Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

1357624790.jpg

Posebno ovih dana manji brat Franjo i ja čitamo pisma koja jedan drugome pisasmo za Franjin rođendan za Nebo. U svakom slovu, svakoj riječi i misli plamti vjera, ljubavi nada, Franjina i moja molitva i želja biti blizak i blizu Ljubavi koja ljubi i želi biti ljubljena.

Franjo spremno odgovara na Božji poziv, zanosno ispunjava svoje poslanje i na kraju ovozemaljskog života radosno kliče: dobro mi došla, sestrice smrti! Blaženo preminuvši u Gospodinovom zagrljaju rađa se za Nebo i u društvu anđela odlazi u Raj. Moja malenkost beskrajno vrijedna u Božjim očima moli braću Isusa i Franjo da jednoga dana zajedno s Njima u zagrljaju dobrog Oca nebeskog uživa u Božjem miru gledajući vječnu Svjetlost. Dotle, trebam kao Isus i Franjo graditi kuću na stijeni za dom u Nebu.

Isus, Marija, Franjo, anđeli, sve dobre osobe su i u Nebu i na zemlji; zahvaljujući Bogu i njima sveti se Ime Gospodnje i Božje kraljevstvo je u nama, među nama i s nama, zemlja je predvorje Raja, čovjek je čovjek brat i ljudi su jedni drugima anđeli čuvari i anđeli dobrote. Svi s ljubavlju odgovorno vršimo Božju volju: ljubimo Gospodina Boga svoga iznad svih i svega, i bližnjega svoga kao samoga sebe, naš je život svjedočanstvo za Ljubav, a Ljubav za nas svjedoči i u Nebu i na zemlji. Hvala Ljubavi što je vječna i nikada ne prestaje!  

U danima sunca i kiše, noćima kada brat mjesec i sestre zvijezde spavaju čvrstim, bezbrižnim snom ili plešu od radosti i sreće, kada je samoća lijek i ljudi, iako fizički blizu, daleko, daleki i udaljeni milijune svjetlosnih godina, a bratu magarcu tijesno i široko u vlastitoj koži, teret i bol u srcu i na leđima lak kao pjena i težak kao olovo, Isus, Marija, Franjo i ja hodimo zajedno Putem Istine i Života. Majka i braća me strpljivo uče poniznosti, čistoći i siromaštvu, biti u svijetu, a ne od svijeta. Sretan sam i zahvalan što su sa mnom uvijek i svuda, posebno u ovim, osobno mi, posebno blagoslovljenim i posebno teškim danima, njihova je bliskost i blizina Božji blagoslov i dar. Moj dragi Bože i dobri Oče nebeski! Hvala Ti na Majci i na braći, hvala Ti na mojim dobrim anđelima! I molim Te da budem i jesam što trebam biti: svakom čovjeku čovjek i dobri anđeo!

Franjin i moj rukopis srca, hvalospjev duše, Franjo priča djelima, ja više riječima, naši susreti s Bogom i u Bogu, Bog u nama. Vječni zaljubljenik me uči čuti i slušati Tišinu, osjećati nježnost, toplinu u blagoslov jaslica i Križa, ljepotu slobode u poslušnosti i malenosti služenja, radosno biti najmanji od najmanjih.

Najmanji od najmanjih piše najmanjem od najmanjih, žive jedan s drugim i jedan za drugoga, srasli kao nokat i prst, u jedinstvu različitosti i različitosti jedinstva radosno svjedoče franjevačku duhovnost i karizmu sretni što su Gospodinova braća i svjedoci, Božje sluge i Božja djeca. U njihovim srcima i očima blista Ljubav, a oči su ogledalo duše koja u molitvi i radu gradi kraljevstvo mira i dobra na zemlji i u Nebu, jer Vječnost počinje i traje ovdje i sada.    

Glasnik velikog Kralja i njegovi trubaduri u nesebičnom sebedarju sagorijevaju kao svijeće koje ne izgaraju darivajući, umnažajući i dijeleći kruh i vodu s potrebnima, sretni sa sretnima i tužni s tužnima. U svakome i svima gledaju i vide Gospodina našega Isusa Krista, od Njegova rođenja preko smrti, Muke do Uskrsnuća i Uzašašća u Nebo. Svako dobro djelo, lijepa želja, suza, patnja, osmijeh… podijeljeni, u čovjeku rađaju i darivaju vjeru, ljubav i nadu koje nas na krilima dobrote nose u Božji zagrljaj koji svojom toplinom obuhvaća cijeli Svemir.

Isus, Franjo i ja pamtimo i znamo sve riječi, sva djela, svaki susret, melodiju i sklad razgovora i šutnje, pjesmu brata vjetra, zrake brata sunca i hlad brata oblaka, miris brata cvijeta, svježinu sestre rose, bjelinu papira i oblik svakog brata slova, svaku boru na licu i rane na rukama i boku, u Srcu, vijence od trnja na glavi i duši, krvavi trag stopala, padove i ustajanja, ništavnost grijeha pred iskrenim kajanjem i potpunim oprostom koji nas sigurnim koracima uvode u vječnu Svjetlost. Zahvaljujemo Gospodinu Bogu što mi i naše postojanje, naš život, naša djelotvorna vjera, nada i ljubav obogaćuje zemlju i Nebo, što hodočasteći dolinama i vrhovima, pustinjama i oazama suza i sunca ostavljamo tragove i pečate Ljubavi koja osvaja i spaja svijet i zahvaljujući kojoj slavimo, obilježavamo i čestitamo naše rođendane za obje obale modre rijeke: za zemlju i za Nebo! Blagoslovljeno je živjeti u Božjem zagrljaju!

Moja, kao Franjina, kuća na stijeni, moj, kao Isusov i Franjin, dom u Nebu. Moj život u Bogu i s Bogom. Bože! Molim Te da Ti budem vjeran i da Te ljubim kao Franjo, da s njim i s braćom radosno kličem: Bog moj i sve moje! Posebno Te molim, kada me pozoveš u Očev Dom, da blagoslovljen Tvojim blagoslovom u znaku sv. Križa kao Franjo i kao moji dobri anđeli mognem radosno klicati: dobro mi došla, sestrice smrti!, jer idem iz vječnosti u Vječnost.

Siromašak iz Asiza, siromašak i siromasi iz Bosne i Hercegovine, i cijelog svijeta, svaki dan s ljubavlju kreću ispočetka nastavljajući dalje živjeti molitvu za mir i činiti dobro hvaleći, slaveći, časteći i blagoslivljajući Gospodina i služeći Gospodinu, kao sva Gospodnja stvorenja, u velikoj poniznosti.           

Ljerka Mikić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo