Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

VC29318
Danas je Veliki četvrtak koji označava posljednji dan korizme, a na taj dan navečer započinje vazmeno trodnevlje - Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota, koji završavaju Kristovim uskrsnućem, blagdanom Uskrsa.

Na Veliki četvrtak prije podne se održava samo jedna sveta misa u cijeloj biskupiji, koju slavi biskup sa svojim svećenicima. Ona se naziva Misa posvete ulja. Biskup tada blagoslovi tri ulja: bolesničko ulje, kojim se mažu bolesnici, katekumensko, kojim se mažu krštenici, te krizmanici.
Navečer se u svakoj župi slavi misa Gospodnje večere. Prije mise se isprazni svetohranište, pjeva se Slava, a tada zazvone zvona i više ne zvone do vazmenog bdijenja. Nakon mise se posvećene hostije, namijenjene za pričest na Veliki petak, prenesu na pokrajnji oltar, zajedno s Presvetim. Također, svi se ukrasi s oltara odnesu. Tada se obično održava barem jednosatno klanjanje, kao spomen na Kristovu molitvu u Getsemanskom vrtu, kada su njegovi učenici pozaspali.
Danas s ganućem i ljubavlju slavimo Kristovu Posljednju večeru, i ustanovu presvete euharistije te na poseban način slavimo svećenički dan. Osim toga slavimo i Isusovu smrtnu borbu u Maslinskom vrtu dok je iščekivao svoju muku i smrt.  Bogata su otajstva koja večeras slavimo. Uzvišena je ova večer, jer nam se Gospodin zacijelo predaje. Možemo izdvojiti tri poruke koje nam Isus daje ove svete večeri. Prvo nam govori o predanju samoga sebe, zatim o potrebi da to čovjek učini uz velike napore, sve do krvi, a konačno nam progovara o važnosti poniznog služenja jednih drugima.
Ivan Batinić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo