Citat tjedna

"U sutonu života bit ćemo suđeni po ljubavi."

sv. Ivan od Križa

ljre31318
Brate, sestro! Gospodin je uskrsnuo! Učitelj je živ! Grob je prazan!

Jer, ovo je dan što ga učini Gospodin; kličimo i radujmo se Njemu! Pjevajmo, kao Franjo, Gospodinu pjesmu novu jer učini djela čudesna; raduju se nebesa i kliče zemlja, ti i ja, i braća u Kristu, što Božjom milosti svjedočimo Uskrsnuće naše Raspete Ljubavi koja dariva Život!
Blagoslovljen je, lijep i težak hod s Isusom kroz pustinju, mučno i lako pročišćenje koje zbližava Stvoritelja i stvorenje; sluga izbliza upoznaje svoga Gospodara, Učitelj poučava učenika. Osmijeh na licu, pogled Ljubavi i sjaj Sunca u očima, meki dodiri toplih ruku; duša kliče: Isuse, hvala Ti! Bože, hvala Ti! Melodija Tišine obasjana Svjetlošću, rumenilo modrog Jutra, uzdignut Križ i odvaljen kamen s groba, bijelo platno za novi Početak. Proljeće. Radost.  Blagoslov Sreće: Raspeti Krist u Uskrslom Gospodinu! Moje srce u Presvetom Srcu: Mir!!! Proslavljena Ljubav mi nježno šapuće…   
Uskrs je, pored ostalog: gladna nahraniti i bolesna pohoditi; čovjeku utamničenu u samici osobnog zatvora ili zatvorskoj ćeliji otvoriti vrata Slobode. S radosnima biti radostan i s tužnima podijeliti tugu. Ne lomiti napukle trske i bratu čovjeku oprostiti: ne sedam puta, nego sedamdeset puta sedam. Pomagati drugima i dopustiti drugome da ti pomogne. Veseliti se i biti sretan zbog napretka, uspjeha i sreće svake osobe. Voljeti sebe i oprostiti sebi greške i propuste, radovati se životu i biti sretan što si živ. Ljubiti neprijatelje. Poštovati prijatelje. Biti odgovoran u školi i na poslu, u obitelji i društvu. Biti vjeran u velikim i malim stvarima. Ne bojati se brata vjetra, sestre vode i brata vuka. Biti dobar ribar na moru i radnik u polju i u vinogradu. Uredno i na vrijeme davati pošteno zarađenu plaću radnicima i izvršavati svoje obveze i dužnosti. Uživati u zasluženom odmoru i nagradi u dobrom društvu i susretima koji obogaćuju. Dopustiti drugima da budu zadovoljni i sretni.
 Čuvati i poštovati vrijednost i dostojanstvo svakog čovjeka i ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Djecu i mlade poticati na molitvu i rad, i biti im primjer uzornog ponašanja. Živjeti u predbračnoj čistoći i u braku čuvati svetost sakramenta ženidbe. Graditi topli dom za sebe, obitelj i druge. Radosno i strpljivo prihvaćati zlatne godine života. Nikome ne ugrožavati i oduzimati njegova prava; potrebne poučiti obvezama i dužnostima. Štititi stare  i bolesne, slabe i nejake, zlostavljane, progonjene, osobe s posebnim potrebama, nevino optužene i osuđene… Brinuti o siromašnima, zaboravljenima, nezaposlenima, usamljenima, napuštenima, izbjeglicama…; svima koji žive na marginama i periferijama života, društva i svijeta u teškim uvjetima i okolnostima. Biti glas savjesti i srca onima koji odlučuju o životima drugih ljudi. Brižno čuvati i ljubiti majku i sestru prirodu, i kao Franjo, biti ekolog. Poticati hrabrost dobrote. Toplinom svoje čovječnosti grijati ljude oko sebe, cijeli svijet i čitav svemir.  
Graditi mostove ljubavi, prijateljstva, povjerenja, suradnje, prihvaćanja, dijaloga… Rušiti zidove mržnje, zla, zlobe, ogovaranja… sjeći korijenje i stabla rata, u ljude i među ljude donositi nadu i mir, kao Franjo. Njegovati dobre osjećaje i odnose. Ponore grijeha ispunjavati sebedarjem. U poniznosti služiti, a ne biti služen, slušati, a ne zapovijedati; ljubiti i kad nisi ljubljen. Odvaljen je kamen s groba samodostatnosti, sebičnosti, pohlepe; Uskrsli uskršava mrtve na život vječni, Živi je među živima. Blagoslov Ljubavi dariva Križ koji vodi Uskrsnuću.
Lijepo je i blagoslovljeno biti upisan u srce drage i bliske osobe, gledati svoj lik u njenim očima; udomiti Ljubav i biti udomljen u Ljubavi. U molitvi su zahvalnosti s posebnom osobom dodiri i cjelovi misli i duše. Otvoreno srce i raširene ruke u zagrljaju Ljubavi koja ljubi darivajući nam sigurnost pripadanja dobrom Ocu nebeskom koji zove i čeka. Ime nam upisano u Božji dlan; svjetlo smo Božje Svjetlosti
Uskrs je zahvalnost Bogu i roditeljima na blagoslovima darivanja života; dopustimo Bogu da s nama stvara novo nebo i novu zemlju. Budimo kao majka priroda koja radosno i spremno prihvaća blagoslove Stvoritelja koji darivajući nove živote  obnavlja lice zemlje.
Hvalospjev duše, klicanje srca, susret i život s Uskrslim na Putu Svjetla Nade. Raspeta i Proslavljena Ljubav svjedoči: Uskrs je Riječ Gospodnja! Je li Uskrs u nama i među nama?
Sretan Uskrs!
Ljerka Mikić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2020 All Rights Reserved. Design and development logo