Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Jaj7618a

Povodom izglasane smjernice Dani ekologije na ovogodišnjoj skupštini, naši su framaši proteklih mjeseci bili posebno aktivni na području ekološke sekcije, a posljednih mjesec dana framaši su nakon par godina pauze ponovno pokrenuli i dramsku sekciju.

Slijedeći primjer našega serafskog oca sv. Franje, oni su organizirali razne akcije čišćenja kao i kratki igrokaz, u cilju podizanja ekološke svijesti među najmlađim generacijama u gradu.

Jajc7618b
25. travnja povodom Dana planete Zemlje očistili su crkvu sv. Marije s tornjem sv. Luke. Stoljećima već ona stoji ponosna i prkosna podno tvrđave, a framaši po tko zna koji puta doprinijeli su njezinom raskošu. Još jednu godinu za redom pokazali su kako uz očuvanje prirode i njezine ljepote, misle i na kulturno – povijesnu baštinu svoga grada.

Jajc7618a
Nakon čišćenja crkve sv. Marije, framaši se nisu zaustavili, pa su 01. lipnja na prijedlog duhovnog asistenta pristali očistiti prostor nekadašnjeg pleternog samostana, u mjestu Lučina, okolica Jajca. Na tome prostoru 1530. godine podignut je franjevački pleterni samostan, još jedna bitna značajka toga mjesta je ta, da je u njemu pri vizitaciji 1633. godine umro apostolski vikar u Bosni, fra Tomo Ivković (1631.- 1633. god). Uz samo čišćenje framaši su otkrili  još jedno mjesto, i još jedan spomen grada, za koji do sada nisu niti znali. Iako ih vrijeme nije poslužilo, framaši su se ipak uz malo kiše i grmljavine, ipak dobro zabavili i napravili dobar posao. Nadamo se da su i drugima pokazali kako se uz zabavu, i zajedništvo svaki posao napravi sa lakoćom.

Jajc7618c
I za kraj njihovih dana ekologije, izabrali su predstavu Ekološka priča – Maštarije, Seferović- Bosak. Predstavu su izvodili danas, 05. lipnja pred mališanima dječjeg vrtića Bare, tako je zgrada vrtića na par trenutaka postala eko- sudnica, sa spremnicima kao porotnicima, a među optuženim našle su se cigarete, limenke i tvornice, a kao tužiteljica bila je prisutna sve više izmorena Zemlja, “koja svakim danom boluje, a svaka naša nečista riječ još je više truje „ -naveo je zeleni spremnik.

Jajc7618d
Po završetku ovog eko – suđenja, za mališane su bile pripremljene igrice na temu ekologije i očuvanja planeta Zemlje, uz njih zabavili su se i naši framaši, te se vjerujemo na trenutak vratili u ono najbezbrižnije razdoblje života.


Dajana Brizić, Frama Jajce

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo