Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

os211018

Papa Franjo je u nedjelju 14. listopada tijekom svečanog misnoga slavlja ispred bazilike sv. Petra u Vatikanu proglasio 7 novih svetaca. 

Prefekt za kauze svetaca kardinal Giovanni Angelo Becciu prije same kanonizacije pročitao je imena te predstavio kratke životopise sedmero blaženika. Jedan od njih je Oscar Arnulfo Romero y Galdámez koji je rođen 15. kolovoza 1917. u Ciudad Barriosu. Bio je salvadorski katolički svećenik i biskup San Salvadora, poznat je po borbi za prava siromašnih i potlačenih. Pohađao je javnu školu koja je nudila samo 3 razreda, kad je to završio privatno ga je podučavala Anita Iglesias. S 13 godina odlazi u sjemenište u San Miguel gdje ostaje 7 godina. Nakon toga ide u nacionalno sjemenište u San Salvador. Kasnije je studirao teologiju u Rimu. Postao je doktor teologije i zaređen je za svećenika 1942. god. Osnovao je razne apostolske grupe, društvo liječenih alkoholičara, pomagao je pri gradnji i posveti katedrale u San Miguelu. Oscar Romero je bio poznat kao konzervativni biskup koji puno više energije polaže u održanje dobrih odnosa s vladajućom diktaturom nego u zalaganje za siromašne seljake koji su činili većinu salvadorske populacije. Međutim, kasnije je doživio obraćenje i postao čuven po svojim propovijedima za siromašne i potlačene.
"Ovog sam tjedna dobio obavijest da sam na listi onih koji će sljedećih tjedana biti ubijeni. Želim, međutim, jasno reći da glas pravde nitko ne može ubiti."
Ubijen je 24. ožujka 1980. godine u bolničkoj kapelici. Ubijen je za vrijeme služenja mise, a krv se prolila po oltaru. Zadnje riječi su mu bile: "Neka se Bog smiluje ubojicama". Njegov kip je postavljen iznad Velikih Zapadnih vrata Westiminsterske opatije u Londonu. Oscar Romero jedan je od 10 mučenika 20. stoljeća.

Marina Jurić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo