Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

sv261018
Papa Franjo je na svečanosti kanonizacije, 14. listopada, tijekom svečanog misnog slavlja proglasio sedam novih svetaca među kojima se našla i sveta Marija Katharina Kasper, utemeljiteljica kongregacije Siromašnih službenica Isusa Krista.


Katharina je rođena u njemačkom Dernbachu gdje je odrastala na seoskom imanju svoga oca pomažući mu svakodnevno u radu na polju. Već kao dijete osjetila je poziv na pomoć siromašnima i bolesnima, a svojim životom i djelima koje je činila privlačila je i druge tako da je oko godine 1845. zajedno s još četiri djevojke iz svoga sela osnovala  pobožnu udrugu za njegu bolesnih, starih i nemoćnih, kao i za skrb o napuštenoj djeci. Ta udruga je uz dopuštenje biskupa iz Limburga, Petera Josepha Bluma, prerasla u novu redovničku službu, Kongregaciju siromašnih službenica Isusa Krista, koje se često nazivaju i Dernbachske sestre. Na Veliku Gospu, 15. kolovoza 1851., Katharina i njezine četiri družice položile su redovničke zavjete i obukle odjeću Siromašnih službenica Isusa Krista, a Katharina je tada dobila i novo redovničko ime, Marija. Prva redovnička kuća izgrađena je upravu u njihovom rodnom selu, Dernbachu gdje su sestre nastavile živjeti i činiti dobra djela.
Marija je bila jednostavna i skromna osoba koja je nadasve Isusa Krista promatrala kao slugu koji nije došao da bude služen, nego da služi drugima. Tako je i sama htjela svoj život posvetiti službi bližnjima i pružiti im cjelovitu pomoć odgovarajući na njihove potrebe. Često je opominjala svoje sestre govoreći im: „Ljubiti Boga iznad svega kroz ispunjenje njegove božanske volje.“
Blaženom je proglasio papa Pavao VI. koji je također na isti dan u Vatikanu proglašen svetim, a spomendan svete Marije Katharine Kasper slavimo 1. veljače. Za proglašenje svetom bilo je presudno čudo ozdravljenja indijskog brata koji je nakon teške prometne nesreće proglašen kao klinički mrtav. Nakon molitve sestara Kongregacije koju je predvodila Marija njihov brat u Kristu je pokazao znakove života i oporavio se od teških ozljeda.
Svetica je preminula na Svijećnicu, 2. veljače 1989., u svom rodnom selu. Tada je njena družba brojala 193 samostana i oko 2000 sestara. Danas djeluje oko 600 sestara koje diljem svijeta i dalje služe bližnjima upravo onako kako je to činila i njihova utemeljiteljica.
Tina Tolić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo