Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Kapitul29. i 30. rujna 2017.godine u Franjevačkom samostanu svetog Bonaventure u Visokom održan je redoviti godišnji kapitul i duhovna obnova Bosanskog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Kraljice Katarine. Na kapitulu su se okupili članovi područnog vijeća, ministri i delegati iz 13 mjesnih bratstava, te 4 duhovna asistenta mjesnih bratstava i područni duhovni asistent fra Domagoj Šimić. Kapitulom je predsjedao područni ministar Marijan Begić.

Susret je započeo slavljem svete mise za sve žive i pokojne članove Franjevačkog svjetovnog reda našeg područnog bratstva. Svetu misu predslavio je fra Domagoj šimić u koncelebraciji sa fra Gabrijelom Tomićem, fra Josipom Mihaelom Matijanićem i fra Josipom Ikićem.

Nakon svete mise i večere u samostanskoj dvorani smo nastavili rad uvodnim pozdravima područnog ministra brata Marijana Begića i područnog duhovnog asistenta fra Domagoja Šimića. Potom je brat Marijan predstavio zbirku tekstova koje je od 2010. do 2017.godine napisala sestra Ljerka Mikić, područna učiteljica formacije. Objavljivanje ove zbirke je izraz zahvalnosti sestri Ljerki Mikić za sve što je činila i čini kako za naše područno tako i za svoje mjesno bratstvo i skromni poklon za rođendan. Po jedan primjerak ove zbirke uručen je predstavniku svih mjesnih bratstava koja su došla na kapitul. Obzirom da smo započeli čestitkama i vedrijim temama, brat Marijan je fra Gabrijelu Tomiću uručio skromni dar za njegov imendan i zahvalio za sve što je učinio i čini za Franjevački svjetovni red u Bosni. Sestra Ljerka održala predavanje na temu 'Blagoslov i dar služenja'. Ova tema nas je sve potakla na razmišljanje o tome kako smo kao svjetovni franjevci pozvani ljubiti svoju braću, svakodnevno činiti mala djela s velikom ljubavlju. Nakon predavanja smo se zadržali u iskrenom i vedrom bratskom razgovoru i druženju a prvi dan kapitula je završen večernjom molitvom časoslova.

Drugi dan je protekao u radnoj atmosferi. Nakon jutarnje molitve časoslova i doručka sastali smo se u samostanskoj dvorani. Svoja izvješća o radu u protekloj godini prvo su podnijeli područni duhovni asistent fra Domagoj Šimić i područni ministar brat Marijan Begić. Potom su uslijedila izvješća ministara mjesnih bratstava. Još jednom smo čuli kako situacija, nažalost, nije baš dobra i kako nam se broj članova smanjuje. Članstvo nam je starije životne dobi, dosta braće i sestara je umrlo u proteklom periodu. Još jedan razlog smanjenja broja članova je iseljavanje mlađih zbog teške materijalne situacije. Bogu dragom hvala i u takvim okolnostima uspjeli smo oživjeti mjesno bratstvo u župi Suho Polje, a do kraja godine izabraćemo vijeća u nekoliko bratstava. Također će u nekoliko mjesnih bratstava biti održano primanje i zavjetovanje novih članova. Znači – bez obzira na generalno sivu sliku, uz naš trud i zalaganje biće i pozitivnih rezultata.

Nakon kratke pauze uslijedilo je predavanje koje je održao profesor fra Stipo Kljajić na temu 'Čovjekova i Božja odgovornost'. Predavanje je na sve prisutne ostavilo veliki dojam i potaklo nas na razmišljanje kako nisu za sve krivi samo neki drugi i kako ako želimo mijenjati stanje u kojem jesmo moramo biti svjesni svoje odgovornosti i prihvatiti je. Iskrena hvala fra Stipi jer nas je zaista duhovno obogatio ovim predavanjem.
Uslijedio je potom zajednički ručak, a nakon toga smo se u dvorištu samostana na zaista lijepom jesenjem vremenu družili i razgovarali. Naš sastanak smo završili onako kako smo i počeli – svetom misom. Ovaj put, bila je to sveta misa zahvalnica, na kojoj smo se dragom Bogu zahvalili za sva dobra i zamolili za Njegov blagoslov u narednom periodu. Svetu misu predslavio je fra Josip Mihael Matijanić u koncelebraciji sa fra Domagojem Šimićem, fra Gabrijelom Tomićem, fra Zoranom Tadićem i fra Josipom Ikićem. Tema propovijedi je bila 'Mir i dobro'. Ovo misno slavlje uveličao je pjevački zbor iz Zagreba.

Hvala dragom Bogu na ovom predivnom susretu, druženju, propovjedima i predavanjima. Zaista smo se svojim kućama vratili duhovno bogatiji i jači.

Marijan Begić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo