Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

71197383 401664737144312 6109771573344862208 n27. i 28.09.2019.godine u Franjevačkom samostanu svetog Bonaventure u Visokom održan je izborni kapitul i duhovna obnova Bosanskog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Kraljice Katarine. Na kapitulu su se okupili članovi područnog vijeća, ministri i delegati iz 19 mjesnih bratstava, te 2 duhovna asistenta mjesnih bratstava i područni duhovni asistent fra Davor Petrović. Kapitulom je predsjedao područni ministar Marijan Begić.
 
Susret je započeo molitvom krunice i slavljem svete mise za sve žive i pokojne članove Franjevačkog svjetovnog reda našeg područnog bratstva. Svetu misu predvodio je fra Davor Petrović a koncelebrirao je fra Gabrijel Tomić. 
 
Nakon svete mise i večere u samostanskoj auli smo nastavili rad uvodnim pozdravima područnog ministra brata Marijana i područnog duhovnog asistenta fra Davora. Uslijedilo je kratko predstavljanje svih učesnika. Potom je fra Davor održao predavanje u kojem nam je govorio o svakodnevnom životu kršćanina i izazovima koje mu postavlja moderno društvo. Prvi dan kapitula je završen večernjom molitvom časoslova i klanjanjem pred Presvetim.
 
Drugi dan je protekao u radnoj atmosferi. Nakon jutarnje molitve časoslova i doručka ponovno smo se sastali u samostanskoj auli. Svoja izvješća o radu u protekle 3 godine prvo su podnijeli područni ministar brat Marijan Begić i duhovni asistent fra Davor Petrović. Potom su uslijedila izvješća ministara mjesnih bratstava. Još jednom smo čuli kako situacija, nažalost, nije baš dobra i kako nam se broj članova smanjuje, kako nam je članstvo starije životne dobi, da neka bratstva imaju problema u radu zbog neaktivnosti duhovnih asistenata. Bogu dragom hvala i u takvim okolnostima uspjeli smo oživjeti šest mjesnih bratstava, bilo je primanja novih članova i obavljeno je davanje privremenih i trajnih zavjeta u nekoliko bratstava. Održani su izbori za nova vijeća u svim bratstvima čijim vijećima je istekao mandat u proteglom trogodištu. Veliki trud uložili su prethodni duhovni asistent fra Domagoj Šimić i ministar brat Marijan Begić. Pokazalo se da je uz naš trud i Božju pomoć moguće preokrenuti taj negativni trend i razbiti sivilo. Konstatacija većine braće i sestara je da se osjeti polet i novi duh.
 
Nakon kratke pauze uslijedili su izbori za novo područno vijeće i izbor novih delegata za nacionalni kapitul. Sukladno Pravilu i Generalnim konstitucijama izborima je predsjedala nacionalna ministra OFS BiH Matea Soldo a nacionalna tajnica Mirjana Ćavar je kontrolirala tijek izbora. Prozivkom je ustanovljeno da 41 osoba ima pravo glasa. Zapisnik je vodila sestra Ljerka Mikić, listiće su prikupljali i glasove brojali Martina Pavić i Zlatko Špoljarević. Sve je kontrolirao brat Ivan Šekelja. Za svaku službu su bila ponuđena najmanje 2 kandidata, a većinom glasova prisutinih u novo područno vijeće izabrani su: 
 
- Marijan Begić, ministar
- Gordana Ljubos, doministra
- Vesna Konta, učiteljica formacije
- Ljerka Mikić, tajnica
- Nives Kanevčev, rizničarka
- Božo Klarić, povjerenik za Framu
- Ivica Rajić, član vijeća.
 
Nakon izbora novog vijeća pristupili smo izboru delegata za nacionalni kapitul. Između 10 ponuđenih kandidata većinom glasova izabrane su: Janja Markić, Blaženka Marić, Ivana Vidović, Snježana Medić, Kata Remić, Anđelka Lauš i Anđelka Slišković.     
 
Izbore smo završili molitvom za novoizabranu braću i sestre, da ih Gospodin blagoslovi i pomogne im u vršenju povjerenih im službi.
 
Uslijedio je zajednički ručak, a nakon toga smo se u dvorištu samostana na zaista lijepom jesenjem vremenu družili i razgovarali. Naš sastanak smo završili onako kako smo i počeli – svetom misom. Ovaj put, bila je to sveta misa zahvalnica, na kojoj smo se dragom Bogu zahvalili za sva dobra i zamolili za Njegov blagoslov u narednom periodu. Svetu misu predslavio je fra Davor Petrović, a koncelebrirali su fra Gabrijel Tomić i fra Ivan Nuić.  Misna slavlja sviranjem i pjevanjem uveličao je brat Zlatko Špoljarević.
 
Hvala svim fratrima i časnim sestrama samostana svetog Bonaventure u Visokom i gvardijanu fra Franji Radmanu na ukazanom gostoprimstvu.  Bogu hvala na ovom predivnom susretu i zajedništvu. Svoj novoizabranoj braći i sestrama želimo obilje Božjeg blagoslova i ustrajnost u obavljanju njihovih službi.
 
 
Marijan Begić
Ljerka Mikić
 
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo