Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Doma231017

U sklopu programa proslave obilježavanja 20. obljetnice Frame Domaljevac u nedjelju,

22. listopada 2017., u župi sv. Ane u Domaljevcu obilježena je Misijska nedjelja. Na pučkoj svetoj misi u 11: 00 sati, koju je predvodio fra Bono Kovačević, župni vikar, poslužitelji oltara - ministranti i framaši su recitalom, molitvom i pjesmom zahvaljivala i molila za misionare diljem svijeta.
Kao uvod u misno slavlje ministranti su izveli prigodni recital "Evanđeoski zvuci" od sestre Bernardice Crnogorac. Recital je izvelo osam recitatora i zbor. Recital je zamišljen kao razgovor Isusa i djece koji su pozvani i poslani učiniti sve narode učenicima njegovim. Započinje i završava pjesmom Krist jednom stade na žalu. Na današnji dan pročitana je i poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2017.: "Misija u srcu kršćanske vjere". U molitvi vjernika framaši su izrekli molitvene zazive za misije i misionare, preminule misionare i dobročinitelje misija. Za prinos darova jedan od ministranta je prenio Misijsku krunicu, predajući ju je u ruke svećenika, a jedan od framaša istaknuo je značenje Misijske krunice molitvom: "Misionari i misionarke smatraju se posla¬nima donositi poruku evanđelja cijelomu svijetu, posebno u pogledu promocije mira, pravde i zajedništva ljudi. Jedan od načina kako da to čine je molitvom Misijske kruni¬ce. Ona potiče molitve za misije, za pravdu i za cijeli svijet".

Doma2310171


Na kraju sv. mise ministranti su nešto rekli o tome: Kako možemo pomoći našim misionarima? Također, nešto su kazali i o svojoj  misijskoj aktivnosti koju su oslovili pod geslom: "Poštanskom markom do toplog obroka gladnoj djeci u Africi". Svoju misijsku akciju započeli su u Godini Božanskog milosrđa (2016.) nastavili u godini obilježavanja proslave 20. obljetnice djelovanja Frame Domaljevac a završili na današnju Misijsku nedjelju. Svrha i cilj ove misijske akcije jest potaknuti djecu i roditelje a i ostale župljane da sakupljanjem poštanskih marki također mogu pomoći djeci u Africi. Možda će netko reći da je sve ovo što su naši ministranti učinili premalo, besmisleno i uzaludno. Takvima je najbolje uputiti riječi svete Majke Terezije: "Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš i koliko to daruješ drugima". Djeca ove župe uče se dobru, jer ljubav i dobro su mnogo bliži ljudskom srcu od mržnje i zla. Ljudsko srce nije stvoreno za sebičnost, nego za ljubav.
Poslije svete mise ministranti su vjernicima ponudili misijske krunice i molitvenike s molbom da ih kupe i doprinosu pomaganju misionara i misija.
Pripravu za Misijsku nedjelju započeli smo  u četvrtak, 19. listopada pogledavši film Jakova Sedlara: "Vjeko bosanski fratar - mučenik". U subotu 21. listopada framaši su molili krunicu  i razmatrali o Žalosnim otajstvima krunice. Prigodom Misijske nedjelje članovi kreativne framaške sekcije pod nazivom Ideja više izradili su prigodni plakat sa poticajnim mislima i porukama uz Misjsku nedjelju.
Nacrt za proslavu Misijske nedjelje osmislio je fra Bono a misno slavlje animirali su framaši, ministranti i župni zbor.
Mi, kao vjernička zajednica zahvalni smo svima na predanom i kreativnom radu u proslavi Misijske nedjelje u našoj župi posebno ministrantima, framašima, čitačima i župnome zboru što molitvom, svjedočanstvom života i zajedništvom doprinose proslavi Svjetskog dana misija.
Frama Domaljevac

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo