Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Isus20218
Kada bi se u današnjem svijetu mlada osoba našla pred problemom ili nedoumicom, što bi prvo učinila: upitala za savjet roditelja ili prijatelja, potražila rješenje na internetu ili posegnula za Biblijom?

Odgovori na ovo pitanje su različiti, ali jedno je gotovo sigurno, Biblije bi se nažalost sjetili samo rijetki.
Papa Franjo je u predgovoru jednog izdanja Biblije za mlade rekao: „U rukama, dakle, držite nešto Božje: knjigu koja je poput ognja! Knjigu po kojoj Bog govori! Upamtite: Biblija nije namijenjena da je stavite na police, nego da je svakoga dana imate pri ruci, da je često čitate, svakoga dana, i sami i zajednički.“
Promatramo li Bibliju samo kao književno djelo u kojem su sabrane priče o stotinama likova zaobilazimo njenu bit, odbijamo razmišljati o Božjim riječima koje su upućene svima nama, a ne samo likovima koji su u glavnim ulogama priča i čitamo ju kao mlaki promatrači. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi, da Biblija završi zaboravljena na našim policama nakon prvog čitanja i da nas ne dotakne Bog koji kroz te riječi progovara.
Čitajući Bibliju trebamo razmišljati o tome što nam Bog poručuje, što želi da činimo. Kroz Evanđelja imamo priliku upoznati Isusa, čuti njegove prispodobe i propovijedi kroz koje je često postavljao pitanja svojim apostolima, okupljenom mnoštvu ili farizejima. Što bi mi učinili kada bi nam Isus postavio jedno od svojih pitanja, kako bi mu odgovorili? Zasigurno bi najlakši način bio pročitati odgovor koji su dali apostoli, mnoštvo ili farizeji i reći sebi kako bi i mi slično odgovorili, ali pokušajmo zastati nad Isusovim pitanjem, pokušajmo promisliti nad Božjom riječju, dati joj vremena da nas dotakne, nadahne i ispuni svojom snagom.
Stoga u nastavku imam jedan izazov za sve čitatelje: pokušajte sami odgovoriti na nekoliko Isusovih pitanja! Izaberite ona koja vam se čine najzanimljivija, ukoliko je potrebno potražite ih u Bibliji i pokušajte razmisliti o njima, dajte Isusu svoj odgovor, razgovarajte s njim i oživite njegove riječi.
•    „A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat?“ (Mt 6,27)
•    „Malovjerni, zašto si posumnjao?“ (Mt 14,31)
•    „Tako, zar niste mogli jedan sat probdjeti sa mnom?“ (Mt 26,40)
•    „Unosi li se svjetiljka da se pod posudu stavi ili pod postelju? Zar ne da se stavi na svijećnjak? (Mk 4,21)
•    „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“ (Mk 8,29)
•    „Dobra je sol. Ali ako sol postane neslana, čime ćete nju začiniti?“ (Mk 9,50)
•    „Gdje vam je vjera?“ (Lk 8,25)
•    „Što me zovete ‘Gospodine, Gospodine!’, a ne činite što zapovijedam?“ (Lk 6,46)
•    „Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce?“ (Lk 24,38)
•    „Ako vam rekoh zemaljsko pa ne vjerujete, kako ćete vjerovati kad vam budem govorio nebesko?“ (Iv 3,12)
•    „I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?“ (Iv 11,26)
•    „Govoriš li ti to sam od sebe ili ti to drugi rekoše o meni?“ (Iv 18,34)

Tina Tolić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo