Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

papafranjo2611U Dvorani Pavla VI., 24. studenog papa Franjo se susreo sa sudionicima III. međunarodnog susreta pjevačkih zborova.

Susret pjevačkih zborova započeo je u Vatikanu, a u organizaciji je Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije. Papa se osvrnuo na završni dokument nedavno održane Biskupske sinode posvećene mladima, u kojemu se, osim važnosti glazbe u životu mladih, ističe i to da je glazbeno izražavanje pastoralno sredstvo.

„Glazba i pjevanje prava su sredstva evangelizacije, u onoj mjeri u kojoj oni koji ih predlažu svjedoče dubinu Božje riječi koja dodiruje srce ljudi, omogućujući slavljenje sakramenata, posebno euharistije koja daje spoznati ljepotu Raja. Nemojte nikada odustati od te obveze, tako važne za život naših zajednica; na taj način pjevanjem dajete glas osjećajima koji su u dubini srca svake osobe. U trenutcima radosti i žalosti, Crkva je pozvana uvijek biti blizu ljudima, kako bi im pružila pratnju vjere“, rekao je Sveti Otac.

Papa je istaknuo i univerzalnost Crkve i njezine različite tradicije. „Vaše pjevanje i vaša glazba, ponajviše u euharistijskom slavlju, čine očitim da smo samo jedno Tijelo te jednim glasom pjevamo svoju jedinu vjeru. Iako govorimo različitim jezicima, svi mogu razumjeti glazbu koju pjevamo, vjeru koju ispovijedamo i nadu koja nas čeka“, rekao je Papa ističući da pjevanje postaje melodija koja pomaže u molitvi i liturgijskom slavlju.
„Budite animatori pjevanja cijeloga naroda i nemojte ga zamjenjivati lišavajući Božji narod pjevanja u zajedništvu s vama, i svjedočenja crkvene i zajedničke molitve“, potaknuo je papa Franjo te na kraju istaknuo proslave zaštitnika, procesije, plesove i vjerske pjesme, koji su prava baština religioznosti i koji zaslužuju da ih se vrjednuje i podupire jer su i oni djelovanje Duha Svetoga u srcu Crkve.

Frama

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo