Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Sva ljepota života četvrtak
Svoj molitveni hod nastavljam promišljajući o ljepoti života moga Kralja – naizgled sasvim običnog života, a opet tako neiskazivo dubokog.

U mladenačkoj jednostavnosti pristupam sebi i prikupljam doživljaje ovoga dana – moga života – radosne i manje radosne. Mnogi trenutci ostali su prekriveni tminom – NEvoljnosti, NEsnalaženja, NEtrpeljivosti, NEstrpljenja, NEzainteresiranosti, NEaktivnosti, NEdefiniranosti, NEhajnosti, NEsabranosti, Nerada – tminom negacije koja pomračuje ljepotu života. Ponizno molim sa sv. Franjom:

Svevišnji, dični Bože,
rasvijetli tmine moga srca.
Daj mi pravu vjeru,
čvrstu nadu, savršenu ljubav; smisao i
spoznaju, Gospodine,
da izvršim tvoju svetu i istinsku volju! (sv. Franjo)


(Nakon svakog uvodnog poticaja u otajstvo krunice ostat ću u tišini i nakon toga izmoliti 5 Zdravomarija)


- Moj je Kralj na rijeci Jordanu kršten
Nedavno otkrih jedan od mogućih razloga zašto u evanđeoskim tekstovima na mnogim mjestima piše da je Isus, kada bi doživio ljudsku hladnoću ili odbijanje, odlazio s onu stranu Jordana. Kažu da je tamo tražio ponovno potvrdu s krštenja: Ti si, Sin moj, u tebi mi sva milina. Na Jordanu je osjetio Očevu blizinu. Toj se blizini očito često vraćao. Na toj je blizini napunjao svoje baterije. Pitam se večeras kamo ću se ja vratiti, kome ću kazati svoju muku, gdje ću rasprostrijeti težinu svoga dana,… Potražit ću svoju „rijeku Jordan“ – u današnjem poklonjenom prijateljskom pogledu, u izgovorenoj blagoj riječi, u dobro odrađenom poslu, u Božjem zagrljaju.

- Moj se Kralj objavio na svadbi u Kani
Ponekad se zapitam što li netko tako ozbiljan poput kralja radi na svadbi – veselju. Samo kad se sjetim napada na farizeje, prevrtanja stolova u hramu, prijekora bogatašima… Zamišljam ga dok sjedi u kutu Kane Galilejske i mrko ispod oka promatra okupljene pokušavajući ih uhvatiti u nesmotrenosti da ih izgrdi. No, uhvatio je moj pogled. Grčevito prelijećem mislima po današnjem danu tražeći sve moguće zgode za koje me može optužiti. Uh… previše ih je. On me gleda. Odjednom – namignu mi i nasmija se. Pozva me u svadbu moga dana. Kaže mi: „Sve znam, ali pusti! Raduj se! Vidim da često nestane 'vina' i da sebe i druge pokušavaš zavarati 'vodom'. Znaš, neće ti uspjeti bez mene. Dopusti da tvoju vodu pretvorim u poticaj za radost.“ Svadba se nastavlja. On prati što se događa. Ne miješa se, ali kad zatreba, uskače svom svojom snagom. Blago meni što imam takvoga Kralja koji će nada mnom bdjeti, ali će se sa mnom upustiti i u radosti moga života.

- Moj mi Kralj naviješta Kraljevstvo Božje i poziva me na obraćenje
Naslućujem u proživljenoj sreći uzvišenost naviještenog Kraljevstva. Ono se gradi životom. Ali… „moj živote, čudna si stvar, kad bi jednostavniji bio bar. Ti čekaš. Ja živim. Čini se kao da te za sve krivim. Daruješ mi ljude pokazujući svoju ljepotu, a ja ustvari iskorištavam njihovu dobrotu. Ustrajavaš biti čudan. Ustrajavam ne biti budan. Nižeš dane. Ne čekaš mene. Zašto i bi kad ja često ne živim tebe.“ (s.B.M) Čekam sutrašnje danje svjetlo da započnem ispočetka – graditi vlastitim obraćenjem Kraljevstvo moga Kralja već ovdje na zemlji, živeći život.

- Moj mi je Kralj na Gori preobrazivši se objavio svoju slavu
Ne mogu se penjati na goru. Previsoko je, a mene je poprilično iscrpio današnji dan. Ipak želim doživjeti preobraženje. Zatvorit ću oči i pokušati se popeti barem na goru svoga srca. Bome, puno je i tu napora, puno usjeklina koje su ostale iza brojnih ranjenosti, puno nabora koje su napravila nebrojena moja ohola ponašanja,… Ovo ne bi ni strojevi najsuvremenije tehnologije izravnali. Odjednom osluhnem glas: „Ne treba ovo ravnati. Ovo su tvoje borbe. One te čine čovjekom do srži. Treba ih samo preobraziti. Neka ranjenost postane učiteljicom strpljenja i ljubavi, a pobijeđena oholost majstorom poniznosti. Ja ću ti pomoći. Gledaj u moj život, gledaj u mene – svoga Kralja.“

- Moj Kralj mi se daruje u otajstvu euharistije
Vjera duši čovjekovoj nek' spoznanje dopuni – riječi su koje često prebirem razmišljajući o tajni darovanosti u euharistiji. Ostajem u zadivljenosti nad tim misterijem i u smiraju ovoga dana. Obećavam sebi da ću tijekom sljedeće svete mise pozornije pratiti što se događa na toj, kako kažu, gozbi ljubavi. Želim doista da se po snazi pričesti sva negacija moga života preobrazi u pozitivnu otvorenost ljepoti života – onoj koju živi moj Kralj.


Udijeli mi, Gospodine, mirnu noć i sretan svršetak ovoga dana. Amen.

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo