Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Tuz141117c
Po primjeru Svetoga Franje u zajedništvu s Framom Novi Šeher

Sada već davne 1997. godine, skupina mladih odlučila je upaliti svijeću i tako
obasjati još jednu prostoriju našega samostana i grada Tuzle. No, nije to bila obična svijeća koja bi se našla pri ruci kada bi nestalo struje. Tek tako, da bude zamjena i nakon toga zaboravljena. Ova svijeća je neophodna. Ne izgara i ne zaboravlja se. Naprotiv, gori duboko u svima kojima osvjetljava put. Ona je poput putokaza u život. Tako jednima pokazaje skrivene sposobnosti, drugima nadu u dobro, trećima prijateljstvo. U konačnici  sve vodi k onom najbitnijem – Ljubavi.
Njenu posebnost dokazuje i osobno ime, Frama. Ta čovjek daje osobna imena živim bićima. Dakle, nije to tek neka svjetlost kojim nas Frama obasjava. Ona je živa i danas, nakon dvadeset godina. U početku je bila jedva primjetna, mala, ali značajna. Poput djeteta koje donese svježinu, radost u obitelj. Danas je plamen koji raste svakim novim članom framaške obitelji.
Framaši su poput voska. Neiscrpno, na razne načine, daju sebe kako bi svijeća  i dalje osvjetljavala put. Jedan od tih načina jest aktivno sudjelovanje u raznim framaškim aktivnostima. Tako su ovih dvadeset godina organizirali razne humanitarne akcije, pripremili mnoge igrokaze, bavili se sportom kako bi ostali u kondiciji, kreirali nove pjesme i kroz sve to stekli prijateljstva za cijeli život. Ipak, najbitniji način ulijevanja voska u svijeću jest odabir svetoga Franje Asiškog kao uzora na putu prema Kristu, Ljubavi. Prvi koraci koje framaši naprave na tom putu temelje se na primanjima i obećanjima. Ovih dvadest godina su prepune prvih koraka. Ipak, kako bi svijeća Frama zadržala svoju svježinu, potrebna joj količina novog voska, odnosno framaši spremni na nove korake.  

Tuz141117


Tako je, 11. studenoga 2017. godine, na 2o. rođendan Frame Tuzla, dvadeset njenih članova, ali i osam članova Frame Novi Šeher, u obredu primanja i obećanja pod Svetom Misom, koju je predvodio nacionalni duhovni asistent fra Domagoj Šimić, radosno kazalo: "Evo me!" Time su pokazali spremnost iznova ulijevati vosak i ne dopustiti gašenje svijeće.
Slušavši Nacionalnog duhovnog asistenta postali su svjesni svoje zadaće. Donositi radost. Biti marljiv. Spreman pomoći. Dodavati svemu dozu Ljubavi. I naposlijetku čuvati i biti svjetlost. Zajedničkim obećanjem članovi Frame Novi Šeher i Tuzla dokazali su kako je svjetlost nemoguće skriti te da ona zaista pokazuje put Ljubavi. Osim njih, došavši proslaviti  ovaj poseban rođendan, Frame Domaljevac i Tolisa iz provincije Bosne Srebrene, ali i Frame Tvrđa, Vukovar, Sikirevci, Belišće iz Hrvatske postale su svjedoci Ljubavi. To zajedništvo bilo je najbolji rođendanski dar.  

Tuz141117a


Osim obećanja služenja Gospodinu u veselju i čuvanju svjetlosti, nekim framašima dodijeljena je još poneka zadaća. Time je odabrano i novo vijeće Frame Tuzla za predstojeću godinu. Prihvativši svaki poziv dobra, izabrane su:
Gabrijela Tunjić – blagajnica,
Marija Skaramuca – voditeljica formacije,
Marija Marković – tajnica,
Suzana Bako – potpredsjednica,
Matea Tunjić – predsjednica,
koje će ovu godinu zajedno s duhovnim asistentom fra Božidarom Štrkaljem biti veseli nasvjetitelji Božjeg kraljevstva!

Frama Tuzla

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo