Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

IMG 9390

Pod geslom „Gospodin mi dade braću“ u Franjevačkom sjemeništu u Visokom 7. i 8. lipnja 2019.godine održan je prvi područni seminar trajne formacije OFS-a Bosne Srebrene. Na seminaru je učestvovalo 25 braće i sestara iz 11 mjesnih bratstava OFS-a i tri framašice – Tina Tolić, predsjednica Frame Bosne Srebrene, Marina Jurić, doministra nacionalnog vijeća Frame BiH i Bernarda Buljan, voditeljica formacije nacionalnog vijeća Frame BiH.

Seminar smo započeli u 17:30 sati molitvom krunice i svečanom svetom misom u 18:00 sati u crkvi svetog Bonaventure. Pod svetom misom koju je predslavio fra Ivan Nujić, vikar samostana u Visokom, četiri bogoslova iz Konga koji u Visokom uče hrvatski jezik položili su svoje privremene zavjete. Koncelebrirali su fra Franjo Radman, gvardijan samostana u Visokom, fra Mario Jurković, župni vikar samostana u Kraljevoj Sutjesci, fra Domagoj Šimić, duhovni asistent Frame i OFS-a Bosne Srebrene, fra Josip Ikić, duhovni asistent mjesnog bratstva OFS-a Visoko i fra Gabrijel Tomić, duhovni asistent mjesnog bratstva OFS-a Brestovsko. Slavlje su pjesmom uveličali franjevački bogoslovi. Bilo je zaista lijepo i svečano i drago nam je da je naš seminar započeo baš u duhu ovogodišnjeg gesla. Potom smo se svi uputili u samostansku blagovaonicu gdje smo skupa sa slavljenicima večerali.

Nakon večere uputili smo se u aulu sjemeništa. Na samom početku sve prisutne su pozdravili brat Marijan Begić, ministar područnog bratstva OFS –a i fra Domagoj Šimić, područni duhovni asistent OFS-a, poželjevši uspješan i plodonosan rad. Uslijedio je zabavni program koji su nam pripremile naše drage framašice. Na zaista simpatičan i zabavan način međusobno smo se upoznali. Potom smo gledajući predivne video snimke upoznali dva kraja – dvije župe iz naše provincije – Tolisu i Kupres. Željeli smo na ovaj način da braći i sestrama koji nisu putovali u te krajeve omogućimo da ih posjete barem na ovaj način. Dan smo završili večernjom molitvom časoslova.

IMG 9378

U subotu, 8.lipnja 2019. godine, nakon jutarnje molitve časoslova i doručka uslijedio je radni dio seminara. Prvo predavanje pod nazivom „Struktura i službe u OFS-u“ održao je brat Marijan Begić, područni ministar OFS-a. U svom izlaganju brat Marijan je kratko ali jezgrovito pojasnio organizacijsku strukturu OFS-a od mjesne do međunarodne razine, posebno obrazloživši dužnosti svakog člana vijeća ponaosob. Istaknuo je da su strukture nužne, ali da ne smiju biti same sebi svrha. Karizma i institucije moraju ići ruku pod ruku. Objasnio je to primjerom ruža penjačica, koje kada se posade uz odgovarajuću strukturu raskošno rastu. Bez noseće strukture, ruže bi se vukle po zemlji, a struktura bez ruža bila bi ruglo.

Drugo predavanje na temu „Odgovornost za život u bratstvu“ održala je sestra Ljerka Mikić, učiteljica formacije područnog vijeća OFS-a. Sestra Ljerka je u zaista prelijepom razmatranju ukazala na smisao bratskog života, onako kako ga je zamislio sveti Franjo. Potaknula nas je da jedni druge gledamo Isusovim očima, koji u svakom od nas gleda ljubljenu braću i sestre, djecu Božju. Iako je vijeće na čelu s ministrom najodgovornije za rad i život bratstva, odgovorni smo svi – svaki član bratstva pojedinačno. Jedino u bratskoj ljubavi i istinskom razumijevanju možemo rasti i razvijati se. Potakla je sve da razmislimo kako živimo franjevačku karizmu, kako se ponašamo prema drugima – ne samo u bratstvu, nego inače prema svim ljudima.

IMG 9383Predavanja su potaknula sve prisutne na zaista zanimljivu diskusiju. Brat Marijan i sestra Ljerka su odgovarali na postavljena pitanja, a svojim životnim iskustvom i savjetima svima nam je mnogo pomogao fra Gabrijel Tomić, koji službu duhovnog asistenta OFS-a obavlja preko 40 godina. Posebno su nam bila zanimljiva razmišljanja naših framašica i njihova iskustva života u Frami i iskustva s ovog seminara. Hvala im!

U 12 sati u crkvi svetog Bonaventure slavili smo misu zahvalnicu. Misno slavlje predvodio je fra Domagoj Šimić u koncelebraciji sa fra Gabrijelom Tomićem i fra Josipom Ikićem. U svojoj propovijedi fra Domagoj nas je potakao na bratsku ljubav te da naše franjevaštvo bude vjerodostojno. Svaki čovjek želi biti voljen i prihvaćen. Svi smo mi ljubljena djeca Božja! Naša djela moraju biti u skladu s našim riječima, inače nismo vjerodostojni Kristovi učenici.

Nakon okupljanja za stolom Gospodnjim okupili smo se u blagovaonici sjemeništa i zajedno ručali. Time smo završili ovaj prvi područni seminar trajne formacije.

Nadamo se da će iskustva stečena na seminaru pomoći braći i sestrama u njihovom svakodnevnom životu i radu u mjesnim bratstvima. Zahvaljujemo svima koji su došli. Pozivamo one koji nisu mogli doći da nam se pridruže iduće godine u isto vrijeme. Hvala našoj braći fratrima i sestrama iz samostana u Visokom na srdačnoj dobrodošlici. Dosita smo se osjećali kao u svojoj kući. I na kraju, ali nikako posljednje – zahvaljujemo dragom Bogu na zaista predivnom vremenu i daru bratskog susreta.

Marijan Begić, ministar bosanskog bratstva OFS-a „Kraljica Katarina“

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo