Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Ljer30518

Kažu da su oči ogledalo duše.

U njihovim je očima ljubav, u riječima nježnost, u glasu toplina, na licu osmijeh, oko njih šestoro djece: Marija ima 12, Ivan 3 godine; sedmo je dijete  na putu, jer Vesna je u blagoslovljenom stanju, osmom mjesecu trudnoće, i s puno ljubavi, kao i prvi put, ona i Vedran osjećaju i čekaju još jednog anđela koji nosi Božji blagoslov. U njihovom domu blista radost, cvjeta veselje, gnijezdi se sreća, osvaja ljepota jednostavnosti; svi su veliki u malenosti služenja. Okruženi dječjom igrom, uređenim dvorištem i vrtom punog povrća i cvijeća pijemo lipov čaj udišući mirise obližnjih lipa u čijoj su hladovini kapelice posvećene Presvetom Srcu Isusovu i sv. Anti Padovanskom. Sunce se smiješi dalekim oblacima; život se raduje Životu. Njihovo srce ispunjeno vjerom i povjerenjem zahvaljuje Bogu na blagoslovu darivanja života koji slavi i časti Gospodina koji je Put, Istina i Život. S njima i među njima čovjek osjeća i vidi, doživljava Božju blizinu i bliskost, temelj i smisao braka i obitelji koji darivaju plodove ljubavi koja se dijeleći umnaža i darivajući prima u zorama Uskrsa i sjenama Križa koje blagoslivljaju Svjetlo radosti betlehemskih jaslica. Na njihovim je usnama i u srcu  molitva zahvalnosti koju prate lijepe želje i dobra djela. Vesna i Vedran ne sanjaju život: oni žive svoj san; njihov je život svjedočanstvo za Ljubav.
Prijatelju! Prijatelji! Sreća je put, a ne cilj. Mirisaše zumbuli kada se upoznasmo na susretima frame. Naši su roditelji, bake i djedovi trećoredci; u našoj obitelji i župi franjevci i Franjo se podrazumijevaju, Velika Gospa i sv. Anto su naš sastavni dio cjeline koju sastavlja Gospodin Bog. Krenusmo cestom kojom hode naši preci: odazvasmo se na  poziv, franjevačka se obitelj širi, množi; obogaćujemo se živeći evanđelje u jedinstvu različitosti. Susreti i godine otkrivaju nove vidike i spoznaje, uče nas biti bolji ljudi, oplemenjuju našu zaljubljenost i usavršuju ljubav; s Glasnikom velikog Kralja i vječnim zaljubljenikom ljubimo Ljubav koja nije ljubljena. U našem je odnosu i životu, svim našim odnosima i životima na prvom mjestu Bog, svatko je od nas osobno i svi zajedno Bogu neprocjenjivo ljubljen i vrijedan; jedan u drugome i jedni u drugima gledamo ljubljenu Božju djecu, svakog se dana sve više volimo, ljubimo, poštujemo… roditelji smo i djeca, obitelj, prijatelji koji s Prijateljem idu cestom  mira i dobra. S Bogom je i u Bogu naš mir! Nama je sreća Put; Bogu hvala, sretni smo: Gospodin nam dariva obitelj, braću i sestre, blagoslov rađanja i odgoja novih života, djelotvorno življenje molitve Oče naša, neprekidno sebedarje u službi Ljubavi.
Pjesma zvona i miris ljiljana sjećaju na vjenčanje u posavskoj katedrali, sv. Krštenje dariva hvalospjev duše i srca i suze radosnice; u neprospavanim noćima bdijemo s anđelima čuvajući anđele i braću ljude. Djeci i s djecom pričamo o Isusu i s Isusom pričamo o djeci i o sebi, razgovaramo o Ljubavi i u tišini slušamo Ljubav; blagujemo Riječ Gospodnju na Gozbi Ljubavi. U danima sunca i vremenu kiša, pri usponima i padovima, na vrhu i dnu, u radosti i tuzi, nadi i sumnji, kada razgovor teče kao voda i misli u magli, kada srastamo kao nokat i prst i udaljavamo se kao mijene, nama je uvijek sveta Obitelj zaštita, primjer, uzor i prijatelj koji umnaža i dijeli, dariva i prima našu blagoslovljenu svakidašnjicu.
Dobri i dragi čovječe! Ovo su mali veliki dijelovi jedne cjeline, važni detalji i bitne sitnice, kratke crtice i brzi zapisi, glas srca, nesavršenosti savršenstva, sličice mozaika kojeg stvara Umjetnik: olovke smo u Božjoj ruci, radosni svjedoci Radosne vijesti. Neopisiva je i neizreciva radost s Franjom u obitelji živjeti Pjesmu brata Sunca, gledati djecu kako rastu i rasti s njima, biti dijete svojih roditelja, ljubiti i biti ljubljen, zajedno s osobom svog života dijeliti dobro i zlo svaki dan krećući ispočetka i nastavljajući dalje… Hvala Gospodinu što se proslavlja u nama, s nama i među nama, što je dobri Pastir koji nam na poljanama zelenim daje odmora i na tihim vrutcima krijepi dušu upravljajući nas pravim stazama i prateći dobrotom i milosti iz vječnosti u Vječnost. Naš je put Sreća i sreća je Put!
Hvala Ti Bože na osobama kojima su brak i obitelj svetost i svetinja, koji žive u svijetu, a ne od svijeta, kojima je Evanđelje Pravilo života: takve osobe nose Isusa na dar; one ljube Boga ljubeći braću ljude i služe Gospodinu služeći braći ljudima. Za njih je sreća Put!
Bogu hvala, sretna sam osoba koja uz Božju pomoć i pomoć braće ljudi, i s braćom ljudima i svim stvorenjima Gospodnjim, ponizno se klanjajući hvali, slavi, časti i blagoslivlja Gospodina. Kao mnogima, sreća mi je Put!          
Ljerka Mikić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo