Citat tjedna

"Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan!"

Rim 5, 5

DomaljevacPod geslom „Milosrdni kao Otac“, od 10. do 12. lipnja, u župi Sv. Ane u Domaljevcu u Bosanskoj Posavini održana je duhovna obnova za ministrante i framaše, te djecu od 1. do 9. razreda devetogodišnje škole.

Obnovu je predvodio župni vikar fra Bono Kovačević uz asistenciju sestre Ane Oršolić.

U četvrtak, 2. lipnja tijekom duhovne obnove u misi i klanjanju pred Presvetim zahvalili su oni Gospodinu za uspjeh u protekloj školskoj i vjeronaučnoj godini. Na Radio postaji Orašje framaši su u nedjelju, 12. lipnja sudjelovali u emisiji za vjernike katoličke vjeroispovijesti. Prvoga dana oslikavali su ti vrijedni mališani pano u duhu Godine milosrđa i Kviza znanja. Na platno promjera 10x1.60 metara oslikavali su i ispisivali misli i citate koji naglašavaju poruku milosrđa, pa se tako našlo raznih poticajnih poruka: Povjerovao sam ljubavi, Odvaži se i kreni, Ti si Sin moj ljubljeni, Prvi sam Te zavolio, i druge. Naslovivši ga, Milosrdni kao Otac, pano su postavili na pročelje kora svoje župne crkve kako bi vjernicima bio dostupan za gledanje čitanje i promišljanje.

U sklopu duhovne obnove sudjelovali su i u Kvizu znanja koji se sastojao od prepoznavanja biblijskog teksta kroz pojedine biblijske slike iz Dječje Biblije: "Bog govori svojoj djeci". Kviz znanja sastojao se od 53 kratka biblijska teksta i 53 biblijske slike. Kako Kviz nije imao natjecateljski karakter svi su sudionici - njih pedesetak, nagrađeni prigodnom biblijskom slikom.

U subotu, 11. lipnja na blagdan svetog Barnabe, apostola sudjelovali su na "Drugoj ministrantskoj zajedničkoj igri naotvorenome" na igralištu u župnom dvorištu. Program je započeo molitvom, a potom su se podijeljeni u sedam grupa djeca okušala u raznim zabavnim igrama prilagođenim njihovu uzrastu: bacanje u metu - pikado, nabacivanje kruga - Sinjska alka 2, ispuhivanje brašna - bijela lica, zavezanih očiju ići preko boca, natezanja užeta - povuci - potegni, nošenje loptica i Bombarderi. Ni toga puta nije izostala okrjepa uz sokove, bombone i drugo.

U znak sjećanje na te dane svaki je ministrant dobio Pohvalnicu. Želja je domaćih svećenika, fra Blaža Markovića i fra Bone Kovačevića okupiti djecu i mlade na lijepo i korisno druženje uz molitvu, pjesmu, igru da se razvesele, da zavole svoju župu i župne obveze kroz ministrirantske i vjeronaučne susrete, redovito sudjelovanje na misnim slavljima. Susret je započelo 46 djece, a na kraju ih je bilo 61. Obnova je završena 12. lipnja Misom zahvalnicom za završetak školske i vjeronaučne godine, na kojoj su sudjelovala djece svih uzrasta devetogodišnje škole te srednjih škola. Ministranti i framaši izveli su prigodan program sastavljen od recitacija i zahvalnih molitava koje su izrekli Gospodinu, te svojim učiteljima, vjeroučiteljima i roditeljima. Ministranti su dobili i prigodne Zahvalnice za časno služenje kod oltara. Predvodeći u prepunoj župnoj crkvi misno slavlje u zajedništvu sa župnikom fra Blažom, fra Bono je u homiliji naglasio kako je zahvalnost najbolji način zdravog odrastanja i prigoda za primanje duhovnih darova.

domaljevac duh obnova2Slavlje je pjesmom animirao župni bend mladih "Vis Fenix" pod ravnanjem s. Ane Oršolić. Posebnu zahvalu fra Bono je uputio svojim framašima, koji su iznijeli najveći teret organizacije duhovne obnove te tako pokazali svoja konkretna djela milosrđa prema djeci. Slavlje je snimala i PTV- Posavska televizija.

Za obnovu djeca i mladi pripremali su se još u utorak 31. svibnja molitvom žive krunice, pridruživši se molitvenoj inicijativi "Sirijska djeca pozivaju čitav svijet da se ujedini s njihovom molitvom za mir".

Frama Domaljevac

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo