NASLOVNICA    |    MULTIMEDIA    |    KONTAKT

SMM1.png SMM2.png SMM3.png

logo2017.png

Citat tjedna

"Svijet je tvoj brod, a ne tvoj dom."

sv. Mala Terezija

Nadahnut riječima Ivana Pavla II.

DSC00204

Danas a također i slijedeća dva tjedna u župnoj crkvi imat ćemo korizmeni triptih, tj. Knjižicu od triju križnih putova, autora vlč. Zvonimira Badurine Dudića, znakovitih naslova: Nadahnut riječima Ivana Pavla II., Križni put sa sv. Josipom te Križni put nježnosti.

6. postaja Veronika pruža Isusu rubac
Ponašanje Isusovo prema ženama, koje susreće na putovima svog mesijanskog služenja, odražava vječni Božji plan, koji je svaku od njih stvorio i u Kristu je izabrao i koju ljubi (usp. Ef 1,1-5). Pritom je svaka od njih “jedino stvorenje koje je Bog htio radi njega samoga”. Svaka je još od “početka” baštinila dostojanstvo osobe kao žena. Isus iz Nazareta potvrđuje to dostojanstvo, doziva ga u sjećanje, obnavlja ga i uvrštava u sadržaj Evanđelja i spasenja, radi čega je i poslan na svijet. Svaku Kristovu riječ i svaki čin u razgovoru i ophođenju s nekom ženom potrebno je staviti u svjetlo pashalnog misterija. Na taj način otkrivamo njihovo puno značenje.

(Mulieris dignitatem, br. 13)

U predgovoru o korizmenom triptihu Mladen Motika kaže: „Svaki od njih pretvara čitatelja u aktivnog sudionika Isusove muke i patnje, ali i sudionika paradoksa križa. Upravo se u tom prihvaćanju paradoksa križa naša vjera diže ili pada, ostaje živa ili je mrtva. Zato naš korizmeni hod u vjeri ima za cilj prepoznati i osjetiti ljepotu križa. Ovi tekstovi jasna izričaja te duboka promišljanja vode kršćanina da se u vrijeme korizme potpuno predaje u službu Bogu. Kao što je Isus bio izložen napadima zloga duha, i kršćanin im je izložen. To znači da je korizma vrijeme najčišćeg i najsavršenijeg kršćanskog života, a u isto je vrijeme ona razdoblje duhovne borbe. Isto tako, korizma je razdoblje čišćenja i duhovnog nadnaravnog rasta. Ona je na poseban način posvećena čišćenju srca. To čišćenje nije nešto što u sebi sadrži samo negativnu značajku, čišćenje od zla, nego ono u sebi sadrži i pozitivan element rasta u kreposti. Neka nam u svemu tome pomogne zagovor svetog Josipa i svetog Ivana Pavla II.“

Današnji korizmeni triptih u petak, 15. ožujka pod naslovom Nadahnut riječima Ivana Pavla II. predmolili su naši framaši iz molitveno meditativne sekcije pod naslovom Kad srce moli. Četrnaest postaja naizmjenično čitali su sami framaši približavajući nam značenje Isusove muke i patnje odnosno ljepotu križa nadahnutu pojedinim nadahnutim riječima, mislima i citatima Ivana Pavla II. iz raznih njegovih enciklika koje je napisao za vrijem svoga pontifikata.

Osim što su predmolili križni put, framaši su animirali i službu riječi i molitvu vjernika. Križni put i misno slavlje predvodio je fra Blaž Marković, župnik. Svojim pobožnim ministriranjem križni put i misno slavlje uzveličali su i naši marljivi i vrijedni ministranti te djeca školskog uzrasta koja za vrijeme križnog puta prate Isusa od postaje do postaje. Pjevanje za vrijeme križnog puta i misnog slavlja uzveličao je župni zbor.

Frama Domaljevac

KALENDAR DOGAĐAJA

Veljača 2020
N P U S Č P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
Nema događanja
PRIJATELJI PORTALA

FOOTERLOGOFOFS

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18, BiH 71000 Sarajevo

E-mail: frama.fsr.bs@gmail.com

 

FRAMA OFS Copyright © 2013-2018. All Rights Reserved.

 

designer17