Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Ljerka 51017

Franjevačka se duhovnost i karizma vežu uz jednu osobu, čovjeka koji u potpunosti ima iskustvo Boga, koji živi s Bogom, za Boga i u Bogu, i Bog u njemu.

Čovjek koji svojim primjerom potiče ljude slijediti Isusa s Marijom jest Franjo Asiški, vječni zaljubljenik Ljubavi koja nije ljubljena. Franjo ljubeći Ljubav ljubi brata čovjeka i sva Božja stvorenja pozivajući da hvalimo, slavimo, častimo i blagoslivljamo Gospodina koji nas ljubi i dariva nam život u i zbog Ljubavi. Kako se, gdje i kada odazivamo na Isusov i Franjin poziv? Slušamo i slijedimo li Božji glas? Jesam li dobar čovjek, vjernik, franjevac? Živimo li franjevačku duhovnost i karizmu? Jesmo li u svijetu, a ne od svijeta?
Zemlja i svijet su blagoslovljeno mjesto za život čovjeka, u zagrljaju smo Božje ljubavi koja nas ljubi. Prihvaćamo, ljubimo i grlimo li Božju ljubav dopuštajući joj djelovati u nama i po nama, među nama? Jesmo li jedni drugima blagoslov i radosni svjedoci Radosne vijesti? Je li zahvaljujući i nama čovjek čovjeku i svemu stvorenom prijatelj i brat?
Bogu hvala, braća smo i sestre, ljubljena djeca nebeskog Oca; Gospodin nama, kao i Franji, dariva braću. U zahvalnosti i suradnji s Gospodinom, Franjo gradi, učvršćuje i njeguje s braćom bratski i prijateljski odnos živeći djelotvornu vjeru, nadu i ljubav; učenik kao i Učitelj dolazi i želi služiti, a ne biti služen. Želimo li služiti ili biti služeni?
Svi imamo obitelj, dolazimo i vraćamo se u nju, sastajemo se i susrećemo kao bratstvo i obitelj koja živi zapovijedi ljubavi u jedinstvu različitosti. Obitelj je temelj Crkve i društva, Crkva u malom, i najbolji primjer kako radosno biti velik u malenosti služenja. Kako je dobro i lijepo služiti i pomagati osobama s kojima i pored kojih živimo, za koje živimo i koje žive za nas, biti sretan jer su drugi sretni, i zahvalan drugima što možemo umnažati darovane talente. Dar je i blagoslov širiti krugove dobrote. Hvala Ti, Gospodine, na blagoslovima ljubavi.
Ljubav se dariva i prima, množi dijeleći, dijeli množeći, obogaćuje darivajući... Franjo živi  Hvalospjev ljubavi sv. Pavla, Isus spaja osobe otvorene Božjoj milosti i djelovanju Duha Svetoga. Nadahnut Duhom svetim Franjo piše Pjesmu brata Sunca. U rukopisu srca i klicanju duše je jednostavnost i ljepota služenja u ljubavi. Učimo li se služiti kao Marija, Isus i Franjo? Je li naš život svjedočanstvo za Ljubav?
Bogu hvala, živim i susrećem se s osobama čiji su životi radosno svjedočenje Radosne vijesti. Svakodnevni život u obitelji, bratstvu, župnoj zajednici, na poslu i u društvu, bogat je ljudima koji žive vjeru, nadu i ljubav; njima je i meni sjena Križa u svjetlu Uskrsa, zajedno sam s njima u zagrljaju Raspete i Uskrsnule Ljubavi. Hvala Ti, Gospodine, na darivanju blagoslova Križa koji vodi u Nebo, i što je zemlja zahvaljujući Tebi i nama predvorje Raja. Blagoslovljena sestro i majko zemljo, hvala ti što daješ sigurnost našim nesigurnim koracima i udomljuješ svijet u svome krilu, i što si nam cesta na Putu Istine i Života. Isuse! Hvala Ti što nas po Manjem bratu Franji učiš poniznosti, poslušnosti i ljepoti jednostavnosti; želimo i molimo umijeće malih koraka.
Majka Terezija kaže da smo pozvani činiti mala djela s velikom ljubavlju. Malo je, a veliko djelo s beskrajnom ljubavlju darivati osmijeh, lijepu riječ, zagrljaj, komad kruha i čašu vode, dopustiti braći gubavcu i vuku osjetiti bliskost i toplinu Božje ljubavi u čovjeku, vratiti im dostojanstvo, smisao i radost postojanja, podijeliti tugu i bol, udvostručiti sreću i veselje, i u njihovim očima gledati vjeru, nadu i ljubav koja hrani dušu i srce; u molitvi zahvalnosti razgovarati s dobrim Bogom i Ocem nebeskim oči u Oči. Na susret s Gospodinom idemo stazama služenja, zato trebamo, kako kaže Pravilo i Generalne konstitucije OFS-a opsluživati evanđelje, Gospodina našega Isusa Krista, slijedeći primjer sv. Franje Asiškoga koji je Krista učinio nadahniteljem i središtem svoga života s Bogom i s ljudima. Krist, dar Očeve ljubavi, put je koji nas vodi k Ocu, istina u koju nas uvodi Duh Sveti i život kojega nam je on došao dati u izobilju. Neka se svjetovni franjevci osim toga obvežu da će često čitati Evanđelje,  prelazeći iz Evanđelja u život i iz života u Evanđelje. U Obredu uvođenja i zavjetovanja u OFS sestre i braća mole, žele i obećaju živjeti Pravilo OFS-a u svjetovnom staležu kroz sve vrijeme svoga života. Blagoslivljajmo i zahvaljujmo Gospodinu Bogu što možemo živjeti blagoslovljeno kao radosni prosjak, dopustimo drugima da svojim životom svjedoče Ljubav, budimo svijeće koje sagorijevaju ne izgarajući, pozvani smo biti, zvati i poticati ljude da budu svjetlost svijeta i sol zemlje, živimo pobratimstvo u svemiru.
U jednostavnosti služenja otkrivamo radost, smisao i ljepotu postojanja, izvor i ušće sreće i mira koje ispunja srce i osvaja svijet koji se mijenja zahvaljujući promjeni u nama: postajemo bolje osobe na putu obraćenja. Tada su žrtve i odricanja nagrada i uspjeh za trud i napor koji traži krepost hrabrosti koja dariva strpljivost u učenju strpljenja i ljubaznosti, svijet gledamo očima srca i vjere u nadi i ljubavi, činiti dobro postane potreba, želja i navika, način i smisao života. Ljubav udomljena u nama i mi udomljeni u Ljubavi; poslušnost, siromaštvo i čistoća u klauzuri svijeta. Na izvorima smo i na početku Franjinih zamisli: ostanimo vjerni Bogu i svome Utemeljitelju; neka i nas jednog dana sestrica smrt nađe u presvetoj Božjoj volji jer nam druga smrt nauditi neće. Sveti životi produhovljenih osoba zaslužuju blaženu smrt.
Dotle, radosno i vjerno živimo Evanđelje da kliče Gospodinu zemlja sva jer služimo Bogu svome u veselju i pred lice Ocu nebeskom idemo s radosnim klicanjem, kao Franjo. Mi, najmanji od najmanjih, nedostojne sluge Gospodnje i bijedni crvići, molimo Gospodara žetve i braću ljude da nam se pridruže u sjetvi Riječi Gospodnje i zdušno rade u vinogradu Gospodnjem. Blagoslovi Gospodine naše molitve, želje, misli, riječi i djela da posijano sjeme rodi po Tvojoj milosti i volji. Zahvaljujući Gospodinu na razumu i slobodnoj volji, i naša je odgovornost koliko i kako služimo Bogu u braći ljudima živeći zapovijedi ljubavi.
Bogu hvala, svaki dan krećemo ispočetka nastavljajući dalje kličući: Bog moj i sve moje! Zajedno u jedinstvu različitosti živimo Ljubav da Gospodin bude hvaljen, slavljen, čašćen i blagoslivljan u nama, po nama i među nama, i da bude kako na nebu tako i na zemlji.

 
tekst predavanja Blagoslov i dar služenja za redovni kapitul Bosanskog bratstva OFS-a kraljice Katarine; Visoko, 29. i 30. rujna 2017. godine – petak i subota
Ljerka Mikić, povjerenica za formaciju članova Bosanskog bratstva OFS-a  

       

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo