Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

IMG 20221101 WA0024

    Uvijek i svuda, posebno ovih dana, zahvaljujem Bogu za dar vjere, nade i ljubavi, za bliskost i blizinu Neba i zemlje, za brata života i sestricu smrt. Zajedno sa sv. Franjom moleći kličem: hvaljen budi, Gospodine moj, po sestri nam tjelesnoj smrti kojoj nijedan smrtnik umaći neće. Jao onima koji u smrtnom umiru grijehu, a blaženi koje Ti nađeš po volji presvetoj svojoj! Hvalite i blagoslivljajte Gospodina moga, zahvaljujte Njemu, služite Njemu svi u poniznosti velikoj!

    Moj dobri Bože! Poslije ove molitve utihnem od ganuća, sreće, straha. U srcu mir i strepnja, u očima sjaj i magla. Osjećam Tvoju bliskost i blizinu, sigurnost Tvog zagrljaja i jakost svoje nemoći. S Tobom sam pred tajnom života i smrti, otvorenim i zatvorenim grobovima ljudskosti. Gledam jesen i proljeće života. Vidim umiranje majke prirode za novo rađanje u dobroti, raskoši, svježini. Lice miluju suze i vjetar, u duši molitve zahvalnosti, gore i mirišu svijeće i cvijeće. Moje misli prate Franjinu i moju molitvu i želju: želimo vršiti i molimo da svi vrše Božju volju, da bude kako na Nebu tako i na zemlji, da ne promašimo put u Nebo i nikada ne stignemo u Raj. A Raj se gradi na majčici i sestrici zemlji, s majkom i sestrom zemljom, s braćom ljudima i životom. Ovdje i sada počinje Vječnost.

    Ovih mi dana hladno i vruće, studeno i toplo, teku oceani ljubavi i sjećanja, oplođuju se zrna vjere, šire beskraji nade, otvaraju se novi vidici o životu, sebi, bratu čovjeku i braći ljudima, o Stvoritelju i Otkupitelju. Osjećam blagoslov Križa u djelu spasenja. Isus, Marija i Franjo mi pričaju o umiranju i uskrsnuću.

    S Njima na grobu mojih roditelja palim svijeće, donosim cvijeće, zahvaljujem, molim, plačem bez suza, vjerujem, nadam se i ljubim. Osjećam njihovu ljubav, zaštitu, zagovor. Slušam njihov i Božji glas: bijasmo spremni za susret Oči u oči, s Isusom i Marijom prijeđosmo prag i uđosmo u Očev Dom, u Raj. Dobri Otac nas dočeka raširenih ruku, s osmijehom na Licu, sretan kao i mi. Svi zajedno u Nebu uživamo u Božjem miru gledajući vječnu Svjetlost i molimo s vama i za vas, našu ljubljenu djecu. Bogu hvala da nas tjelesna smrt nađe po presvetoj Božjoj volji da zajedno s braćom anđelima i svim Gospodnjim stvorenjima ponizno se klanjajući i radosno služeći hvalimo, slavimo, častimo, blagoslivljamo i ljubimo Gospodina. Osjećam mir! Na ovozemaljskom počivalištu mojih roditelja, uvijek i svuda, su sa mnom moji dobri anđeli i Raspeti i Uskrsnuli Gospodin. Zahvaljujući Njihovoj ljubavi vjerujem da će me jednog dana sestrica smrt naći po presvetoj Božjoj volji. To želim i molim za svakog brata čovjeka i svu braću ljude, za cijeli svijet!

    Svijet ovih i, nažalost, mnogih dana živi u nemiru, ratovima, stradanjima, patnjama… umiranju i smrti čovjeka i ljudi; sve je više siromašnih, poniženih, potlačenih, ugnjetavanih, prognanih, usamljenih… Mnoge su osobe žrtve sile, moći, vlasti, časti, prevare. Zahvaljujući nama ljudima svijet je lijepo i dobro, tužno, ružno i opasno mjesto za život. Otežavamo ili olakšavamo li bratu čovjeku putovanje dolinama i vrhuncima životnih i zemaljskih pustinja i oaza? Usmjeravamo li svojim životom braću ljude putem koji vodi u Nebo? 

Građani Neba su nam poticaj i primjer da trebamo živjeti pošteno, biti dobre osobe. Naši preminuli nas opominju da pored ljubavi prema njima ne zaboravimo na ljubav prema osobama koje zajedno s nama hodočaste suznom dolinom, da ovdje i sada živimo jedni za druge i jedni s drugima; posebno nas potiču da svakodnevno i neprestano živimo zapovijedi ljubavi. U Nebu je život vječni. Pokojni su za ovu zemlju i ljude na njoj živi dok žive u nečijem sjećanju, molitvi, srcu, uspomeni. Bogu hvala što su nam i u Nebu i na zemlji imena i mi osobno upisani u Božje srce i Božji dlan. Posebno smo blagoslovljeni i sretni ako je Bog i Božje ime u nama, s nama i među nama! Bože! Hvala Ti što si sa mnom i u meni, u svim osobama koje volim i koje me vole. Molim Te! Svakom čovjeku budi što si i meni i neka Ti je svaki čovjek bitan kao i ja!     

     Jesen! Umiranje za novo rađanje. Zrno treba istrunuti da donese obilat rod. Gospodine! Molim Te da budemo plodna zemlja za nove sjetve i žetve, da smo Tvoj omiljeni vinograd, Tvoji sustolnici i sluge, a Ti naš Učitelj i Krist Kralj.

    Dan po dan, brat život kao rijeka teče u Ocean ljubavi. Nebo blizu i daleko. Ljudi bliski i daleki. Bog dobar, vječan, vjeran, blizak i dalek. Čovjek čovjeku brat i vuk, prijatelj i stranac, anđeo i zvijer, neprijatelj. Gradimo mir koji obnavlja lice zemlje koja treba biti predvorje Raja. U nesebičnom sebedarju i poniznom služenju Gospodinu u braći ljudima činimo dobro koje svijet Putem Istine i Života vodi u Nebo.

 

     Ljerka Mikić, OFS 

     

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo