Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

papa Kopie

U središtu Papine poruke za 57. svjetski dan molitve za zvanja je dio Evanđelja koji govori o Isusu koji hoda po moru, a samo na jednu njegovu zapovijed vjetar utihne, a valovi se smire.

„Prizor prijelaza preko Tiberijadskoga mora, nakon što je Isus zapovjedio svojim učenicima da uđu u lađu i prijeđu na drugu obalu, na neki način podsjeća na putovanje našeg života“, napisao je papa Franjo u poruci za 57. svjetski dan molitve za zvanja koji se obilježava 3. svibnja. „Lađa našega života, naime, polagano plovi, uvijek nemirna jer traži sretno pristanište, spremna suočiti se s opasnostima i mogućnostima na moru, ali i željna da ju kormilar zaokrene i konačno povede u ispravnom smjeru“, objasnio je dodavši kako joj se katkada može dogoditi da se izgubi, da dopusti da ju zaslijepe iluzije, umjesto da slijedi sjajni svjetionik koji vodi u sigurnu luku, ili pak da ju izazovu protivni vjetrovi teškoćā, sumnji i strahova.


Strah od neuspjeha
„To je iskustvo samih učenika kada se, kako bi slijedili Isusa, trebaju odlučiti, napustiti vlastite sigurnosti i krenuti u prijelaz preko mora. Nije to laka odluka jer spušta se noć, puše protivan vjetar; osjeća se strah od neuspjeha, osjećaj da nisu dorasli tom pozivu. Ali, kako kaže Evanđelje, na tom putovanju nismo sami. Gospodin dolazi do učenikā, uđe u lađu i zaustavi vjetar“, zbog toga je 'zahvalnost' prva riječ koju je izabrao papa Franjo.
„Ostvarenje nas samih i naših projekata u životu nije matematički rezultat onoga što odlučimo unutar određenoga izoliranoga 'ja'; naprotiv, ono je prije svega odgovor na poziv koji nam dolazi iz visine. Gospodin je taj koji nam pokazuje obalu prema kojoj imamo ići, i koji nam, još prije, daje hrabrost da uđemo u lađu. On je taj koji, dok nas poziva, postaje naš kormilar koji nas prati“, napomenuo je Sveti Otac.


Utvare u našem srcu
„Prva reakcija učenika u lađi, kada im je Isus došao u susret, jest strah. Misle da je riječ o utvari, ali Isus ih potiče da budu hrabri“, rekao je papa Bergoglio. To je druga riječ koju je Papa istaknuo i objasnio da ono što često paralizira jesu upravo utvare koje su u čovjeku, te dao primjer. Kada je čovjek pozvan ostaviti svoju sigurnu obalu i prihvatiti status u životu – kao što je brak, zaređeno svećeništvo, posvećeni život – prvu reakciju često predstavlja „utvara nevjerice“; „nije, naime, moguće da je taj poziv za mene; je li doista riječ o pravom putu? Traži li to Gospodin upravo od mene?“
Tako čovjek dopušta da ga zaokupe opravdanja i računice zbog kojih gubi zanos, misli da je pogriješio. Gospodin zna da vjenčati se ili posvetiti se na poseban način u služenju Njemu zahtijeva hrabrost. Zbog toga kaže: 'Ne boj se, ja sam s tobom!'


Pogled uperen u Isusa
„Svaki poziv zahtijeva zauzimanje“, napisao je papa Franjo, te istaknuo treću važnu riječ, a to je 'trud'. Međutim, istodobno upozorava da ako čovjek dopusti da ga svlada misao na odgovornosti ili na moguće teškoće, mogao bi potonuti. Ako, naprotiv, ima pogled uperen u Isusa, može ići dalje. Doista, On pruža ruku kada bi čovjek zbog umora ili straha mogao potonuti, i daje mu potreban zanos kako bi svoj poziv živio radosno i s oduševljenjem, piše vaticannews.va.


Poznajem vaš trud
Vrativši se ponovno na prizor Isusa usred oluje, Papa je napomenuo da i u čovjekovom životu i u vihorima povijesti Gospodin djeluje i spašava ga. „Mislim na one koji preuzimaju važne zadaće u građanskom društvu, na bračne parove koje rado nazivam 'hrabri', i posebno na one koji prihvaćaju posvećeni život i svećeništvo. Poznajem vaš trud, samoću koja katkada opterećuje srce, opasnost od navike koja malo pomalo gasi žarki plamen poziva, teret nesigurnosti i neizvjesnosti našega doba, strah od budućnosti. Budite hrabri, ne bojte se!“, dodao je poglavar Katoličke Crkve.


Hvala Bogu jer nas On spašava
Isus pruža ruku i spašava. Četvrta, i posljednja, riječ koju je istaknuo papa Franjo jest 'hvala'. „To je ponašanje kojemu podučava Marija koja je, zahvalna za Božji pogled na sebi, živeći samo od vjere, od svojega života učinila vječni hvalospjev Gospodinu“, napisao je Papa te na kraju pozvao cijelu Crkvu da prijeđe isti taj put kako bi svatko mogao otkriti i prihvatiti Božji poziv, te dati vlastiti život kao himan hvale za Boga, za braću i za cijeli svijet.

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo