Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

prirucnik22218

Na ovogodišnjoj izbornoj skupštini Frame Bosne Srebrene, pored pojedinačnog predstavljanja rada mjesnih bratstava,

izbora novog Područnog vijeća te donošenja smjernica za rad u narednoj godini, prvi put je predstavljen Priručnik za animatore Frame pod nazivom ''Ne samo sebi živjeti''.
Ovaj priručnik se pojavio kao ideja te tako postao jedna od smjernica prošlogodišnje skupštine, i godinu dana kasnije utjelovljen je i postao stvarnost. Na njegovoj izradi najviše je radilo uredničko vijeće kojeg je činilo staro Područno vijeće Frame Bosne Srebrene u suradnji s brojim starijim framašima, fratrima i sestrama klarisama.
Priručnik se sastoji od sedam poglavlja koja na osobit način predstavljaju put jedne mlade osobe kroz Framu. Na samom početku možemo saznati nešto o životu svetog Franje i svete Klare, zatim spoznati Framu kao bratstvo mladih katolika, naučiti ponešto o njenoj organizaciji i programu formacije te razmotriti tekstove obreda primanja i obećanja u Framu. Dalje, dolazimo do poglavlja koje daje smjernice za animiranje, potiče spoznaju o vlastitim talentima te kako se kvalitetno i na slavu Boga njima služiti, kako spremiti i voditi jedan framaški susret, koje teme odabrati i kako kvalitetno komunicirati. Također, pronalazimo i rješenja nekim problemima pred kojima se jedno bratstvo može naći.
Ovaj priručnik također nudi konkretne smjernice za osnivanje i održavanje određene sekcije u Frami te savjete za rad s Malom Framom. Pored svega, nudi i okvirne prijedloge tema za jednu framašku godinu te neke igre za animiranje ''veselih večeri''.
Priručnik je franjevački obojen, protkan mladošću i iskustvom; na njemu su radile osobe koje su se kroz Framu ostvarile i u svakodnevnom životu osluškujući Božji poziv.   Frama nam uistinu pomaže se formiramo i ostvarimo, a ovaj priručnik je samo dokaz toga. Ovo nije jedna u nizu knjiga koja će se pročitati i čija će se radnja upamtiti. Ovo je nešto što će, nadam se, svakom framašu biti uistinu ,,pri ruci''.
Neizmjerna hvala Bogu što je prije svega nadahnuo sve one koji su radili na ovom priručniku. Hvala Mu što nam je vječita inspiracija u svemu. Hvala i tebi koji ćeš se njime koristiti. Nadam se da ćeš cijeniti ono što držiš u rukama jer to je, kao što bi rekao naš područni duhovni asistent fra Domagoj, dar mladih ljudi mladim ljudima.
Na koncu,s radošću u srcu vas pozivamo na sutrašnju promociju priručnika koja će se održati u prostorijama Franjevačkog Provincijalata Bosne Srebrene s početkom u 19:00h. Dođite da zajedno proslavimo Boga koji uistinu čini djela velika, djelujući kroz nas mlade i potičući nas da radimo, stvaramo i drugima koristimo!

Iva Maros

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo