Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Tol21018e

Mjesno bratstvo OFS-a župe Tolisa povodom proslave obilježavanja 130 godina neprekidnog djelovanja u pratnji fra Perice Martinovića i fra Marinka Pejića hodočastilo je 22.-27. rujna 2018. godine stopama sv. Franje Asiškoga u Asiz i Padovu.

Zajedno s nama hodočaste i vjernici župe Tolisa. Bogu hvala, Božji je to blagoslov, dar… doživljaji, osjećaji, molitve zahvalnosti, misli… neopisivo, nemoguće je izraziti fotografijama, izreći riječima. Hvala Gospodinu i asiškim siromasima što srce i dušu napajamo na Franjevačkim izvorima.

Tol21018d
Sve bijaše iznad naših očekivanja, misli, želja… od početka: Gospodin obilno blagoslivlja naše molitve i dobra djela, ljubav, nadu, vjeru i trud svih, posebno našega fra Perice koji od ožujka kada smo odlučili, uz Božju pomoć organizirati hodočašće, svim srcem zdušno moli i radi za blagoslovljen bratski susret koji se živi, pamti, sjeća… Na prvom koraku, od Raščice do Raščice, s nama je dobri Otac nebeski, Majka Marija, braća Isus i Franjo, sestra Klara, braća i sestre koje nam dariva Gospodin. Sestra i majka zemlja u zagrljaju Neba, radost anđela i ljudi.
Na put u Asiz nas prati večernja molitva zahvalnosti, brat mjesec i sestre zvijezde, jutarnja molitva dana Gospodnjeg i iščekivanje susreta koji se pamte… krajobrazi za nezaborav, Asiz čeka naše stope u Franjinim stopama. Gospodine! Molimo Te da nam misli prate korake. Radostan bratski susret sa sestrama Franjevkama Marijinim misionarkama, razgovori srcem, klicanje duše, divan perivoj ispred samostana u kojem se odmah osjećamo kao u obiteljskom domu. Porcijunkula pet minuta hoda. Naše su želje i snovi stvarnost. Ubiremo plodove molitve, vjere, nade, ljubavi…

Tol21018b
Svetište sv. Damjana osvaja mirisima maslina i čempresa, vidimo Franju kako piše dijelove Pjesme stvorova i gledamo Klaru i sestre sretne u predanju Božjoj ljubavi, dok nam u crkvi Isus, kao Franji, s Križa govori: Idi, popravi moju crkvu. Pod sv. Misom u susretu s Gospodinom, u zahvalnosti molitve kličemo: dobri Bože, želim vršiti Tvoju volju, kao Isus i Franjo! Slušajući glas srca i duše odlazimo u Porcijunkulu ponizno se klanjajući Gospodinu i časteći, hvaleći i blagoslivljajući Njega, Njegovu i našu Majku Mariju, Kraljicu anđela i Franjevačkog reda i Gospu od anđela, s molitvom i suzama ljubavi, sreće radosno pjevajući Hvaljen Isus Marijo! U našim je glasovima i Franjin glas, Marija se smiješi blagoslivljajući nas. Mi i sve naše u Majčinom srcu i Majka u našoj duši, blagoslivlja nas Otac.
Živeći franjevačku jednostavnost fra Marinko i fra Perica nam životom svjedoče Evanđelje, vjerni su pastiri povjerenog stada koje zajedno s njima prati Isusa i Franju na Putu Istine i Života. Sv. Misa u Bazilici sv. Franje je posebno poseban doživljaj. Dodiri Uskrslog Gospodina na grobovima svetih osoba i slike koje svjedoče o bogatstvu Franjina života u Ljubavi koja ljubi. U službi je Stvoritelju i braći ljudima i brat kamen, i sestre stijene. Služimo li Bogu u bratu čovjeku i svemu stvorenom? Jesu i hoće li naši grobovi biti svjedoci Uskrsa? Franjo slijedi Krista u Muci i Isus Franju grli u patnji i slavi. Dopuštamo li Bogu i čovjeku dijeliti i umnažati tugu i radost. Brat sunce grli braću oblake. Posebna je sreća, blagoslov, dar, u narodnoj nošnji svog kraja pohoditi Franjino počivalište i rodni kraj, radovati se s Franjom braći iz franjevačke Bosne i osmijehom darivati ljude koji se dive ljepoti naše tradicije.
U Bazilici sv. Klare susret Gospodina, Asiških siromaha i nas, mene bijednog crvića. U crkvi gdje stoji križ iz sv. Damjana slušam glas Proslavljenog Krista: ne boj se, ja sam s tobom. Gospodine, Ljubavi moja! Daj mi hrabrosti kao Franji i Klari da Te slijedim…
Tišina crkve sv. Rufina priča o Franji i braći koji svojim životom propovijedaju Evanđelje i koriste riječi samo kada treba. U njenoj blizini Klara provodi svoje djetinjstvo, gledam nebeski sjaj u očima djevojčice dok brat vjetar miluje lice igrajući se s njenom kosom. Zahvaljujem Bogu na blagoslovu svog djetinjstva i molim za svu djecu i njihove roditelje.

Tl21018c
Nova Crkva svjedoči o Franjinoj mladosti, životi i odnosu njega i roditelja potičući nas na preispitivanje osobnog življenja i obiteljskih odnosa i jednih prema drugima.
U svetištu otkrivamo kako Franjo bijaše zaljubljen u Ljubav, bdije u molitvi slušajući i gledajući Stvoritelja u svima i svemu stvorenom. Zahvaljujemo na susretu s braćom koja tu mole i rade vraćajući Svjetlost na Putu Istine i Života. Odmaramo pogled i na krasnom vrtu punom plodova. Bože! Blagoslovi naše sjetve i žetve dobrim sjemenom i dobrim plodovima. Ne daj da u našim svjetiljkama ponestane ulja.
Poseban je doživljaj izlet u Reatinsku dolinu. U Greciiu molitvom sv. Mise obilježavamo Božić slaveći Isusov rođendan. I kada Božja ljubav i milost daruju da i ja, najmanja od najmanjih, na tom svetom mjestu  na taj dan, zajedno s Isusom slavim rođendan, blagoslov i sreća su neopisivi. Hvala Ti Gospodine što mi darivaš braću. Dijete! Daj nam biti što jesmo: ljubljena Božja djeca. Svetišta Fonte Colombo, La Foresta, Poggio Bustone, svjedoče o Franjinoj predanosti i povjerenju Bogu i ljubavi između stvorenja i Stvoritelja. Potiču nas na promišljanje o našem življenju i shvaćanju Ljubavi. Majka priroda i braća ljudi blagoslivljaju Gospodina. Sveta Obitelj nas blagoslivlja. Prihvaćamo li blagoslov?
La Verna. Tišina. Ushićenje. Suze. Zahvala. Molitva. Vapaj. Vrhunac. Procesija u kapelu Stigmata, bliskost i blizina Boga i Franje, nas. Sv. Misa, obnova zavjeta članova OFS-a. Hvala Ti, Kriste, što su naše rane u Tvojim Ranama, naši križevi blagoslovljeni Tvojim križem ljubavi koja dariva Uskrs! Hvala Ti, Ljubavi, što si Ljubav!
Na Franjevačkim izvorima napajati dušu, srce, duh, misli… odmarati brata magarca, moliti, zahvaljivati, radovati se… kao Franjo i Klara, kao Marijine sestre s kojima slavimo sv. Misu i krećemo u Padovu. Radost, tuga i radost, osmijeh. Susret sa svecem cijelog svijeta sv. Antom i svecem ispovjedaonice, sv. Leopoldom je posebno poseban doživljaj… šapat lahora.

ToL21018a
Okrijepljeni, obnovljeni, osvježeni, radosni… praćeni bratom suncem, molitvama zahvalnosti zahvaljujemo Bogu na svima i svemu blagoslivljajući sva stvorenja Gospodnja. Sretni smo i zahvalni vozačima na spretnosti, strpljenju, razumijevanju… Zahvaljujemo i molimo za fra Pericu i fra Marinka, koji veliki u malenosti služenja, zajedno s nama, u jedinstvu različitosti radosno svjedoče Radosnu vijest. Sestra noć nas na putu pokušava odmoriti, a sestra zora zajedno s Majkom Marijom, Velikom Gospom, pozdravlja na Raščici želeći nam dobro jutro i blagoslovljen dan koji sviće. Vraćamo se svojoj obitelji, svom domu. Bože! Daj nam uvijek i svuda slijediti Gospodina stopama sv. Franje Asiškoga! Vječni zaljubljeniče! Hvala Ti što nas učiš ljubiti Ljubav koja nije ljubljena.
Hvala Umjetniku što stvara umjetnost, što je u savršenom mozaiku nesavršena slika i kompozicija duše i srca koja cjelinu čini cijelom. Hvala Gospodinu na blagoslovu ljepote franjevačke jednostavnosti…raskoši siromaštva, čistoći srca, poniznosti…
Svima blagoslovljena svetkovina našega Utemeljitelja sv. oca Franje čijim zagovorom molimo i želimo od Gospodina Boga mir i dobro!     
Ljerka Mikić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo