NASLOVNICA    |    MULTIMEDIA    |    KONTAKT

SMM1.png SMM2.png SMM3.png

logo2017.png

Citat tjedna

"Mir tvoga srca uljepšava život onima koji te okružuju."
(Brat Roger iz Taizea)

Održana XV. Franjevačka Škola animatora Frame Bosne Srebrene

ša1111

Konvikt Franjevačke klasične gimnazije, u Visokom, ovoga je vikenda, od 09. do 11. studenog 2018. godine, primio 44 framaša iz 16 mjesnih bratstava Frame Bosne Srebrene te je ponovno s pravom nazvan „kućom Frame“.

Održana je u njemu XV. Franjevačka škola animatora, pod geslom „ Što imaš da nisi primio?“ (1 Kor 4,7). Okupili su se framaši petkom i svoj program započeli grupnim upoznavanjem, igrom „Jedinstveni u zajedništvu“, kroz igru željelo se prikazati koliko je zapravo svaka osoba jedinstvena, različita, a opet da tom jedinstvenošću doprinosimo zajednici, i koliko se zapravo nadopunjujemo. Program smo nastavili predavanjem područne voditeljice formacije, Ive Maros na temu „Animator- Tko? Što? Kako?“. Upoznala ih je Iva sa značenjem same riječi animator, animiranje, otkrila im osnovnu zadaću animatora: „Oduševiti nekoga za nešto.“ Objasnila im i kakav animator treba biti, i što to treba darovati svome mjesnom bratstvu. Kroz video im je pokušala prikazati kako je sve na nama, kako mi biramo što slijedimo, i kakav će nam život biti.

Što bi bila jedna Škola animatora bez pjesme? Tako je program dalje nastavljen kroz veselu večer „Ne zaboravi stihove“, gdje su framaši imali priliku podsjetiti se pojedinih pjesama, ali i međusobno dijeliti svoju framašku radost. Svoj prvi dan završili su na najljepši mogući način, sv. Misom i klanjanjem u crkvi sv. Bonaventure, u Visokom nakon čega je uslijedio noćni mir.

ša1111a
Sljedećeg jutra framaši su nakon jutarnje molitve i doručka, započeli sa svojim programom. A njegova prva točka bila je predavanje fra Domagoja Šimić, područnog duhovnog asistenta Frame Bosne Srebrene, na temu Euharistije. Pokušao je fra Domagoj, framašima objasniti njezine dijelove, istaknuti pojedine dijelove, i ukazati na pravila koje ona nosi. Istaknuo je fra Domagoj kako sv. Misa nije predstava, te kako se trebamo ponašati. Nakon ovoga predavanja, framaši su započeli s kružnim predavanjima područnog vijeća. Teme predavanja su bile različite, od izbora tema i literature za tjedni susret, tijek i vođenje susreta, komunikacije, pa do Male Frame i onog malo manjeg lijepog, problema u Framama. Trudilo im se prenijeti potrebno znanje za pripremanje i vođenje tjednog susreta, ali i za animiranje svoga mjesnog bratstva. Nakon II. kružnog predavanja, uslijedila je sv. Misa. Tijekom svoje homilije osvrnuo se fra Domagoj na geslo ovogodišnje Škole animatora, te istaknuo važnost talenata, i svega primljenog od Boga, ali i od drugih ljudi. Podsjetio nas je kako često zanemarujemo darovano, i kako sve manje cijenimo to što imamo. Poslije sv. Mise, nastavljena su kružna predavanja, a po njihovom završetku, grupe su morale izvršiti Team building: Escape room.
Ukoliko su željeli izaći iz određene prostorije, i otići na kratku, ali zasluženu pauzu, grupa je morala kroz kratke zadatke, mozgalice doći do rješenja i reći ga svome animatoru. Uz zabavu, otkrili su framaši kako zajedno puno brže i lakše rješavaju određene problemske situacije, te su se imali priliku još bolje upoznati. Nakon kratke pauze, opet su se sudionici škole rasporedili po grupama kako bi obavili svoj posljednji zadatak, ali i primijenili sve naučeno, spremajući susret na određenu temu. Navečer su ponovno imali veselu večer, gdje su se kroz ples i igru zabavljali i jedni druge oduševljavali. Framaši su ostatak večeri sami animirali uz pjesmu, te na koncu i večernjom molitvom.

ša1111b

Nedjeljom su grupe prezentirale spremljene susrete na određene teme, nakon čega je uslijedio kratki osvrt vijeća na njihovo primijenjeno znanje. Nakon toga, novim animatorima podijeljene su diplome i priručnik za animatore „Ne samo sebi živjeti“. Škola je završena popunjavanjem anketa, zajedničkom fotografijom ispred Franjevačke klasične gimnazije i na koncu sv. Misom. Za kraj, ostaje nam samo zahvaliti Bogu na svemu, zahvaliti i čestitati ovim predivnim mladim ljudima, sada već animatorima Frame Bosne Srebrene. Također, želimo im mnogo sreće i ustrajnosti na njihovom putu.

Dajana Brizić, područna tajnica

KALENDAR DOGAĐAJA

Travanj 2019
N P U S Č P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Nema događanja
PRIJATELJI PORTALA

FOOTERLOGOFOFS

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18, BiH 71000 Sarajevo

E-mail: frama.fsr.bs@gmail.com

 

FRAMA OFS Copyright © 2013-2018. All Rights Reserved.

 

designer17