Citat tjedna

"U sutonu života bit ćemo suđeni po ljubavi."

sv. Ivan od Križa

Rama 211117

Dana 19. studenog 2017. godine, po  Generalnim konstitucijama, uz propisanu  nazočnost područnog ministra Marijana Begića, područnog  duhovnog asistenta fra  Domagoja Šimića i mjesnog duhovnog asistenta fra  Mije Džolana održana je u Franjevačkom samostanu Rama-Šćit izborna skupština  FSR-a  ( Franjevačkog svjetovnog reda) Rama-Šćit.

Na početku Skupštine  uz zahvalnost svima koji su sudjelovali i pomagali  rad mjesnog bratstva FSR-a, usvojeno  je  izvješće o trogodišnjem radu  FSR-a Rama-Šćit, kojega je podnio dosadašnji ministar mjesnog bratstva Luka Markešić, kao i trogodišnje financijsko  izvješće kojega je podnijela blagajnica Antonija Bilić.

Izbori su nakon uvodne molitve obavljeni u skladu s Generalnim konstitucijama tajnim glasovanjem, uz najmanje dva kandidata za svaku pojedinu službu. U atmosferi  međusobnog  uvažavanja i povjerenja dobili smo  nove članove  vijeća FSR-a Rama-Šćit:

Mara Pločkinjić, ministra
Milka Ćališ, zamjenica ministre
Ana Ćališ, tajnica
Antonija Bilić, blagajnica  i povjerenica za FRAMU
Ivan Šekelja, učitelj formacije
 
Nakon  obavljanih izbora slavili smo sv. misu kao zahvalu Bogu za osobni poziv sve braće i sestara FSR-a  da u konkretnim životnim okolnostima  na Franjin  način svjedoče mir i radosnu vijest.  

Na koncu je uslijedila mala okrepa  u restoranu  Kuće mira, na koju su nas pozvali  gvardijan  fra  Andrija Jozić i fra Branko Malekinušić, vikar samostana.

U svečanoj atmosferi slavlja  izborne Skupštine stigli smo razgovarati  o ozbiljnim pitanjima pred nama i kako mjesno bratstvo FSR-a  Rama-Šćit treba pripremati plan rada za slijedeće  trogodište, bez straha da se naša mala zajednice otvori ključnim pitanjima franjevačke karizme:

•    Kako poput sv. Franje biti na nov način u svijetu, društvu, zajednici, a istovremeno prevladati njihove podjele i netoleranciju, mržnju, sklonost poltronstvu, klanjanju kumirima i stvaranju  kulta ličnosti ? Franjevački pokret nije pokret emigriranja (bijega) iz svijeta, već nov način „ biti u svijetu, a ne do svijeta“.
•    Kako razbijati krive predodžbe o FSR-u, koje djeluju destruktivno  i odvraćaju mnoge mlade i starije tražitelje smisla od simpatiziranja sa FSR-om i  uključivanja u ovaj franjevački put ? Trebat će pojasniti kako ova  zajednica ne gaji o sebi farizejske iluzije da smo sveti, ali istovremeno treba pojasniti našoj javnosti da nastojimo biti okrenuti svetim ciljevima, po Franjinu primjeru  molitve i zauzetosti za pravdu, mir i skrb za sve stvorenje.
•    Kako ostati u ljubavi, čak i s neprijateljima, a  ustrajati protiv nepravde, biti na strani siromaha, obespravljenih pojedinaca i naroda, poniženih ljudi našeg vremena  i prostora, a ne pretvoriti se u bijesnog revolucionara  i vječno smrknutog kritizera ?
Svjesni smo da su ovo bez pouzdanja u Boga ne samo previsoki već i besmisleni ciljevi. Zato molimo i svima želimo od Boga:  Mir i dobro!

FSR Rama - Šćit

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2020 All Rights Reserved. Design and development logo