Citat tjedna

"I sve što zaištete u molitvi vjerujući, primit ćete."

Mt 21,22

DSC00028Franjevačka mladež - Frama Domaljevac zajedno s ministrantima i sa svojim duhovnim asistentom fra Bonom Kovačevićem iz Domaljevca još jednom je prezentirala Božićnu predstavu koju su izveli u Hrvatskom domu, Trg Domaljevac, srijeda, 23. prosinca 2015.

             Predstava koju su izveli zapravo je samo jedna u nizu koje su u proteklih tri godine organizirali u župi sv. Ane u Domaljevcu, u vrijeme Božića. Još jedna lijepa tradicija, zar ne?

            Božićna predstava "Navještenje i rođenje Ivana Krstitelja" prema evanđelju svetog Luke 1, 5 - 13; 57 - 80. opisuje događaje koji su prethodili rođenju Spasitelja.  O događajima koji su prethodili rođenju Spasitelja majstorski izvještava sveti Luka.  Sve je to prožeto glavnom temom o rođenju Ivana Krstitelja. Tema je biblijska, a radnja smještena u Ain Karimu, selu nedaleko Jeruzalema neposredno prije Isusova rođenja u vrijeme kralja Heroda. Zaharija i Elizabeta, roditelji Ivana Krstitelja, prema riječima svetog Luke su bili pravedni pred Bogom, jer su živjeli besprijekorno prema svim zapovijedima i odredbama Gospodnjim. Zahvaljujući njima, po Lukinom evanđelju, dobili smo na dar i dva predivna hvalospjeva "Magnificat" i "Benedictus". Kroz biblijsku temu vodi nas pripovjedač, a tu su i Marija, majka Isusa Krista, Anđeo Gabrijel, Veliki svećenici, Elizabetina i Zaharijina rodbina, narod i susjedi.  

            Izvorni tekst za ovu predstavu napisala je Nikolina Milatović, mag. teologije.  Cijela predstava u dva čina sastoji se od osam kratkih scena koje se izmjenjuju. Likovi, prilagođeni su biblijskom dobu, a glazba igra značajnu ulogu u  dočaravanju atmosfere.  Redatelj predstave je fra Bono Kovačević, a postavu glumaca čine dvadeset glumaca. Svi sudionici predstave, uključujući i glumce dramske sekcije Frame Domaljevac, su odradili kompletnu pripremu za ovu predstavu. Predstava je izvedena na pozornici Hrvatskog doma u Domaljevcu.

            Kako je Domaljevac malo mjesto na Sjeveru Bosanske Posavine u BiH, i kako je i u puno većim mjestima i gradovima  teško skupiti dovoljan broj potencijalnih glumaca, pravo je čudo da se ova tradicija održala, te da raste i širi krila. Složiti ćete se,  zaslužuju svaku podršku i riječ pohvale koju im možemo uputiti.

            Nakon predstave mladi župe odaslali su u DUHU GODINE BOŽANSKOG MILOSRĐA  Božićnu poruku: "Od svojih nas jaslica Novorođeni šalje da poput pastira i drugima naviještamo njegovo rođenje. To činimo kad čestitamo Božić svima koje ovih dana susrećemo. Čestitati znači navijestiti drugima radosni događaj, podijeliti s drugim radost zbog toga događaja. Mi se obično služimo riječima: „Sretan Božić“ ili „Čestitam ti Božić“. Ali sadržaj je isti: Sretan ti Božić i čestitku i želju da nam Isusovo porođenje bude na spasenje, da nas preobrazi na sliku Novoga čovjeka Novorođenoga Isusa Krista.

Frama Domaljevac

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo