Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

USK20218
Još za vrijeme Mojsijeva života vuče se već sada prastaro pitanje „Je li Bog među nama ili nije?“ (Iz 17,7)

U svakom trenutku našega života stavljeni smo na kušnju, nama nerazumljivu. Zbog sve te kušnje propitujemo Boga i njegovo djelovanje, ali ne shvaćamo kako je za vjeru, kao i za ljubav nužno povjerenje koje ne traži nikakve vanjske dokaze. Često se moramo prilagoditi na ono što nam život donosi. Planovi, poslovi, odnosi s ljudima ne uspijevaju, propadaju. Razočarenje i frustracija rastu, i tako početna nada prelazi u tugu i nemir.
Prisiljeni smo na čekanje „čudesnog preokreta“. Ali gdje ga pronaći? Kako ga dočekati? Upravo nam taj „čudesni preokret“ donosi Korizma, vrijeme pokore i obraćenja. Vrijeme kroz koje u svoju dušu možemo unijeti djelić pustinje i djelić samoće kako bismo susreli Boga, a prije svega i samoga sebe. U to vrijeme Korizme svi želimo osjetiti što jaču povezanost i bliskost s Bogom i stoga rado postimo i odričemo se stvari zbog kojih bismo bili zadovoljni. No, jesmo li uistinu zadovoljni? Je li naša duša zadovoljna odreknutim?
Duša. Izrecimo to još jednom, onako ljupko i tiho u sebi… Osjetimo neku dragost i mirnoću nakon što izgovorimo tu riječ, zar ne? Naša duša koja bi nam trebala pružati mir i utočište, često je zaprljana, kao i naše ruke nakon dugotrajnog rada. Zna biti zatrpana, kao i ona stolica u kutu sobe koja je pretrpana odjećom za koju nismo imali vremena vratiti u ormar. Zna biti puna prašine, kao i ona stara polica na kojoj stoje brojne knjige. Ruke operemo, sa stolice maknemo odjeću, policu pobrišemo onda kada nam nakon nekog vremena zasmeta, iako možda iscrpljeni osjetimo zadovoljstvo jer je sve čisto. Kako nam onda isto tako ne zasmeta onečišćenost duše grijesima?
Kako to da smo sposobni nositi toliku gomilu tereta lakih ili teških grijeha svakim danom? Kako se ne iscrpimo? Svake godine dano nam je točno 40 dana kako bismo pripremili našu dušu za najveći kršćanski blagdan. Za vrijeme ovih korizmenih dana usredotočimo se na čišćenje našeg unutrašnjeg stana, a ne na odricanje stvari zbog kojih bi naše tijelo izgledalo ljepše i zdravije. Neka nam zdrav duh bude prioritet, a najbolje sredstvo za čišćenje pronađimo u molitvi i iskrenom sakramentu svete ispovijedi kada ćemo osjetiti istinsku povezanost i bliskost s Bogom.
Frama Uskoplje

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo