Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

dom221018a
    Misijska nedjelja u župi sv. Ane u Domaljevcu proslavljena je 21. listopada svečanim misnim slavljem za vrijeme pučke svete mise u 11: 00 sati a ovom danu je prethodila molitvena priprema za Svjetski dan misija pod geslom "S mladima donijeti evanđelje svima".  


    Tjedan dana pred Misijsku nedjelju, svaku večer prije svete mise, članovi naše Franjevačke mladeži (framaši) animirali su molitvu krunice, službu riječi i molitvu vjernika.     Također, prethodni tjedan na našim večernjim misama nakon službe riječi čitali smo i prigodna  razmišljanja naših misionara: p. Milana Knezovića u Brazilu, vlč. Gabrijela Jukića u Ugandi, vlč. Marka Jukića u Peruu, don Velimira Tomića, misionara u Tanzaniji, vlč. Karla Prpića u Kamerunu i p. Ante Jerončića na Antigvi i Barbudi  o misijskom poslanju, o služenju u ljubavi, o pozivu da se otvorimo Bogu, o tome što nosimo u srcu, o pozivu voditi druge Isusu, o pozivu ostati pod svaku cijenu vjerna Isusu i o pozivu na življenje i svjedočenje vjere u svakodnevnom životu s potpunim pouzdanjem u Božju providnost i dobrotu.
    Osim prigodnih razmišljanja u četvrtak, 18. listopada imali smo euharistijsko klanjanje gdje smo se posebno molili za misionare razmišljajući o poslanju sedamdesetdvojice učenika iz Lukina evanđelja (Lk 10, 1-12). Zatim, u petak, 19. listopada predmolili smo Žalosna otajstva misijske krunice za misije, za pravdu i za cijeli svijet kako bi smo bolje razumjeli Papinu poruku za ovaj Svjetski dan misija "Zajedno s mladima donosimo evanđelja svima".
    Hvale je vrijedno spomenuti da smo već u prvom tjednu mjeseca listopada prihvatili poziv naše Biskupske konferencije u BiH i uključili se u proslavu stogodišnjice proglašenja apostolskog pisma Maximum illud, kojim je papa Benedikt XV. htio dati novi poticaj za misijsku djelatnost Crkve. U tome tjednu pročitali smo poruku pape Franje o proglašenju Izvanrednog mjeseca misija za cijelu Crkvu u listopadu 2019. godine. Također smo pročitali i cijelo apostolsko pismo Maximum illud pape Benedikta XV. o novim poticajima za misijsku djelatnost Crkve (1919.) i poruku biskupa Biskupske konferencije BiH o Izvanrednom misijskom mjesecu u listopadu 2019. godine.
    Osim toga kao župna zajednica svake nedjelje nakon misa i svakim radnim danom nakon večernjih misa molimo "Molitvu za misije" na koju nas je pozvala naša Biskupska konferencija BiH. Molitvu za misije moliti ćemo kroz cijelu ovu i iduću godinu na nedjeljnim svetim misama.

dom221018b
     U nedjelju, 21. listopada na početku euharistijskog slavlja ministranti su izveli igrokaza "Neka misijska himna leti!" a raspjevani župni zbor otpjevavši Misijsku himnu najavio je euharistijsko slavlje, koje je predslavio župni vikar fra Bono Kovačević. Umjesto homilije čuli smo Poruku pape Franje za Svjetski dan misija 2018.
    Nakon homiliji članovi liturgijske sekcije Čitač izrekli su molitvu vjernika uz zaziv: "Primi, gospodine, na dlanove svojih ruku, molitvu svojih vjernika!" Za prinos darova jedan od framaša je prenio Globus, predajući ga u ruke svećenika, a drugi je istaknuo značenje Globusa uz popratne riječi: "Tvoja dobrota i ljepota, Bože, obasjava sav svijet. Prikazujemo ti ga danas da ga blagosloviš, kao i rad svih misionara i misionarki koji se smatraju poslanima da nose poruku Evanđelja cijelome svijetu, posebno u pogledu promicanja mira, pravde i zajedništva ljudi. Ohrabri ih da ljube najmanje da bi se u njihovu služenju očitovalo Tvoje Očinstvo i ljubav za svako Tvoje stvorenje."
    Nakon svetih misa u osam, pola deset i jedanaest sati vjernici su mogli uzeti na izlazu iz crkve "Molitvu za misije" sa nakanom da i u svojim obiteljima mole za misionare i misionarke, kako bi bili molitvena podrška njihovu djelovanju i radu.
    Program pripreme za Svjetski dan misija animirali su framaši i ministranti koji su prigodom Misijske nedjelje osmisli i misijski pano s poticajnom molitvom Majke Terezije i popratnim slikama iz misija.
    Nadamo se da će nas naša molitva, koja je duša misija, potaknuti na razmišljanje o biblijskim i teološkim temeljima misija, o djelima ljubavi i na organiziranje konkretnih akcija suradnje i solidarnosti između Crkava za vrijeme Izvanrednoga misijskog mjesece u listopadu 2019. godine.

Frama Domaljevac

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo