Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

mother 3477164 1920

Majke svojim postojanjem i životom usrećuju bližnjega i cijeli svijet i kao dobri anđeli s ljubavlju bdiju nad nama, u nesebičnom sebedarju tiho i požrtvovno izgaraju za svoju obitelj gradeći topli dom i na zemlji i u Nebu. U ružičnjaku vjere, nade, ljubavi i sjećanja Isus, Franjo i ja razgovaramo o mamama i s mamama, mame nam pričaju o nama. Majke u našoj duši, mi u srcu majke, bliskost i blizina Ljubavi.

Isus posebno nježno govori: moja je Majka jednostavna, skromna, odlučna, hrabra, tiha, puna nježnosti i razumijevanja, najbolja osoba koju znam. Učila me vjeri, nadi, ljubavi, zahvalnosti, požrtvovnosti, molitvi; njišući u svom krilu pjevala mi uspavanke, dijelimo tugu i umnažamo radost. Pamtim dubinu njenog pogleda i toplinu daha, miris njene kose i vrućeg kruha, objede za obiteljskim stolom u domu ispunjenom Božjim blagoslovom. Voli ljude i cvijeće. Najljepši je cvijet u Božjem vrtu, vjerna Gospodnja službenica, suputnica, supatnica i Suotkupiteljica. Moja je Majka Franjina, tvoja, svakog čovjeka i svake majke Majka. Franjo, ti, svaka mama i svaka osoba je ljubljeno dijete moje i naše Majke. Bog nas blagoslivlja obiljem milosti i milosrđa, zdušno prihvati Božje darove kao Majka i ja da budeš graditelj mira i djelitelj sreće; tako činiš dobro sebi, majci i svima. Franjo, sestro i brate! Ne mogu ti sve izreći o svojoj i našoj Majci, znam da osjećaš njenu ljubav i nadam se da je ljubiš. Svakom osobno i svima zajedno govorim: moja Majka je Majka nad svim majkama. S ljubavlju ponosno kličem: Majko! Hvala ti za ljubav, hvala ti za sve! Voli te i ljubi tvoj sin Isus. U očima Isusa i Majke Marije Sreća. Franjo, naše mame i ja beskrajno ganuti…

Isusova i naša Majka Marija polako zbori: moj ljubljeni sine! Hvala Bogu i tebi što sam tvoja majka. Znam svaki tvoj dah, svaka moja misao pripada tebi, srca nam kucaju kao jedno. Život s tobom i za tebe Božji je blagoslov i dar. Sjećam se tvojeg rada s Josipom i naših zajedničkih molitvi zahvalnosti. Znam tvoje prijatelje. Pamtim naš Put križa, patnju, bol, smrt. Posebno pamtim tvoje Uskrsnuće, naš susret, našu radost. Moj Isuse, moj predragi sine! Hvala Ocu nebeskom i tebi da sam majka svakom čovjeku i svim ljudima, tvojoj braći i svakoj mami. Moj dobri sine! Hvala ti što si sin kakvog svaka majka želi i što potičeš svoju braću, a moju djecu da me ljube. Moja ljubljena djeco! Hvala vam na ljubavi! Hvala vam što ljubite Isusa i što se međusobno ljubite! Moj premili Isuse! Hvala ti što me ljubiš kao i ja tebe, i što sam zauvijek tvoja najbolja, najdraža, jedna i jedina mama. Isus i Marija zagrljeni u Božjem naručju. Njihova braća i djeca uživaju u Miru. Šapat Tišine.

Manji brat Franjo, naše mame i ja, bijedni crvić, slušamo otkucaje srca, nestaju nam riječi; griju nas Božji dodiri. Asiški siromah, njegova i moja mama zajedno s Isusom uživaju u zagrljaju dragih nebeskih Roditelja gledajući vječnu Svjetlost. Ja, velik kao mrav, hodočastim dolinama i vrhovima suza i sunca, prate me i blagoslivljaju molitve hodočasnika zemlje i udomitelja Neba.

Vječni zaljubljenik zanosno priča o ljubavi prema Bogu, nebeskoj i zemaljskoj majci koja počiva u Božjem miru. Glasnik velikog Kralja bogat dobrim djelima i siromašan na riječima kaže da je Božja volja i želja da ljubimo i poštujemo svoje majke i da svaka majka moli Gospodina i želi da u njenom životu i životu njene obitelji uvijek i svuda poslušamo i vršimo Božju volju. Pamtim kako su me Majke Marija i Pika hrabrile u danima kušnje i slijedile na putu življenja Evanđelja, blagoslovi Majki me prate i u Nebu. Čuvam Majčine riječi kao Riječ Gospodnju jer majka je Božji blagoslov i dar. Sretan sam, ponosan i zahvalan što sam dijete Marije i Pike, njihov sam i one moje sjene u Svjetlosti.

Dvije mile Majke jednoglasno kažu da je Franjo vitez dobrote, manji brat svim Gospodnjim stvorenjima koji radosno i vjerno živi pobratimstvo u svemiru, Franjin je način života življena budućnost, njegova pažnja prema svakome i svima čini da bude kako na nebu tako i na zemlji. Franjo u zagrljaju dragih Majki blagoslivlja Gospodina koji se proslavlja u Majkama, a Majke zahvaljuju Gospodinu što su blagoslovljene u i po Franji.

Moja malenkost zahvaljuje Gospodinu što blagoslivlja i što je blagoslovljen u mojim predragim Mamama: Majci Mariji i mami Mari koja s nebeskom Majkom Marijom uživa u Očevom Domu i Božjem miru. Meni je, kao i svakom djetetu, moja mama najbolja mama na svijetu i dobri anđeo čuvar moje obitelj i mene. Majka Marija je za mene, kao za Isusa i moju mamu, Majka nad majkama. Mama je moje sestre i mene, kao Marija Isusa, i sve majke svoju djecu, učila molitvi, poštenju, dobroti, radu… Svaki smo dan s ljubavlju i zahvalnošću pleli i danas pletemo vijence sv. Krunice, sada se gledamo i dodirujemo očima vjere i srca; Nebo se primiče zemlji, zemlja se uzdiže Nebu, Uskrsnuće Dobra. Ponosna sam i sretna što su Marija i Mara moje predobre Mame koje volim i koje me vole, i mole s nama i za nas, svoju obitelj. Slušam i čujem glas Majke i mame: djeco moja, dijete moje! Blagoslovljene smo i radosne što nam Bog dariva vas i tebe. Kako smo mi najbolje mame, tako ste vi najbolja djeca, živimo jedni u drugima i jedni za druge, učvršćujemo vjeru, snažimo nadu, jačamo ljubav, čuvamo sjećanja. Draga djeco! Pamtimo sve, od trenutka začeća do ovog trenutka, svaki korak, pogled, osmijeh, svaku misao, suzu, riječ, želju, djelo… zajedno u Ljubavi idemo iz vječnosti u Vječnost. 

Jutarnja rosa na licu, mir u srcu, hvalospjevi duše, mamini i moji poljupci i dodiri, Moja predobra mama s Isusom, Majkom Marijom, Franjom i njegovom mamom, i svima u Nebu raduje se i zahvaljuje Gospodinu na blagoslovu darivanja života Životu.

Otac nebeski, sv. Josip, Franjin i moj tata se ponosno smiješe. Radost i sreća u vijencima zahvalnosti cvjetaju i mirišu kao ruže u svibnju kada molitvama sv. Krunice darivamo Majku i mame i obilježavamo Majčin dan!

Isus, Franjo, ja, svatko osobno i svi zajedno, Majci Mariji, Franjinoj i mojoj mami, svakoj mami i svim majkama želimo sretan i blagoslovljen Majčin dan. Svojim životom svjedočimo da je svaki dan našeg života i Majčin dan kao što je svaki dan majčinog života i naš dan, jedni smo drugima Božji blagoslov i dar. 

Bogu hvala da ovo promišljanje nadahnuto ljubavlju Majke i mame darivam Majci, mami i svim  majkama s ljubavlju, zahvalnošću i poštovanjem!

Ljerka Mikić, OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo