Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

55692888 1243633169128765 4575797842932662272 n

Sav naš život neka bude za Isusa, na slavu nebeskog oca.“ 

Bl. Marija Propetoga Isusa Petković

Mjesno bratstvo Franjevačke mladeži (Frame), poslužitelji oltara (ministranti) i članovi benda „VIS Fenix“ koji djeluje u sastavu Frame iz Domaljevca bili su na hodočašću u Rimu od 24. do 30. ožujka 2019. pod vodstvom profesora fra Marinka Pejića na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i fra Bone Kovačevića, duhovnog asistenta Frame. Na ovom hodočasničkom putu u Rimu pridružio im se fra Bruno Ćubela koji polako priprema završni studij doktorata na Collegio di s. Antonio u Rimu.
Na svoj hodočasnički put krenuli su u nedjelju, 24. ožujka poslijepodne zajedničkom starom molitvom prije puta i praktičnim napomenama. Hodočasnici su odsjeli u kući Družbe Kćeri milosrđa trećega samostanskog reda sv. Franje. Družbu je osnovala blažena Marija Propetoga Isusa Petković iz Hrvatske, u Blatu na Korčuli.
Prvoga dana, nakon noćnoga putovanja, u ponedjeljak, 25. ožujka hodočasnici su stigli u Rim, gdje su nakon smještaja slavili svetu misu u samostanskoj kapeli sv. Ante na Collegio di s. Antonio. Misno slavlje predvodio je fra Bruno uz koncelebraciju fra Marinka i fra Bone. Nakon misnog slavlja posjetili su Svete stube, baziliku sv. Ivana Lateranskog, egipatski obelisk i Konstantinove krstionice. Zatim su se prošetali do Koloseuma i Konstantinova slavoluka. Nakon večere uslijedio je odmor i spavanje.

U utorak, 26. ožujka nakon doručka hodočasnici su krenuli u posjetu bazilici sv. Klementa, bazilici sv. Petra u okovima, crkvi sv. Presede i bazilici Marije Maggiore. Nakon slobodnog vremena i slobodnog odmora provedenog u Via Merulani slavili su svetu misu u samostanskoj kapelici sv. Ante. Hodočasnici su se svakodnevno gradskim prijevozom vozili do centra gdje su pješice razgledavali mnoge crkve i druge kulturne znamenitosti poput Circo Massimo, baziliku sv. Pavla, brežuljak Aventin, crkvu sv. Sabine, pogled na kupolu sv. Petra kroz ključanicu i Vrt naranči, Herkulesov hram, crkvu sv. Juraja, i Trajanov stup.

55576556 1244616265697122 8351823215722496000 o

 

Za svoj treći dan hodočašća, hodočasnici su posjetili Trg sv. Petra gdje su imali priliku prisustvovati na audijenciji sa Svetim ocem, papom Franjom.

U četvrtak, 28. ožujka hodočasnici posjetili su crkvu sv. Sebastijana i slavili svetu misu u katakombama na grobu sv. Sebastijana. Nakon obilaska katakombi sv. Sebastijana obilazili su bazilike i crkve antičkog Rima. Nakon nesvakidašnjeg i posebnog duhovnog iskustva uslijedilo je slobodno vrijeme.
Za svoj peti dan hodočašća, u petak, 29. ožujka hodočasnička grupa framaša i ministranata prošetali su Rimom kraj Španjolskih stuba i Fontane di Trevi, Piazza del Popolo, Via del corso. Poslije samostalnog vremena i odmora završetak hodočašća smo započeli križnim putem i pokorničkim bogoslužjem u kripti crkve sv. Križa gdje se čuva komadić relikvije križa na kojem je bio razapet Isus Krist. Križni put pod naslovom Ovim mojim rukama animirali su fra Bono i Framaši a pokorničko bogoslužje animirao je fra Bruno.

Nakon pet, vjerom ispunjenih dana, sutradan u subotu, 30. ožujka nakon misnog slavlja i doručka, krenuli su kući. Time je završilo drugo hodočašće Franjevačke mladeži Domaljevac.

Cilj i sadržaja našega zajedničkog hodočašćenja u grad Rim nije bio samo vidjeti sveta mjesta, već i doživjeti važnije momente iz povijesti spasenja, zahvaljivati, činiti pokoru, moliti se, duhovno se obnoviti, ponizno i bez interesa služiti drugima, pronaći sama sebe u nutarnjoj samoći, udaljen od materijalnih briga, služiti Crkvi i svjedočiti joj vlastitu vjernost, svjedočiti poslanje istoj Božjoj obitelji.

Tijekom hodočašća u svoje svakodnevne molitve uključivali su župljane, bratstvo, duhovne asistente, cijelu franjevačku obitelj, dobročinitelje, Domovinu Bosnu i Hercegovinu i narode koji u njoj žive.

Neka im Gospodin udijeli milost prepoznavanja njihovih poslanja, i ustrajnost da iznova slijede primjer sv. Franje opslužujući evanđelje Isusa Krista.

Frama Domaljevac

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo