Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Dom11118

U župi svete Ane u Domaljevcu, ministrantska zajednica, liturgijska sekcija Franjevačke mladeži i članovi župnog zbora sv. Ane, pripravu za najradosniji kršćanski blagdan, Božić, započeli su na prvu nedjelju došašća, obredom blagoslova adventskog vijenca i paljenjem prve svijeće. Obred paljenja svijeća na adventskom vijencu nastavili smo kroz četiri nedjelje došašća uz popratno tumačenje simbolike svake pojedine svijeće.
U svetom milosnom vremenu adventa članovi humanitarne sekcije Frame, pod naslovom "Otvori srce za ljude u potrebi" svake su nedjelje došašća organizirali obred paljenja svijeća na adventskom vijencu u staračkom domu "Dobro srce" u Domaljevcu. Također su odvojili dio svoga dragocjenog vremena volontirajući među korisnicima staračkoga doma na obostranu korist i zadovoljstvo. Družeći se kroz molitvu, pjesmu, razonodu, zabavu i igru otkrivali su da ustvari darujući drugima još više primamo. Starijim osobama su uljepšali njihove otešćale staračke dane, a svoj život obogatili dragocjenim iskustvom susreta s mudrošću koja se iskrila kroz riječi i poglede pune ljubavi i zahvalnosti.

dom11118a
Svete mise zornice su bile dobro posjećene, a u službi riječi smo sudjelovali izmjenjujući se po tjednima.
Na blagdan svetog Nikole, biskupa, pripremili smo interesantan prigodni program pod geslom "Život ispunjen dobrim djelima". Željeli smo najmlađim članovima naše župske zajednice što živopisnije dočarati susret sa sv. Nikolom, približiti njegovu poruku i pozvati sve prisutne biti dobri kao sveti Nikola!
Članovi Franjevačke mladeži su kao i dosadašnjih godina, sudjelovali u programu Božićne čestitke "Frama Angelus". S velikom radošću i oduševljenjem, ne štedeći trud i vrijeme, snimili su Božićnu čestitku za Framaše iz Tuzle. Misao vodilja je bila: "Davati, raduje više nego primati!" s nakanom da u svima pokrenu dobru volju kako bi nastojali u svakom danu otkrivati nove mogućnosti „učiniti nešto lijepo za Onoga koji nam dolazi ususret!

Dom11118b
Već petu godinu zaredom upriličen je program "Ususret Božićnoj radosti" pod pokroviteljstvom načelnika općine Domaljevac - Šamac. Par dana prije Božića na glavnom Trgu u Domaljevcu postavljene su velike jaslice koje su blagoslovljene uz pjesmu i bogati duhovno - kulturni sadržaj. Čitanjem meditativnog teksta "Blaženi čas", pokušali smo približiti župljanima poruku Božića. Priprosta srca lakše prepoznaju i osjete gdje se nalazi Ljubav, iskusili su da za život nije potrebno materijalno bogatstvo, nego ljubav, koja povrh kruha i ruha daje toplinu blagoslova, bez kojega nitko ne može biti sretan.
Dramska sekcija "Malim koracima do velikih djela" u kojoj sudjeluje lijepi broj ministranata i framaša uz velike blagdane pripremaju prigodni program. Ove godine su po osmi puta prezentirala svoj rad predstavom "Molitva Malenom Isusu". Nesebično su ulagali ne mali napor uvježbavajući i svladavajući zadanu građu sa jednom jedinom željom da svima uljepšaju Božić te su odaslali poruku prožetu božićnim duhom o pravim vrijednostima života, obiteljskog zajedništva, prijateljstva i solidarnosti. Bili su obradovani prijenosom predstave na Posavskoj televiziji.

Dom11118c
Medijska sekcija Frame "Mir i dobro" snimila je emisiju pod naslovom "Gospodin vam dao mir", emitirana je na badnji dan u večernjem programu Radio postaje Orašje. Uputili su Božićnu poruku svim ljudima dobre volje kroz poučnu priču Sveta noć i Badnja noć. Također su imali čast i radost sudjelovati na televiziji Valentinovo i TK-Tuzla te nešto više kazati o životu i radu Frame kroz 20 godina svoga djelovanja i kako razmišljaju o smislu Božića. Radio Marija je preuzela našu Božićnu poruku i emitirala je u sklopu svoga Božićnog programa u jutarnjim i večernjim satima.
Za vrijeme svetih misa u Božićnom vremenu službu riječi i molitvu vjernika animirali su framaši, ministranti, čitači, župni zbor i bend mladih "Fenix".
Naša radna sekcija "Moli i radi" također je bila aktivna u organiziranju i pripremi Božićnog slavlja. Započeli su uređenjem jaslica i kićenjem bora u crkvi, a posebno uz svetkovinu Bogojavljenja, pripremajući dvoranu i poslužujući kod bogojavljenskog ručka za prakarature i pratitelje kod blagoslova obitelji te članove pastoralnog i ekonomskog vijeća. Ministrantima je posebni doživljaj blagoslov župnog stana, gdje borave naši svećenici i časne sestre. Poslije blagoslova slijedi zajedničko druženje uz sokove, kolače i podjelu slatkiša što su ih svećenici dobili prigodom blagoslova obitelji. Ove godine su darovi bili posebno izobilni na čemu zahvaljujemo našim dobročiniteljima.
Posebno treba istaknuti da se svake godine sve veći broj odraslih, djece i mladih s puno ljubavi i odricanja uključuje u pripremu božićnog programa, kao radosnog dara za sve župljane. Poruka Božića jest da se otvore srca susretu s Onim koji je sišao da bude „S nama Bog“ pozivajući nas na promjenu. Željkovani Spasitelj dolazi, vazda dolazi, da nas učini spremnima poći ususret jedni drugima, pružajući otvorene ruke Božjemu daru za naše bolje sutra.
Mir i dobro!

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo