Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

MDD2011U svijetu se na današnji dan, 20. studenog, obilježava Međunarodni dan djeteta. Cilj ovoga dana je podizanje svijesti o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zlouporabe, nasilja i drugih oblika diskriminacije.

Već 29 godina se obilježavanjem ovoga dana želi poboljšati razumijevanje, prihvaćanje i dobrobit sve djece, ali i potaknuti organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti dječjih prava. Djeca predstavljaju našu budućnost, a samim time i temelje društva. Ukoliko sutra želimo imati društvo koje se odlikuje mirom, zajedništvom i razumijevanjem onda već danas moramo raditi na temeljima toga društva – djeci.
Promatrajući ovu sliku kroz franjevačku prizmu jasno nam je da djeca isto tako predstavljaju budućnost Frame, OFS-a, ali i Franjevačkog reda. Samo upornim trudom, zalaganjem i radom s našim najmlađima možemo biti sigurni da svoje franjevačke obitelji pripremamo za sve što budućnost nosi.
Rad s djecom u svim oblicima donosi radost! Ne samo da imamo priliku učiti djecu raznim temama, vještinama i poticati ih na kreativan rad, nego nam se u isto vrijeme pruža barem isto toliko prilika za osobni rast i učenje. Djeca nas uče radoznalosti, bezbrižnosti, radosti, zajedništvu, kreativnosti, mašti, svemu onome što nam danas tako lako i često može nedostajati.
Svjesni onoga što mi znamo o važnosti rada s djecom zapitali smo se što naši najmlađi župljani misle o Maloj Frami, susretima i kampovima za djecu, pa smo na trenutak postali radoznala dječica i postavili par pitanja kreševskim malim framaša. Na naše prvo pitanje „Što je mala Frama?“, spremno su odgovorili da je „Mala Frama susret djece na kojem učimo o sv. Franji i Bogu!“. Kada smo ih upitali zašto dolaze na susrete Male Frame i što im ona daje dobili smo nekoliko različitih odgovora: „Došao sam da se zabavim i nešto naučim.“, „Ja volim dolaziti na susrete jer na njima učimo puno o Bogu, svetom Franji, igramo puno igara.“, „Naučila sam se moliti i igrati.“. Iako različiti, svi ovi odgovori nam otkrivaju jedno – djeca vole učiti kroz igru, zabaviti se, upoznati nešto novo. Tako su iz radoznalosti upoznali i sv. Franju za kojeg kažu kako je „bio svetac, zaštitnik životinja i ekologije, osnovao je Framu.“, na što su ostali dodali: „i FSR!“. Ovo nam je bila još jedna potvrda kako svaki susret s djecom neizbježno nosi radost i smjeh pa smo se tako nasmijali i na našem zadnjem pitanju kada smo ih upitali vole li svoje animatore i žele li nekada postati poput njih. „Volim svoje animatore, ali ne želim postati animator!“, „Ja volim svoje animatore i voljela bih postati jedan kad odrastem.“. Dječja znatiželja opet je pronašla svoj put pa je netko od djece zapitao kako se postaje animator na što je jedan dječak odgovorio: „Prvo kreneš na veliku Framu pa onda na velikoj Frami uvide koliko si ti snalažljiv i ako vide da baš možeš postati animator oni tebe pošalju u jednu školu u Visokom koja se zove škola za animatore.“.
Iako kratak, ovaj razgovor s djecom pokazao nam je još jednom koliko blago imamo u svojim obiteljima i zajednicama. Sve ono što primamo hodajući kroz Framu možemo i trebamo dati dalje, kao male darove koje prenosimo s koljena na koljeno, jer „primamo upravo kada dajemo.“ (sv. Franjo).

 

Tina Tolić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo