Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

73072581 2507752232666229 472095130069762048 oU nedjelju, 27.listopada 2019.godine u Kraljevoj Sutjesci okupili su se članovi Franjevačkog svjetovnog reda iz cijele Bosne i Hercegovine na tradicionalnom 11.hodočaščću bosanskoj kraljici Katarini . Posljednja bosanska kraljica Katarina i danas živi u sjećanju svoga puka. Bila je članica Franjevačkog svjetovnog reda, slavi se kao franjevačka blaženica, a mi smo se i ovaj put molili da bude uzdignuta na čast blaženice i svetice u sveopćoj Crkvi.
 
Bog nam dade zaista predivan i sunčan dan, a sutješka crkva bila je prepuna hodočasnika iz cijele BiH, Hrvatske i drugih europskih zemalja. 
 
Program je kao i prethodnih godina počeo u 10 sati. Sve okupljene je na početku pozdravila sestra Matea Soldo, u svoje ime, u ime Nacionalnog vijeća OFS-a BiH i nacionalnog duhovnog asistenta fra Dane Karačića koji zbog bolesti nije mogao doći. Potom su pozdrave uputili i fra  Davor Petrović, područni duhovni asistent OFS-a Bosne Srebrene i Marijan Begić, ministar Područnog bratstva OFS Bosne Srebrene „Kraljica Katarina“. Geslo ovogodišnjeg hodočašća bilo je „Bog moj i sve moje“ pa je na ovu temu predavanje održala Božica Lončar, članica Nacionalnog vijeća OFS BiH. Božica nas je sve pozvala da Boga stavimo u središte svoga života, da nam On bude oslonac u svim životnim problemima i tada ćemo skupa sa svetim Franjom moći radosno uzviknuti „Bog moj i sve moje“. Skupa sa vjernim pukom Kraljeve Sutjeske i svim hodočasnicima molili smo Krunicu. Sveto misno slavlje  je predvodio fra Davor Petrović. Koncelebrirali su fra Željko Brkić, sutješki  gvardijan, fra Bože Milić, mostarski župnik i 15-tak svećenika iz cijele BiH. 
 
Fra Davor je u svojoj propovijedi, govorio o duhovnoj oholosti, i njezinim posljedicama. Naglasio je da je vrlo lako zalutati u tu slijepu ulicu i da mnogi često nisu svjesni da su zalutali. Potakao je sve da druge nipošto ne gledaju s visoka i da budu ponizni pred Bogom. „Budimo ponizni, ljubimo jedni druge Kristovom ljubavlju jer smo pred Bogom svi jednaki. Upoznajmo Boga gledajući ga u drugim ljudima i budimo ponizni jer je poniznost glavna vrlina u životu kršćanina koja podrazumijeva i skromno mišljenje o sebi”, rekao je fra Davor. Svoju propovijed zaključio je riječima: „Iskreno stanimo pred Boga, na koljenima ga molimo za oprost. Tek tada će Bog moći s nama surađivati, izgrađivati nas i voditi nas kroz naše živote.”
 
Misno slavlje svojim pjevanjem su uzveličali članovi  župnog zbora iz Kraljeve Sutjeske.
 
Nakon svete mise fra Gabrijel Tomić, duhovni asistent bratstva iz Brestovskog, blagoslovio je nabožne predmete i sve hodočasnike. Još jednom je potakao sve da se mole za proglašenje kraljice Katarine blaženom i svetom.
 
73202630 777198989369750 8432194556480454656 nPotom je uslijedio susret članova Franjevačkog svjetovnog reda koji su došli iz ovih bratstava: Mostar, Široki Brijeg, Gorica, Posušje, Posuški Gradac, Drinovci, Kočerin, Humac, Tomislavgrad, Čitluk, Međugorje, Bistrik-Sarajevo, Kreševo, Fojnica, Tolisa, Rama-Šćit, Nova Bila, Novi Travnik, Busovača, Brestovsko, Livno, Suho Polje, Ljubunčić, Guča Gora, Uskoplje,Dolac, Domaljevac, Vitez, Bučići i Tuzla. Braća i sestre su nakon blagovanja za Stolom Gospodnjim blagovali hranu koju su donijeli. Dijeleći hranu dijelili su i radost bratskog susreta. Bilo je zaista predivno! Svi smo osjetili ljepotu franjevačkog zajedništva.
 
Tradicionalno, održana je i smotra folklora na kojoj su nastupile folklorne skupine iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine gdje se mogla vidjeti raznolikost običaja, narodnih nošnji i pjesama. 
 
Hvala dragom Bogu na ovom zaista predivnom danu, daru susreta i radosti života u franjevačkoj duhovnosti. Hvala svima koji su učestvovali u pripremi ovog hodočašća. Zahvaljujemo se gvardijanu fra Željku Brkiću na gostoprimstvu. Osjećali smo se u Kraljevoj Sutjesci kao svoji na svome. Hvala svim duhovnim asistentima Franjevačkog svjetovnog reda na njihovom radu. Hvala im što su i ove godine u lijepom broju hodočastili s nama. Molim i nadam se da će ih ubuduće biti i još više. Vidimo se 25.listopada 2020.godine, točno na spomendan kraljice Katarine. 
 
MIR I DOBRO!
 
Marijan Begić, OFS 
 
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo