Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

41118

Vjerujem da su naši pokojnici zahvaljujući Božjem milosrđu u trenutku preminuća kao sv. Franjo klicali: dobro mi došla sestrice smrti!

Nadam se, molim i želim da i mi jednoga dana s Isusom, Marijom i Josipom, prolazeći kroz uska vrata uđemo u Očev dom. Dotad, blagoslivljani Božjom ljubavlju hodočasteći dolinom suza u zagrljaju braće ljudi i života, i praćeni sestricom smrti čiju sjenu razbija vječna Svjetlost, idemo u nebeski Jeruzalem. Na putu u vječnu Domovinu prate nas molitve građana Neba, a mi svojim molitvama zahvalnosti, djelotvornom vjerom, nadom i ljubavlju pratimo hodočasničku i trpeću Crkvu s kojom zajedno idemo Putem Istine i Života u Raj.
Gospodin nas je stvorio za sebe i nemirno je srce naše dok se ne smiri u Bogu, kaže sv. Augustin. Dopuštamo li Bogu naći svoj mir u nama? Prihvaćamo li braću koju nam dariva Gospodin? Dopuštamo li čovjeku biti čovjek? Jesmo li jedni drugima blagoslov, dar? Živimo li vjeru koju ispovijedamo u Vjerovanju? Je li Evanđelje Pravilo našeg života? Franjo je radosni svjedok Radosne vijesti. Njemu i svima koji preminuše u Gospodinu, Bog dariva vječni mir. Grobovi su naših pokojnika sveta mjesta koja nas potiču i hrabre u produhovljenoj pobožnosti koja osvaja ljude za Krista blagoslivljajući Stvoritelja u svim Božjim stvorenjima. Naš je život kao život majke prirode: rađanje, cvjetanje, darivanje plodova i umiranje za novo Rađanje; idemo iz vječnosti u Vječnost. Uzdignuće Križa u Nebo, svitanje Uskrsnog jutra, Dan bez noći. Otvorimo vrata i oči srca Raspetom i Uskrslom Kristu. Udomimo Ljubav koja nas želi udomiti. Budimo brat, sestra, prijatelj, svakom čovjeku i svemu stvorenom, živimo ljepotu franjevačke, kršćanske jednostavnosti.
Molitve zahvalnosti, sestre cvijeće i svijeće, blagoslov križa, susret neba i zemlje u Božjem zagrljaju, cjelovi Sreće. Glas Radosti u Tišini. Na grobu posebno mi drage osobe Gospodin smiješi se govoreći: nema smrti, Život vlada, Ljubav pobjeđuje. Raduj se, pjevaj i kliči, brate i prijatelju što je tvoj bližnji, a i ti ćeš, u naručju Oca nebeskog uživati vječni Mir! Riječ Gospodnja u hvalospjevu duše, Isus učvršćuje vjeru, snaži nadu, usavršava ljubav… Brat magarac odmara za novi početak bez kraja, pjesma anđela u pjesmi zvona, oči mog anđela u zrakama sunca, srce na putu spasenja… Isus, Franjo, anđeo i ja ponizno se klanjajući zahvalno blagoslivljamo Gospodina zbog svih dobročinstava koja nam dariva, zbog bliskosti i blizine Svjetlosti u svitanjima i sutonima naših putešestvija. Modrom rijekom i cvjetnim obalama osjećamo Božje dodire, naše misli i naši koraci uronjeni u Božju toplinu.
Lijepo je osjećati i širiti Ljubav koja dariva Mir povezujući nas s Bogom prema kojem ne idemo hodajući nego ljubeći Gospodina i služeći Bogu u braći ljudima. Primjer su nam i uzor braća i sestre koji počivaju u Gospodinu. Jedan je od mnogih i fra Miroslav Baotić, teško bolesni mladić s širokim osmijehom na licu, raspjevana srca i franjevačke, pjesničke duše, kojega nebeski Vrtlar kao najljepši cvijet, u 23.-oj godini života, godine Gospodnje 1970., ubire za rajski vrt; "najmanji od najmanjih, bijedni crvić" blagoslov svog života dariva za svećenike, sijače Riječi Vječne, i u trenutku preminuća s djetinjim pouzdanjem govori: "On me zove… Odlazim k Ocu!" Fra Miro je gorio ljubavlju prema Bogu, ljudima, svima i svemu stvorenome i braću je zapalio ljubavlju koja ljubi. Nije pričao o ljubavi, već je živio ljubav i radosno kao Franjo kliče: "Život je divna pjesma!" Dopuštajući Ljubavi učiti ga živjeti ljubav, fra Miro bijaše spreman na žrtvu, sebedarje. Njegovo je ime upisano u Božje srce i Božji dlan, u naše molitve i sjećanja. Gdje upisujemo svoja imena? S kim, gdje i kako gradimo svoje živote? Vječnost počinje ovdje i sada.
Kao Franjo hvalimo Gospodina po sestri tjelesnoj smrti koja u zagrljaju brata života postaje Život. Molimo Boga da veliki u malenosti služenja živimo zapovjedi ljubavi i ponizno se klanjajući radosno i vjerno hvalimo, slavimo, častimo i blagoslivljamo Gospodina i zajedno sa svima svetima uživamo vječni Mir.

Ljerka Mikić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo