Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

christmas 3882220 1280

Božić je za nas, kao i za sv. Franju, blagdan nad blagdanima, dan velike radosti kada se toliko dostojna, toliko sveta i slavna Riječ pojavila u krhkosti našeg čovještva.

U događaju Božića po Isusovu utjelovljenju i rođenju Bog je jednom i zauvijek stao i ostaje na strani ljudi i života kao naš Otkupitelj i Spasitelj. Pokušajmo kao Franjo u dubini srca proživljavati tajnu Božića koja nas poziva uspostaviti sklad između riječi, misli, želja i djela. Nama od Boga darovanim danima i prostorima budimo mironosci i mirotvorci jedni drugima i u svijetu.

Asiški siromah u nebeskom Djetetu i otajstvu Utjelovljenja vidi Božju poniznost i bezgraničnu ljubav koja se očituje u Muci Isusovoj. Zato 24.-tog prosinca 1223. godine, tri godine prije svog preminuća, želi obnoviti uspomenu na Dijete koje je rođeno u Betlehemu, Njegove djetinje potrebe i neprilike. Toma Čelanski piše: Pripremljene su jaslice, donesena je slama, dovedeni su vol i magarac. Čast se ondje iskazivala jednostavnosti, uzvisivalo se siromaštvo, preporučivala se poniznost, a Greccio .postade novi Betlehem. Noć, rasvijetljena poput dana, bijaše ugodna i ljudima i životinjama. Pristiže narod i novom se radošću raduje novom otajstvu. Šuma odjekuje glasovima, a na zanosno klicanje odgovaraju stijene. Braća pjevaju, dužnu hvalu Gospodinu daju, i svu noć odjekuje zanosno klicanje. Svetac Božji stoji pred jaslama, od silnog ganuća uzdiše. Jasle su oltar gdje se služi svečana Misa; u neočekivanoj utjesi uživa svećenik. Sv. Franjo kao đakon pjeva Evanđelje, a glas mu sladak, neodoljiv, zvonak… Njegove riječi o rođenju siromašnog Kralja u malom gradu Betlehemu teku poput meda. Franjin evanđeoski doživljeni Božić stvara u svima iskustvo pravog obraćenja srca u susretu s Djetetom Isusom. Kako mi živimo i proživljavamo otajstvo Božića? Kakvi su naši susreti s Isusom? Potičemo li sebe i druge mijenjati se na bolje? Živimo li po Evanđelju koje je Pravilo Franjevačkog reda? Sv. Franjo nam je primjer u nasljedovanju Isusa i Marije, ljubavi prema Bogu, braći ljudima i svim Gospodnjim stvorenjima.
Božić! Bog nas ljubi unatoč svemu, želi biti s nama, Isus nas zove i čeka, sveta Obitelj i Glasnik velikog Kralja mole za nas, zdušno molimo s Njima da je svima u Nebu i na zemlji mir, veselje! Zahvaljujmo i radujmo se što smo ljubljena Božja, Marijina i Josipova djeca, sestre i braća Isusa i Franje, činimo bratu čovjeku što želimo da on čini nama. Budimo s ljubavlju odgovorni prema Bogu, sebi i braći ljudima; hrabrost, ljubav, vjera i nada je biti jedni drugima i jedni za druge anđeli dobrote. Čuvajmo i štitimo život i zdravlje brata čovjeka od začeća do prirodne smrti.
Isus i Franjo u meni, i ja s Njima; zajedno s nama brat čovjek, braća ljudi. Isus i Franjo, ljube, žele i trebaju svakog osobno i sve zajedno. U svakom našem danu je Došašće i Božić, Korizma i Uskrs, u svakom prostoru Nazaret, Betlehem, Egipat, Kalvarija, Galileja… Asiz i Raščica – križanje i sljubljivanje naših cesta u Put koji je Istina i Život. Svatko i svi smo pozvani i poslani biti dobre osobe, u jaslicama srca i duše udomiti nebesko Dijete - Ljubav!
Maleno Dijete u betlehemskim jaslicama i jaslicama mog srca, moje srce u Ljubavi. Božji dodiri, pjesma Tišine, zagrljaj Majke, nježnost Oca, osmijeh Anđela, povjerenje Brata i Prijatelja, radost, zahvalnost, Isusov, Franjin i moj pogled, naše oči, molitve srca i duše, život u Slobodi, a Sloboda je širiti Mir i činiti Dobro!  
Mileni Kraljiću, Knezu mira! 
Hvala Ti što si došao i ostaješ s nama, u nama i među nama, i što svatko od nas osobno i svi zajedno ostajemo s Tobom i u Tebi. Uči nas ljubiti Tebe, sebe, svoje obitelji, braću ljude i sve stvoreno. Blagoslovi nas da budemo vjerni vršitelji Božje volje i svjedoci Božje ljubavi među ljudima. Neka nam je uvijek i svuda srce u Ljubavi i Ljubav u srcu. Tako su sve naše misli, riječi, želje i djela Tvoj i naš rođendan na zemlji za Nebo. Zemlja cvjeta u zagrljaju Neba kojeg osvajaju djeca kao Ti i Tvoja obitelj, dobro nebesko Dijete. 
Premilo, ljubljeno Djetešce!
Radujem se susretu i ostanku s Tobom i cijelim bićem kličem:
Dobro nam došlo, predrago Dijete!
Dobro nam došla, sveta Obitelji!
Moj ljubljeni Isuse, brate i prijatelju!
Želim Ti sretan i blagoslovljen rođendan!
Tebi, Mariji i Josipu, sestrama i braći, želim čestit Božić i blagoslovljenu novu 2022. godinu!
    
Ljerka Mikić, OFS
                                                                                      
 
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo