Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

mmmmmmmm

 

Uskrs – put Svjetla 

 

    Uvodna molitva: 

    Moj dobri brate i prijatelju! Uskrsnuo sam! Budi i ti, kao moj Otac i Majka, svjedok mog uskrsnuća. Život pobjeđuje smrt. Cvjeta Sreća. Dijelimo množeći Božje blagoslove novog Života!

    Gospodine! Sretan sam i blagoslovljen s Tobom i zbog nas! Moje je uskrsnuće u Tvom uskrsnuću, Tvoja radost u mojoj radosti. Hvala Ti što sam Tvoj suputnik na Putu Istine i Života!  

    Prva postaja: Isus je uskrsnuo od mrtvih

    Sestro! Brate! Živ sam i zdrav! Uskrsnuo! Minula je bol, pobijeđena smrt, brat magarac slijedi dušu i srce, zove nas i vodi Svjetlost. Uz Božji blagoslov i tvoju pomoć nastavljam i idem ispočetka činiti dobro i širiti mir.

    Gospodine! Zahvaljujući Tvojoj ljubavi grob je mojih grijeha prazan i moje mrtvilo uništeno, slobodan sam, sretan i živ s Tobom činiti dobra djela.

 

    Druga postaja: Petar i Ivan dolaze na prazan grob

    Prijatelju! Dolaze mi prijatelji! Sretan sam što si među njima. Gledam vas! Još vam nije dano vidjeti mene. U praznom grobu moj trag i znak: ubrus i povoji koji pričaju moju priču. Vaša vjera premješta brda: zajedno iz tame groba idemo u vječnu Svjetlost.    

    Gospodine! Vjerujem da si uskrsnuo, ćutim Tvoju blizinu, radujem se pobjedi Života. Žarko želim s Tobom i braćom ljudima cijelom svijetu i svakom stvorenju navješćivati Tvoje uskrsnuće!

 

    Treća postaja: Uskrsnuli Isus ukazao se Mariji Magdaleni 

    Sestro! Prijatelju! I ti me kao Marija Magdalena tražiš, nalaziš i prepoznaješ, u tvom sam srcu i duši, tvoj Učitelj, Prijatelj i Brat, Svjetlo tvog života. Tvoja me hrabrost zadivljuje, moja te milost hrabri. Molim te, dobra osobo, govori braći ljudima o našim susretima i nježno ih potiči na brižno služenje potrebnima. 

    Gospodine! Hvala Ti što Te gledam i vidim, slušam i čujem. Molim Te, uči me poslušnosti da u nesebičnom sebedarju vršim Očevu volju i u svakom čovjeku s ljubavlju poznajem i gledam Tebe, svoga ljubljenog raspetog i uskrsnulog Gospodina Isusa koji nas ljubi vječnom Ljubavlju.

 

    Četvrta postaja: Uskrsnuli Isus s učenicima putuje u Emaus 

Prijatelji! Putujem s vama. Putovanja su duga i kratka, lijepa i teška, suputnici dobri i loši, slijepi kraj zdravih očiju, oprezni, trezveni, nježni… slušaju ili zanemaruju glas savjesti i srca, gledaju znakove kraj puta. Svima vama otvaram oči i vrata srca i duše i upravljam vaše misli, želje i korake na cestu Mira. 

    Gospodine! Hvala Ti što nam Tvoja Riječ svijetli i blagoslivlja nas na putu u Emaus. Hvala Ti što zajedno putujemo dolinama i vrhuncima suza i smijeha u Očev Dom. Posebno zahvaljujem što sam s Tobom i s Tvojim suputnicima dionikom Božje milosti.

 

     Peta postaja: Uskrsnuli Isus objavljuje se u lomljenju kruha

    Brate! Braćo! Učim vas i potičem blagoslovu darivanja i primanja Dobra, biti prvi u služenju braći ljudima, s ljubavlju i vjerom blagovati Kruh sa Stola Gospodnjeg kojeg nam dariva dobri Otac nebeski, očima tijela, srca i duše gledati mene, svoga Gospodina.

    Gospodine! Hvala Ti što s Tobom i braćom za Tvojim Stolom blagujem Kruh života. Utisni mi u srce i dušu svoje sveto Lice da u sebi, svakom i svima gledam Tebe.

 

    Šesta postaja: Uskrsnuli Isus ukazuje se jedanaestorici

    Braćo! Tu sam s vama i među vama. Moje zdravo tijelo nosi tragove rana, moje srce i duša radosno vam darivaju Božji mir. Zahvaljujemo Bogu na blagoslovljenom susretu oči u oči, na dodirima ruku i pogleda, mislima i koracima koji vode u Nebo. 

    Gospodine! Kao i braća, zbunjen sam i sretan. Tvoja ljubav i Tvoj mir ispunjavaju braću i mene, suze Radosti, glas Tišine! U svim našim nemirima, svakom trenu i dahu budi naš Mir!

 

    Sedma postaja: Uskrsnuli Isus daje vlast otpuštanja grijeha 

    Moja braćo! Darivam vam Božji mir da budete i živite što jeste: ljubljena Božja djeca. Jedni drugima opraštajte kao što vama oprašta dobri Otac nebeski. Zdušno i s povjerenjem živite molitvu Oče naša. 

    Gospodine! Želimo živjeti u Tvom miru i Tvom Duhu svjedočeći svijetu Božju ljubav među ljudima i u međusobnom prihvaćanju pomažući jedni drugima dijeleći tugu i umnažajući radost.

 

    Osma postaja: Uskrsnuli Isus utvrđuje Tomu apostola u vjeri 

    Brate! Molim te, slobodno mi priđi bliže, zovem te i čekam. Dodirni moje tijelo i moj duh, osjeti moj dah, slušaj otkucaje mog srca i udomi se u njemu, dopusti mi da ti jačam vjeru i povjerenje u dobroga Boga, živimo zajedno u bliskosti i blizini Ljubavi.

    Gospodine! I meni kao i Tomi treba dodir, riječ, pogled, susret… trebam Tebe da budem dobar čovjek. Molim Te da i ja kao apostol Toma s vjerom i povjerenjem zdušno Ti kličem: Gospodin moj i Bog moj!         

     

    Deveta postaja: Uskrsnuli Isus susreće učenike na Tiberijadskom jezeru 

    Moja braćo! Moja djeco! Život je i rijeka i jezero i more. Čovjek čovjeku treba biti brat, trebamo dijeliti komad kruha i čašu vode, umnažati vjeru, nadu i ljubav, tako smo jedni drugima i jedni za druge anđeli dobrote, Božji ljudi koji u svakome i svima vide mene, Gospodina.

    Gospodine! Ti najbolje znaš da je život blagoslovljen, lijep i težak, što je i kakav čovjek, kakvi smo mi ljudi. Zato nas susrećeš u običnosti naših svakidašnjica blagoslivljajući svojim Svjetlom nas i našu svakodnevicu.

 

    Deseta postaja: Uskrsnuli Isus daje Petru prvenstvo 

    Brate! Ako želiš biti prvi, budi svima sluga, ljubi i budi Ocu poslušan do smrti kao ja, tada ćeš uskrsnuti. Znam tvoje vrline i mane, tvoje misli i želje; znam da možeš, samo ako hoćeš, sa mnom osvajati ljude za Boga, za Vječnost. U bratskom služenju u Ljubavi i za Ljubav budi prvi kao Petar, tada će i na tvojoj stijeni blistati Svjetlo.

    Gospodine! Hvala Ti što nas svojim životom učiš kako biti velik u malenosti služenja. Želim biti prvi u služenju Tebi u bratu čovjeku, živjeti u poniznosti i poslušnosti. Molim Te da kao Tvoja i Petrova, i moja ljubav i stijena budu u Svjetlosti.

 

    Jedanaesta postaja: Uskrsnuli Isus učenicima povjerava sveopće poslanje 

    Moja braćo! Ostajem s vama, a vas šaljem u svijet da budete u svijetu, a ne od svijeta i svojim pozivom, poslanjem i životom uvijek i svuda navješćujete Radosnu vijest svim ljudima. Ne bojte se, niste sami, s ljubavlju vas prati i blagoslivlja Gospodin Bog.

    Gospodine! Bez Tebe smo pepeo i prah, s Tobom smo jaki u svojoj slabosti. Naša si zaštita, snaga, nježnost… Tvoj Križ i Tvoje Svjetlo nas blagoslivlja i prati na Putu Istine i Života.

 

    Dvanaesta postaja: Uskrsnuli Isus uzlazi na Nebo 

    Braćo! Djeco! Prijatelji! Uzlazim na nebo, k Ocu! Odlazim i ostajem s vama i među vama, vaša sam Svjetlost i Sjena. Blagoslivljam vas i čekam u Očevoj kući. Ljubite jedni druge kao što vas ja ljubim. U našem vječnom Domu čeka vas vaše mjesto, zajedno idemo iz Vječnosti u Vječnost.

    Gospodine! Znamo da je Sunce iznad oblaka. Vjerujemo u ponovni susret u Nebu i na Zemlji i radujemo se gledanju Oči u oči. Hvala Ti na darivanju Života.

 

    Trinaesta postaja: Apostoli s Marijom čekaju silazak Duha Svetoga 

    Moja Majka i moji prijatelji s molitvama zahvalnosti puni vjere, nade, ljubavi… čekaju dolazak Duha Svetoga. Suosjećam s njima i zahvaljujem Bogu na njihovoj predanosti… sretan sam što imam Oca, Majku, braću… i što dijeleći umnažamo Božji blagoslov.

    Gospodine! Moja je sreća neizmjerna. U mojim radostima, tugama, čekanjima… imam Tebe, Majku, braću… Hvala Ti što sam Tebi, Majci, braći… brat i sestra, sin i kćerka, prijatelj i prijateljica, što smo zajedno obitelj!

 

    Četrnaesta postaja: Uskrsnuli Isus učenicima šalje obećana Duha  

    Braćo, prijatelji! Šaljem vam Duha Svetoga. Moj Otac nebeski i ja, Njegov ljubljeni Sin vam darivamo snagu i jakost, nježnost i toplinu za nesebično sebedarje i hrabrost vjernog življenja Evanđelja. Hvala vam što ste moji svjedoci ljubavi među ljudima.

    Gospodine! Hvala Ti na darivanju i primanju, milostima, darovima i plodovima Duha Svetoga koji nas zajedno s Tobom i našim dobrim Ocem nebeskim blagoslivlja, čuva i prati uvijek i svuda u sve dane života, od vječnosti u Vječnost!

 

    Završna molitva: 

    Moja ljubljena braćo! Moji dragi prijatelji! Moj dobri čovječe! Ti i ja zajedno u Muci, smrti i Uskrsnuću, u svakom trenu i dahu, u sreći i boli. Srca u zagrljaju Srca, Duše sljubljene u Ljubavi. Blagoslivljajući vas zahvaljujem Ocu da je vaš Uskrs u mom Uskrsnuću i naše Svjetlo u vječnoj Svjetlosti! Bogu hvala da zajedno hodimo putem Svjetla. 

Moja braćo, moji prijatelji! Zahvaljujući želim i molim dobrog Oca da ste uvijek i svuda kao ja: sol zemlje i svjetlo svijeta na putu Svjetla,

Svima nama želim i molim sretan Uskrs!

    Moj Gospodine! Moj Brate i Prijatelju! Moj Spasitelju i Otkupitelju! Moj Bože! Hvala! 

Hvala Ti na vjeri, nadi, ljubavi… na blagoslovu darivanja blagoslova života Životu! U Tebi je naš Mir, naša radost, svi naši sutoni i sva naša jutra; svaki naš dan blagoslovljen Tvojom milosti i Tvojim milosrđem. Hvala Ti što s Tobom i braćom na putu Ljubavi i Svjetla dijeleći umnažam blagoslove darivanja i primanja Mira i Dobra.

Moj ljubljeni Gospodine Bože! Ponizno se klanjajući blagoslivljam Te, hvalim, častim i zahvaljujem na Muci, Križu, smrti i Uskrsnuću!

Tebi, sestrama i braći, sebi i cijelom svijetu, želim i molim sretan Uskrs!

 

Ljerka Mikić, OFS                

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo