NASLOVNICA    |    MULTIMEDIA    |    KONTAKT

SMM1.png SMM2.png SMM3.png

logo2017.png

Citat tjedna

"Bez ljubavi mogu se sijeći drva, praviti cigle, kovati željezo. Ali bez ljubavi se ne može približiti čovjeku!"

Lav Nikolajevič Tolstoj

Deseto Nacionalno hodočašće članova OFS-a BiH u Kraljevu Sutjesku

ks221018a

Ove je godine 21. Listopada održano 10. Nacionalno hodočašće članova OFS-a BiH u Kraljevu Sutjesku bosanskoj kraljici Katarini.

Geslo ovogodišnjeg hodočašća bijaše: sveti Franjo – čovjek i za naše tisućljeće. Jesmo li mi ljudi darovanog prostora i vremena?
U kolijevci i svetinji franjevačke Bosne i Hercegovine nazočne je hodočasnike i vjernike pozdravio fra Dane Karačić, nacionalni duhovni asistent OFS-a BiH. Fra Dane se zahvalio domaćinima na bratskoj ljubavi i gostoprimstvu, prisjetivši se prošlih vremena ponovno je naglasio da je Provincija Bosna Srebrena majka svih hrvatskih provincija i svima zaželio ustrajnost i Božji blagoslov naglasivši važnost molitve i dobrih djela. Kakva nam je molitva? Kakva su nam djela?
U ime odsutne nacionalne ministre OFS-a BiH, sestre Matee Galić, sve je nazočne pozdravio brat Ivan Šekelja, doministar nacionalnog bratstva OFS-a BiH koji se također zahvalio domaćinima na svemu dobrom i lijepom što nam darivaju, a mi njima darivamo osjećaje blizine i pripadnosti. Bogu hvala, lijepo je pripadati franjevačkoj obitelji.
Sve je nazočne vjernike pozdravila i zahvalila se svima u ime odsutnih brata Marijana Begića, područnog ministra OFS-a kraljice Bosne Srebrene, i fra Domagoja Šimića, duhovnog asistenta bosanskog bratstva OFS-a kraljice Katarine, sestra Ljerka Mikić, povjerenica za formaciju članova bosanskog bratstva OFS-a, naglasivši kako je ovo jubilarno, deseto nacionalno hodočašće i kako nas trećare i trećoredce spaja i zagovara kod dobrog Oca nebeskog naša kraljica Katarina, i kako trebamo u otvorenosti darovima Duha Svetoga dopustiti sv. Franji da preko nas i po nama bude što jest: čovjek i za naše tisućljeće.
 Predavanje okupljenim hodočasnicima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine je imao brat Ivan Šekelja, doministar Nacionalnog bratstva OFS-a BiH. Govorio je o obilježavanju 40 godina obnovljenog Pravila OFS-a BiH, posebno istaknuvši naše djelotvorno življenje Pravila u svakodnevnom životu i svijetu u kojem živimo i koji od nas s pravom traži i očekuje da budemo promicatelji, nositelji i svjedoci socijalne pravde i mira. Ivan se osvrnuo i na probleme koji prate naše društvo, posebno istaknuvši kako smo ovdje, u Kraljevoj Sutjesci, na izvorima franjevaštva, iz bratske ljubavi da ohrabrimo malo stado i vjerne pastire u istinskom  svjedočenju Dobra i Mira, i kako nas je, na žalost, sve manje u našoj domovini BiH. Molimo i vjerujemo u Božju providnost i ljubav, molitve zahvalnosti i dobra djela, žrtve naših predaka, zagovor Asiških siromaha i kraljice Katarine, zahvaljujući Gospodinu što pravolinijski piše po našim krivim crtama, i što nam je Put, Istina i Život.
U crkvi ispunjenoj vjernicima i mnogima koji ne mogoše u nju, sv. Misu u zajedništvu 20-ak braće svećenika je slavio fra Ivica Radić, voditelj HKM Krefeld/Manchengladbach, zamjenik  fra Domagoja Šimića i domaći sin. U nadahnutoj i poučnoj propovijedi fra Ivica se osvrnuo na kraljicu Katarinu čiji život bijaše obilježen ljubavlju, stradanjima, patnjom, tugom, i koja nalazi smisao i utjehu u vjeri i nadi, poslušnosti i poniznom služenju potrebnima. Nama danas, pored Isusa Majke Marije i Franje, kraljica Katarina može i treba biti primjer i uzor, zagovornica jest, kako u svim okolnostima biti i ostati dobra osoba, ljubiti Boga i braću ljude. Župni je zbor animirao pjevanje, a misna čitanja članovi i molitvu vjernika članovi OFS-a koji su na naše rogožine došli u pratnji duhovnih asistenata kojima zahvaljujemo za bratsku ljubav i suradnju.
Sve je hodočasnike i vjernike, i sve nazočne, u svoje ime i u ime samostana i župe, pozdravio domaćin, gvardijan fra Željko Brkić, izrazivši radost, sreću i zadovoljstvo na još jednom bratskom susretu koji nas raduje, spaja, obogaćuje… Sv. Misu je putem radio valova prenosio radio-Marija BiH.
Posebno je bilo lijepo vidjeti mnogo osoba u narodnim nošnjama iz svih krajeva BiH, jer poslije sv. Mise tradicionalno slijedi tradicionalna smotra folklora, uživanje u sačuvanim narodnim običajima.
Poslije stola Gospodnjeg slijedi i okrepa brata "magarca" i bratski susret članova OFS-a BiH, kao i susreti braće i sestara Prvog i Trećeg reda i međusobni susreti ispunjeni ljubavlju, vjerom i nadom u blagoslovljeno življenje svakidašnjice i nove susrete u Kraljevoj Sutjesci i drugim dragim mjestima.

Ljerka Mikić           

KALENDAR DOGAĐAJA

Lipanj 2019
N P U S Č P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Nema događanja
PRIJATELJI PORTALA

FOOTERLOGOFOFS

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18, BiH 71000 Sarajevo

E-mail: frama.fsr.bs@gmail.com

 

FRAMA OFS Copyright © 2013-2018. All Rights Reserved.

 

designer17