Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

jasliceNajviše volim jaslice svog djetinjstva u kojima Dijete zavoli dijete i postadoše najbolji prijatelji, već bijahu braća i ljubljena djeca nebeskog Oca.

Betlehemske jaslice, Maslinska gora i Uskrs su jaslice mog života. S osmijehom molitve zahvalnosti neprestano se susreću dvoje djece i dvije odrasle osobe: Isus i ja u zagrljaju Ljubavi koja ispunjava naša srca u kojima udomljeni zajedno rastemo u vjeri i nadi slijedeći Put Istine i Života. Na cestama sebedarja s nama je obitelj i cijeli svijet koji u radosti Mira ponizno se klanjajući Gospodinu s Marijom i Josipom hvali, slavi, časti i blagoslivlja Boga slaveći Isusov rođendan. Posebno su danas naša srca i duše, naši životi, obitelji, zajednice i domovi Betlehem. Svatko osobno i svi zajedno susrećemo Ljubav koja ljubi raširenim ručicama Djeteta vesela pogleda u zagrljaju radosne i brižne Majke. Josip, anđeli i sve stvoreno zahvalno kliču Stvoritelju. Majka i sestra zemlja u zagrljaju brata Neba. Susret oči u Oči…

Božić u jaslicama srca, jaslice srca u Božiću; cjelovi Zagrljaja. Glas tišine, šutnja riječi; sljubljenost bliskosti i blizine Boga i čovjeka. Braća vol i magarac griju lice, Marija i Josip bdiju, Isus i ja blagujemo Mir i Dobro. Svjetlost Topline, utihnuo brat vjetar, braća oblaci sestru noć darivaju sestrama zvijezdama koje se raduju ljubljenom Bratu i Božjem Sinu, srca ispunjena Srećom, gorući grm Ljubavi, vrijeme Vječnosti. Braća anđeli i pastiri se hvalospjevom duše klanjaju Knezu mira i mudraci darovima srca časte Kralja nad kraljevima. Sveta Obitelj u obiteljima svijeta, obitelji svijeta u Svetoj Obitelji. Isusov i moj pogled, duša u očima, na dlanu i na usnama srce u Srcu nježno šapuće.

Brate! Prijatelju! Tu sam za i zbog tebe, braće ljudi, sve vas volim i ljubim, jednako ste mi bitni i dragi, moje ste milje, radost i tuga. Pamtim naše rođendane, prve korake i riječi, maminu uspavanku, tatin poljubac za laku noć i lijep dan. Sjećam se, sestrice mila, krpenih lutki i misne odjeće, suza sreće i tajni koje dijelimo i čuvamo kao zjenicu oka, jer ja i ti smo, brate čovječe, ljubav i tajna nebeskog Oca. Mame i tate se raduju našem rođenju, svi se radujemo našem rođendanu. Božja je ljubav naše rođenje. Dopusti Bogu da preko tebe ljubi sve ljude da srce svakog čovjeka budu moje jaslice i moje srce svakom i svima dom. Brate moj! Bratu čovjeku pruži ruku, otvori srce, ljubi i oprosti svima i sebi. Pozvan si i poslan biti svet, produhovljen i sretan! Ne boj se, mali veliki čovječe, moj najbolji prijatelju, s tobom sam ja, mali Božić i veliki Bog, tvoja Ljubav!

Ljubavi moja! Volim Te i ljubim, drago nebesko Dijete, Knezu Mira i Kriste Kralju! Tu sam s tobom i kraj Tebe, mileni Kraljiću, malen, nejak i sretan kao Ti. Znaš moje misli, riječi, želje, djela, propuste… Proničeš me svega i poznaješ lahore i utvrdo moja! A želiš da ti pričam… da Te čuvam, njegujem, pazim… zoveš me i tražiš… sa mnom si i u meni u raskoši siromaštva duha, suhoći potopa, s Tobom hodam po vodi i ne izgaram u vatri, kroz oluje i nepogode nosiš me u naručju, na koljenima zajedno srcem vapimo u molitvama zahvalnosti, jaslice stavljamo podno križa dok darovi ispod bora čekaju svitanje Jutra. Ljubavlju liječimo rane jedni drugima. U danima kada brat mjesec pleše u bisernim kapima rose i noćima kada brat Sunce Svjetlom Riječi razbija tamu, izgubljeni sam i nađeni sin, carinik i Šimun Cirenac, Petar i Veronika, Ivan i Marija Magdalena, zalutala i nađena ovca, svi koji pomažu i trebaju pomoć. Najmanji sam od najmanjih, nedostojni sluga i zaigrano dijete koje s Tobom, Djetiću maleni, dijeleći umnaža ljepotu jednostavnosti čista srca koje grije Ljubav. Uči me biti čovjek za druge i s drugima. Kad dolazim na zaključana vrata i svijet mi zatvara prozore, kad se bojim ljudi više od zvijeri, kada sreća cvjeta ljiljanima i ružama u snijegu, daj mi da kao braća pastiri i mudraci slijedim Tebe, Sunce bez zalaza. Božiću moj! Budi moja zvijezda vodilja. Budi mi kao i Franji Bog moj i sve moje! Molim Te da kao Franjo, velik u malenosti služenja živim blagoslovljenu svakidašnjicu Pjesme stvorova.

Predrago, ljubljeno Dijete! Hvala Ti što si u jaslicama mog srca, što si Pjesma moje duše. Hvala Ti, Isuse, što je u Tvom Srcu moj i naš mir, što je ovaj i svaki dan u kojem živimo Evanđelje Božić. S Tobom i za Tebe pletem vijence dobrih djela.
Prijatelju, brate, ljubljeno Božje dijete! Za i zbog tebe i cijelog svijeta dolazim na svijet da je svim na zemlji mir, veselje.
Božić u mom domu, obitelji, na Raščici, u BiH, u Grecciu, u Betlehemu, u svijetu… Božić u nama i s nama, među nama. Božić u jaslicama srca kroz sve dane života u svim danima kroz godine Gospodnje.
Bože! Hvala Ti na Božiću!
Isuse! Moj ljubljeni brate i najbolji prijatelju! Sretan Ti i blagoslovljen rođendan!
Tebi, sestrama i braći, svim ljudima dobre volje želim čestit Božić i blagoslovljenu novu godinu Gospodnju 2019.

Ljerka Mikić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo