Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

viber image 2019 03 26 21.48.30

Peti formativni susret OFS-a Srednje Bosne održan je u Busovači, 25.3.2019. godine. Na susret se okupilo 33 člana OFS-a iz nekoliko susjednih mjesnih bratstava, a posebno je prisutne obradovao dolazak ministra područnog bratstva OFS Bosne Srebrene, brata Marijana Begića.

Susret je započeo molitvom krunice i slavljenjem svete mise, koju je predslavio fra Josip Mihael Matijanić, duhovni asistent mjesnog bratstva OFS Busovača. Koncelebrirali su fra Nikica Tomas, duhovni asistent mjesnog bratstva OFS Vitez i fra Pero Vrebac, duhovni asistent mjesnog bratstva OFS Nova Bila. U svojoj propovijedi na blagdan Blagovijesti fra Josip je govorio o ljudskoj slobodi. Slobodi koja može biti iskorištena na loš način za što nam primjer može biti Eva i na savršen način kako je to učinila Marija.

Nakon misnog slavlja u župnoj dvorani fra Pero Vrebac prisutnima je održao predavanje o duhovnom hodu svetoga Franje u šest faza. Ovom prigodom fra Pero je iskoristio slike šest skulptura nepoznatog brazilskog umjetnika kako bi nam pokazao i pojasnio duhovni hod i rast svetoga Franje. Obzirom da je vrijeme korizme, vrijeme intenzivnije molitve i obraćenja ovo predavanje je bilo i svojevrsna priprava za Uskrs. Svaka faza duhovnog rasta svetoga Franje nas je potakla na dublje razmišljanje o nama samima, našoj vjeri, franjevačkoj duhovnosti, bratskom zajedništvu i odanosti Katoličkoj Crkvi.

viber image 2019 03 26 21.47.40

Slikovito i riječju fra Pero je pobliže predstavio duhovni hod sv. Franje u šest faza:

1. Prigrliti Isusa kroz patnika (gubavca)
2. Čežnja za Bogom i Boga za čovjekom
3. Otkrivanje volje Božje
4. Stjecanje duhovne obitelji - Crkve
5. Živjeti život po Evanđelju
6. Ostvareno zajedništvo i križ kao vrhunac duhovnog rasta.

Nakon predavanja družili smo se uz zakusku koju su priredili framaši i trećoredci iz Busovače. Hvala svima koji su učestvovali na ovom susretu. Hvala predavaču, hvala našim duhovnim asistentima. Dao Bog da u svom duhovnom hodu nasljedujemo našeg serafskog Oca, svetoga Franju.


Mladenka Relota, OFS Busovača

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo