Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 06 05 at 14.04.49

 

Možda bi se mjesec lipanj mogao zvati i mjesec ljiljana, jer u lipnju, pored ostalog cvijeća, cvjetaju i mirišu ljiljani – ljiljani sv. Ante, sveca cijelog svijeta. Božja je milost i genijalnost spojila ljiljane i sv. Antu s mirisima i cvijetom lipe i lipovog čaja da nas osvježava, nadahnjuje, hrabri, potiče, prati… na putu iz vječnosti u Vječnost. Svaki čovjek treba zastati, odmoriti, raditi i uživati u blagodatima koje nam Bog obilno dariva i djelotvorno slijediti primjer miljenika božanskoga Djeteta da svijet i zemlja budu puno bolje mjesto za život svih ljudi i svega stvorenoga.

Tako malo i puno treba da nema mržnje, zavisti, pohlepe, sebičnosti, rata… da je mir, da je čovjek čovjeku prijatelj i brat. Blizu smo i daleko jedni drugima, nekad jedni protiv drugih, a ljiljani kao Anto i Franjo, u bratstvu, u zajednici, ljepše cvjetaju, jače mirišu, više osvajaju… tužni su ako su sami jer im nedostaju braća i sestre, obitelj, prijatelji. Sestro i brate! Prijatelji! Učimo od gorljivog apostola i ljiljana da budemo utjeha žalosnih i krasota nebeska.

Ures Franjevačkog reda i dika sv. Franje svojim životom pokazuje kako svjedočiti Božju ljubav među ljudima i biti ljiljan djevičanstva. Zato ljiljani učitelja pokornosti imaju tako lijep cvijet i ugodan miris i pozivaju nas da i mi budemo miomirisne posude čistoće i vjesnici milosti kao revnitelj duša i stup Crkve. U svom naručju, mislima, srcu i duši grlimo, ljubimo i udomimo Dijete Isusa kao ljubitelj siromaštva i oganj ljubavi. Antina braća ljiljani rastu i mirišu za braću Isusa, Antu i nas, i za Manjeg brata Franju – anđela mira i pravu sliku raspetog Krista. U Isusu, Mariji, Anti i Franji ljiljani žive u Slobodi: u njihovim srcima živi Ljubav!
 
Kada ljiljanima sv. Ante pridružimo Gospine ljiljane koji cvjetaju u kolovozu, tada još usrdnije molimo: čisto srce stvori mi, Bože! U čistom su srcu čiste misli, zahvalna molitva, dobra djela, lijepe želje… U čistom je srcu Gospodin Bog koji dariva mir. Bez čistoće duše, srca i života ne možemo osjetiti, živjeti i doživjeti Božju blizinu i bliskost, slobodu ljubljene Božje djece, ljepotu ljiljana i biti istinski i vjerni svjedoci Božje ljubavi kao Isus, Marija, Anto i Franjo. Dopustimo sebi zajedno s njima uživati u ljiljanima Slobode, mirisu i hladovini lipa i lipovom čaju dok brat sunce grije lice majke zemlje i sestra kiša umiva sestru zemlju. Brat Nebo blagoslivlja braću ljude, brata čovjeka.
 
Ulazim u nutrinu svog bića. Sa mnom ide i čeka me Isus, Bog. Spuštamo se i uspinjemo korak po korak, držeći se za ruke. Razgovaramo i šutimo, riječ po riječ, misao po misao, tiha i glasna tišina, gledamo se oči u Oči, kajem se, molim… u naručju sam Ljubavi, grlim Ljubav, Ljubav me ljubi! Miris ruža, ljiljana… Otac i Majka, mama i tata, braća i prijatelji se sa mnom raduju. Gospođa Siromaština mi nježno zbori: u čistom srcu, čovječnosti, ljepoti jednostavnosti, dobrim djelima, franjevačkoj duhovnosti i karizmi, oblaku, zraku, svim Gospodnjim stvorenjima je Sloboda. Odgovorno, s ljubavlju i zahvalno uživaj u Slobodi koju ti Gospodin blagoslivljajući dariva radosno i vjerno živeći evanđelje. Tada će ti još jače, više, ljepše i bolje mirisati ljiljani i lipe, u svakom ćeš čovjeku vidjeti Božje lice i svog ljubljenog brata. Bit ću ti vjerna i draga suputnica na svim postajama života, dijeleći ćemo umnažati raskoš siromaštva i biti veliki u malenosti služenja. Dobri i dragi čovječe! Budi kao braća Anto i Franjo: utočište zapuštenih i uzor poniznosti. U mojem srcu i u mojoj duši Svjetlo; mijenjam sebe mijenjajući svijet. Hvala Bogu što dariva hrabrost promjene i dobrote i blagoslivlja darivanjem Isusa!
 
U cvjetnjaku i duši ljiljani, u dvorištu, na livadi, u šumi lipe. Braća leptiri, golubovi, gubavci, vjetar… sestre pčele, zvijezde, dani… blaženo primaju i darivaju Božje darove koji nas obogaćuju, čine boljim osobama koje u molitvama zahvalnosti kliču: Dobri Bože! Hvala Ti što nam stvaraš čisto srce, darivaš nas i blagoslivljaš svojim mirom!
 
Hvala ogledalu odricanja i mrtvljenja i uzoru ljubavi prema bližnjemu što njihovim primjerom i zagovorom živimo kao ljiljani u poniznosti, poslušnosti i čistoći: u Slobodi!
 
Ljerka Mikić, OFS
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo