Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

kriz14918

Uzvišenje sv. Križa je kršćanski blagdan koji potječe iz Jeruzalema.

Obilježava se 14. rujna. To je bio dan nakon godišnjice posvete bazilike Uskrsnuća nad grobom Isusovim. Povijesna pozadina današnjega blagdana je osvajanje relikvije Svetoga Križa iz ruku nevjernika caru Herakliju. Car Heraklije je na čudesan način pobijedio perzijskoga kralja, a kao prvu pogodbu za mir postavio zahtjev da kršćanima bude vraćen sveti Isusov križ. Uvjet je bio ispunjen i sam je car na svojim ramenima prenio dragocjenu relikviju u Jeruzalem. Pri tom se zbilo čudo. Car je na putu prema Kalvariji bio zaustavljen od jedne više sile. Nije nikako mogao proći kroz vrata što su vodila na Golgotu. Na savjet jeruzalemskoga biskupa Zaharije odložio je sjajno carsko odijelo i onda ponizno u pokorničkoj odjeći prenio sveto breme na mjesto gdje je ono poslužilo kao sredstvo našega spasenja, kao oltar na kojem je bila prinesena Spasiteljeva krvna žrtva.
Za nas kršćane, križ je simbol spasenja i pobjede. Križ je izvor života. Križ nije samo simbol, već sveti znak. Križ je izvor najveće ljubavi i blagoslova. Kada ne prihvaćamo svoj križ, on postaje prokletstvo a ne blagoslov.
Važno je još i napomenuti da je blagdan sv. Križa patron naše franjevačke provincije Bosne Srebrene.

         „… Ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu…“

I.B.

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo