Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

mol17818

Drugi me izabiru iz ponuđenog. Biraju me od onoga što ima, odabiru me između onih koje su sreli, između onih koji su takvi kakvi već jesu.

Biraju me unutar konfekcije postojećeg, probiru me između onih koje su im dani njihovi ponudili, po već nekom svom ključu.
Ti si me Gospodine izabrao – od ničega. Odijelio si me od nepostojanja svojom mišlju o meni. Pomislio si mene. Poželio si da budem. Neka bude. Posve svježa misao pala ti je na Božanski tvoj um, i izvukla me u moje bivstvo.
Sklopio si me, svu novu. Izvadio me iz sebe cijelu. Zamislio si me još dok zemlja bijaše pusta i prazna. Otvorio si sva moja postojanja još tada, dok si odjeljivao vode od svoda. Kada si suncu davao putanju, mislio si na mene.
Kada si stvarao život Gospodine, stvorio si mene. Tako si me izabrao moj Gospodine, kako me nitko drugi ne može izabrati. Od Tebe sam posve izabrana. Bez uvjeta, bez konkurencije, apsolutno.
Drugi me Gospodine, oni koji me vole, vole jer me vide. I vide me onako kako oni vide. I to vole, što vide. Ti me vidiš jer me voliš. I onako kako me voliš tako me vidiš. Tvoja je perspektiva moja sva stvarnost Gospodine.
Tvoja su maštanja o meni moja najizvrsnija realnost. Tvoja su očekivanja od mene upravo ono što ja jesam. Ja Gospodine nikako da proniknem u tajnu koja se zove ja. Ta je tajna u Tebe. I dobro je tako.
Jer u Tebe su svi moji putevi, sva moja stradanja, sve moje samoće. U Tebe su svi moji dani, sve kose na glavi, sve moje misli, sve moje ljubavi i svi moji identiteti. U Tebi sam ja snažno ja, jer Ti si me u mene stavio. U Tebi sam svoja, jer Ti si me meni dao. U Tebi želim biti, i kroz Tebe sebe ljubiti.
Trajne su nepostojanosti moje i kušnje; da se ne dotaknem sa svojom izvornom dobrotom, da zaboravim na svoju bogoliku čovječnost, da odustanem od one početne radosti, da se prepustim napornim zlim strahovima i ne prepoznam ljubav. Tvoju ljubav u meni, koja je ja.
Kušnja da zaslužim ljubav. Kušnja da prosličim onima kojima se plješće i tepa. Kušnja da podcijenim svoju žeđ za Tobom i pokušam se nahraniti svijetom. Kušnja da budem savršena; Ne onako kako si Ti zamislio. Ne pred Tvojim očima, koje su me gledale kada si govorio „dobro je“
Već pred ovim gladnim očima svijeta, pred očima onih koji me ne poznaju kao Ti. Tvoje „dobro je“ Gospodine jače je od svih glasova tame. Za jedno Te molim: Daj da znam i želim. Biti svoja. Jer kad sam svoja, tada sam Tvoja.

Nepoznat autor

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo