Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

ofsTolisa2Članovi Franjevačkog reda svečano slave blagdan svoga Utemeljitelja svetoga Franje.
Zajedno u molitvi zahvalnosti Prvi, Drugi i Treći red hvale, slave, časte i blagoslivljaju Gospodina zahvaljujući Bogu na Manjem bratu Franji i njegovoj biljčici Klari. U župnoj i samostanskoj crkvi na Raščici Božji narod zajedno sa svojim pastirima u zahvalnosti molitve  časti Oca nebeskog. Na uočnicu blagdana slavi se Obred preminuća Serafskog siromaha. Fratri, časne sestre, trećoredci, framaši i cijela župna zajednica blagoslivlja i hvali Boga u Vječnom zaljubljeniku koji ljubi Ljubav koja nije ljubljena. Lijepo je vidjeti Manju braću samostanskog područja Tolisa, redovnice i vjerni puk okupljen oko Euharistijskog stola. Svi zajedno razmišljamo o bratu životu i sestrici smrti koju brat Franjo radosno prima jer ga vodi u Očev dom; dobra osoba sveta života zaslužuje blaženu smrt. Kakve smo osobe? Kakvi su nam životi? Je li nam smrt sestrica koja bratu otvara vrata Neba? Živimo li za vječnost ovdje i sada? Franjo kao Isus živi Evanđelje. Ponizan u poslušnosti, siromaštvu i čistoći svjedoči djelotvornu vjeru, nadu i ljubav. Na putu obraćenja dolazi do savršenstva: suobličen s Kristom gleda Gospodina licem u Lice, život se dariva Životu. Braća i sestre imaju moćnog zagovornika koji ih zajedno s Marijom vodi k Isusu u nebesku slavu. 
Bitna je odlika franjevačke duhovnosti i karizme život u bratstvu. Mnoge se osobe kao Franjo pitaju: Gospodine! Što hoćeš da učinim? I čuju odgovor: brate, popravi crkvu, popravi sebe. Na put osobnog i zajedničkog obraćenja u Franjevačkom redu odazvaše se mnogi, među njima i članovi Franjevačkog svjetovnog reda koji je na tragu prvih Franjinih zamisli, i koji zahvaljujući Božjoj milosti i Franjinom zagovoru, unatoč svim nedaćama ostade nepodijeljen, jedinstven i vjeran Franjevačkim izvorima. Zahvaljujemo Gospodinu što našim bratstvima dariva novu braću i sestre koji žele slijediti Isusa kao Franjo: biti u svijetu, a ne od svijeta. Braća se i sestre za svetkovinu Asiškog siromaha pripremaju molitvama, postom i dobrim djelima.  Blagoslovljeno je i lijepo biti ljubljeno Božje dijete.
ofsTolisa1U posavskoj su katedrali pod večernjom svetom Misom koju slave duhovni asistent fra Perica Martinović i gvardijan fra Mario Jurić, pred župnom zajednicom u mjesno bratstvo OFS-a primljene tri i zavjetovane tri sestre. Obred primanja i zavjetovanja novih članova u OFS prema Obredniku OFS-a i obnovu zavjeta svih članova OFS-a su primili duhovni asistent fra Perica Martinović i služiteljica mjesnog bratstva Ljerka Mikić. Župni zbor pod vodstvom s. Kate Mlakić s braćom i sestrama skladnim pjevanjem radosno hvali i slavi Gospodina. Poslije svete Euharistije je okrepa brata magarca, bratski susret franjevačke obitelji u jedinstvu različitosti. Bogu hvala, nazočna su braća i sestre trećoredci koja zbog starosti i bolesti tijekom godine ne mogu redovito dolaziti na sv. Mise i bratske susrete. Radost umnažamo s fratrima, časnim sestrama i svima kojima je radosni prosjak blizak i drag srcu i duši. Posebno nas dotiču tople, poticajne i lijepe riječi, misli i želje duhovnog asistenta fra Perice i gvardijana fra Maria. Na susretu je predstavljena knjiga „Gospodine, ostani s nama!“, zbirka meditativnih tekstova za razmatranje, duhovnu obnovu i rast, za osobnu i zajedničku, ljudsku, kršćansku, bratsku i franjevačku izgradnju, autorice Ljerke Mikić, povjerenice za formaciju članova Bosanskog bratstva OFS-a kraljice Katarine. Hvala Bogu na braći i sestrama s kojim dijelimo tugu i množimo radost na Putu Istine i Života. Franjina obitelj s Majkom Marijom i Manjim bratom Franjom slijedi Isusa u Očev dom.
Hvala Ti, Gospodine Bože, što si hvaljen, slavljen, čašćen i blagoslivljan u nama, po nama i među nama i što kao Franjo ljubimo Ljubav koja nije ljubljena.
Manji brate Franjo! Uči nas poniznosti u poslušnosti, siromaštvu i čistoći i kako biti velik u malenosti služenja da budemo radosni svjedoci Radosne vijesti koji šire mir i čine dobro svaki dan krećući ispočetka i nastavljajući dalje.    
 
Ljerka Mikić
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo