Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Dom12618a

Pod geslom „Stopama sv. Franje“, od 5. do 10. lipnja, u župi Sv. Ane u Domaljevcu održana je duhovna obnova za ministrante i framaše, te djecu od 1. do 9. razreda devetogodišnje škole.

Obnovu je predvodio župni vikar fra Bono Kovačević uz asistenciju sestre Ane Oršolić.
Program duhovne obnove započeli smo u utorka, 5. lipnja na Radio postaji Orašje snimanjem emisije za završetak školske i vjeronaučne godine. Prigodom toga riječima "Hvala ti Gospodine na duhu znanja i mudrosti" zahvalili smo se Gospodinu Bogu na uspjehu u školi i znanju što smo ga stekli, te se zahvalili svojim brojnim učiteljima koji su nas svjesno i odgovorno vodili na putu. Poruka povodom završetak školske i vjeronaučne godine na Radio Orašju emitirana je u nedjelju, 10. lipnja.

Dom12618b
Drugoga dana u srijedu, 6. lipnja obilježili smo Dan ekologije. Sudjelovali smo u uređivanju našega crkvenoga dvorišta.
U četvrtak, 7. lipnja tijekom duhovne obnove u misi i bdijenju pred križem sv. Damjana pred kojim je i Asiški svetac često bdio i molio. Repliku križa sv. Damjana iz Asiza u našu župu donijeli su framaši koji su hodočastili u Asiz i druga franjevačka mjesta povodom dvadesete obljetnice Franjevačke mladeži Domaljevac, od 11. do 16 ožujka 2018. kao dar zahvalnosti  Gospodinu za hodočašće i za posjetu onim svetim mjestima franjevačke tradicije u Asizu. Nakon bdijenja i meditacije o križu sv. Damjana s kojega je Raspeti progovorio čovjeku imali smo obred blagoslova križa i uputili poruku kršćanskoj zajednici u našoj župi riječima: "Križ sv. Damjana je postavljen među nas kako bismo i mi otvorili oči prema stvarnosti i prema potrebama Crkve: "Ne vidiš li da se moja kuća ruši? Idi, dakle, i obnovi moju kuću!". Replika križ sv. Damjana postavljen je u prezbiteriji naše crkve a na poleđini križa nalaze se riječi iz Povelje: "REPLIKA KRIŽA SV. DAMJANA IZ ASIZA,  KOJU SU U NAŠU ŽUPU DONIJELI FRAMAŠI KOJI SU HODOČASTILI U ASIZ I DRUGA FRANJEVAČKA MJESTA POVODOM DVADESETE OBLJETNICE FRANJEVAČKE MLADEŽI DOMALJEVAC, OD 11. DO 16. OŽUJKA 2018., NEKA BUDE SPOMEN LJUBAVI TVOJE DJECE, FRANJEVAČKE MLADEŽI (FRAME) I POSLUŽITELJA OLTARA (MINISTRANATA) DOMALJEVAC. U PRIGODI DVADESETE OBLJETNICE FRANJEVAČKE MLAEDEŽI DOMALJEVAC (1997.-2017.)"

Dom12618c
U sklopu duhovne obnove u petak, 8. lipnja ministranti su imali svoj Ministrantski kviz. Kvizu znanja koji se sastojao od prepoznavanja katehetske građe za ministrantske susrete: Ministrantska služba, Liturgijska godina, sveta Misa i liturgijskog znakovlje prema knjizi Voditelj ministranata 1, 2, 3, od autora vel Nikice Mihaljevića. Kviz znanja sastojao se od 70 kratka pismenih pitanja. Kako Kviz nije imao natjecateljski karakter ipak neki su nagrađeni prigodnim Priznanjem.

Dom12618d
U subotu, 10. lipnja imali smo "Četvrte ministrantske zajedničke igri na otvorenome" na igralištu u župnom dvorištu. Program je započeo molitvom, a potom smo se podijelili u četiri ekipe: sv. Klara, sv. Franjo, sv. Polonie i sv. Dominik i okušali u raznim zabavnim igrama prilagođenim uzrastu sudionika: Nabacivanje kruga - Sinjska alka 2, sastavljanje slike - Mozaik, hulahop čarapa i rušenje flaša .... Ni toga puta nije izostala okrjepa uz sokove, bombone i drugo.
U znak sjećanje na te dane svaki je ministrant dobio Pohvalnicu. Svrha i cilj duhovne obnove jest okupiti djecu i mlade na lijepo i korisno druženje uz molitvu, pjesmu, igru da se razvesele, da zavole svoju župu i župne obveze kroz ministrantske i vjeronaučne susrete, redovito sudjelovanje na misnim slavljima. Susret smo započeli mi, framaši i ministranti,  a na kraju nas je bilo 68.

Dom12618e
Obnova je završena 10. lipnja Misom zahvalnicom za završetak školske i vjeronaučne godine, na kojoj su sudjelovala djece svih uzrasta devetogodišnje škole te srednjih škola zahvalivši se Gospodinu Bogu za sve dobre trenutke, dobivene bitke, naučene lekcije, odrastanja kroz borbe.  
Misno slavlje je predvodio fra Ivica Perić, misionar iz Ruande uz koncelebraciju fra Bone Kovačevića, župnog vikara. U svojoj propovijedi fra Ivica je govorio o životu i radu djece u Ruandi.
Program misnoga slavlja: službu riječi, molitvu vjernika i prigodne molitve za kraj školske i vjeronaučne godine animirali smo mi framaši, roditelji i učitelji. Ministranti su dobili i prigodna Priznanja i Pohvalnice za časno služenje kod oltara, za Kviz znanja  i za sastav na temu: "Zašto sam ministrant?" Također, prigodne Pohvalnice dobila su i djeca koja su veoma aktivno sudjelovala u molitvi krunice u mjesecu svibnju.
Slavlje je pjesmom animirao župni bend mladih "Vis Fenix". Na kraju misnoga slavlja posebnu zahvalu fra Bono je uputio svojim framašima, koji su iznijeli najveći teret organizacije duhovne obnove te nas još jednom pozvao da naš životni put bude put Stopama sv. Franje.

Frama Domaljevac

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo