Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Dom15918a
Tradicionalno, svake godine u našoj župi obilježavamo misu zahvalnicu za plodove zemlje i rada ljudski ruku.


Program obilježavanja nedjelje zahvalnosti za plodove zemlje i rada ljudskih ruku našoj župi započeli smo tjedan dana ranije snimivši prigodnu poruku uz nedjelju zahvalnosti Radio Orašju.     
U svojoj prigodnoj poruci Frama Domaljevac poziva sve da na nedjelju zahvalnosti za plodove zemlje zajedno s velikom vjerom i pouzdanjem zahvalimo Gospodinu za naš dom, za našu zemlju, za posao i mogućnost rada, za obilje kruha i ruha, za ljubav i sreću, za patnju bol, za prijateljstvo i radost, kako nam život ne bi bio prazan i jalov.
Također, u četvrtak 11. listopada za vrijeme večernjeg euharistijskog klanjanja zahvalili smo jednostavnim riječima Bogu za plodove zemlje i rada ljudskih ruku: "Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestri našoj majci zemlji. Ona nas hrani i nosi, slatke nam plodove, cvijeće šareno i bilje donosi!"

Dom151018b
Osim toga, naša kreativna sekcija Frame pod naslovom "Ideja više" osmislila je kratku prezentaciju uz zahvalu za plodove zemlje poprativši ton pojedinim slikama iz proteklih godina proslave dana zahvalnosti za plodove zemlje i rada ljudskih ruku u našoj župi. Prigodni plakat sa poticajnim mislima uz zahvalu za plodove zemlje osmislili su naši ministranti.
Svetu misu zahvalnicu predvodio je župni vikar fra Bono Kovačević. Svečanosti misnog slavlja doprinijeli su framaši i ministranti koji su nas prigodnim tekstovima uveli u misno slavlje a zatim kroz razne molitveno meditativne tekstove simbolika zahvale bila je još više izražena.  Također, na misi zahvalnici prisustvovali su i brojni vjernici te svojom molitvom zahvalili Bogu za naša polja i brda, za naše poslove, žuljeve i rad.
Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti. Misno slavlje skladnim zajedničkim  pjevanjem animirao je bend mladih župe "VIS Fenix".
Brojni plodovi: kruh, vino, žito, voće i povrće, grožđe, cvijeće i ostali plodovi položeni ispred oltara ukrasili su i svetište crkve. Za aranžman se pobrinula sestra Ana Oršolić.  
Kao uvod u misno slavlje pročitali smo meditativni tekst "Budi zahvalan" od autora vel. Tomislava Ivančića.
Na misnom slavlju u pozdravu fra Bono je istaknuo da nas Crkva svaki dan poziva da sklopimo ruke: "Da s velikom vjerom i pouzdanjem zahvalimo Gospodinu za naš dom, našu zemlju, naš rad, za obilje kruha i sreće, ljubavi i veselja, kako nam život ne bi ni mržnja ni patnja."

Dom15918c
Umjesto propovijedi pročitali smo meditaciju "Zahvala Bogu za darove i plodove zemlje" od sestre Augustine Barišić, Klanjateljice Krvi Kristove. U veoma lijepoj meditaciji sestra Augustina nas poziva kao zajednicu vjernika da se zahvalimo Bogu za divne darove i plodove ove lijepe naše Zemlje, Bosanske Posavine i cijele Zemlje na kojoj živi, radi, pjeva, slavi, ratuje, plače, trpi ali i odmara se, čovječanstvo.
Za prinos darova obitelj Pave Mikolić prinijela je kruh predajući ga u ruke svećeniku uz zahvalni prigodni tekst "Kruh naš svagdanji" istaknuvši značenje kruha.
Na kraju mise ministranti su izveli kratki igrokaz "Voćnjak" uz Dan zahvalnosti za plodove zemlje i rada ljudskih ruku.
Na kraju, riječ zahvale uputio je fra Bono svima onima koji su dali i najmanji doprinos u ovome danu zahvale za nedjelju zahvalnosti u našoj župi, ali i svima onima koji su aktivnim sudjelovanjem pokazali zajedništvo i spremnost za angažman u pastoralu župe, framašima, ministrantima i mladima koji se okupljaju oko benda.
Nakon završnog blagoslova novih plodova svi su pozvani da se posluže blagoslovljenim bombonima i jabukama iz košare pred oltarom.
Frama Domaljevac

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo