i prozu piše od rane mladosti. Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Matice hrvatske.

Ljerka 4

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo